Το κύπελλο περιόδου: μια διαφορετική εναλλακτική

Το κύπελλο περιόδου είναι φιλικό για το περιβάλλον και αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική για τα ταμπόν και τις σερβιέτες. Δεν περιέχει τοξικά συστατικά και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των μολύνσεων.
Το κύπελλο περιόδου: μια διαφορετική εναλλακτική

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουλίου, 2020

Ξέρετε τι είναι το κύπελλο περιόδου; Σήμερα ακούμε όλο και συχνότερα για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των ταμπόν για την υγεία, λόγω των τοξικών συστατικών που περιέχουν μερικές μάρκες. Όμως τί άλλες επιλογές έχουν οι γυναίκες που είναι απρόθυμες να εγκαταλείψουν την άνεση που παρέχουν τα ταμπόν;

Εδώ σας παρουσιάζουμε το κύπελλο περιόδου, μια διαφορετική εναλλακτική που είναι φιλική για το περιβάλλον, οικονομική, εξασφαλίζει άνεση και, πάνω απο όλα, είναι υγιεινή.

Κύπελλο περιόδου: μια υγιεινή εναλλακτική

Κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση ταμπόν

Τα ταμπόν είναι φτιαγμένα από πολλά διαφορετικά υλικά, μερικά από τα οποία είναι τοξικά.

Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι ο αμίαντος, ένα ανόργανο συστατικό που προκαλεί αύξηση της εμμηνορρυσίας. Εκτός του ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη χρήση ταμπόν, ο αμίαντος μπορεί να είναι και καρκινογόνος. Αν και δεν είναι παράνομη η πώληση προϊόντων που περιέχουν αμίαντο, εφόσον βάζουμε τα ταμπόν μέσα στο σώμα μας, έρχονται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα του κόλπου και το σώμα απορροφά εύκολα αυτό το συστατικό στην κυκλοφορία του αίματος.

Μια άλλη τοξική ουσία είναι η διοξίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη λεύκανση των ινών του ταμπόν. Είναι εν δυνάμει καρκινογόνος, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγική λειτουργία, πέρα από το ότι είναι ένας παράγοντας που συνεισφέρει στην ενδομητρίωση. Πλήθος μελετών και οργανισμών προειδοποιούν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη διοξίνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

Τέλος, τα ταμπόν είναι φτιαγμένα από ρεγιόν για μεγαλύτερη απορροφητικότητα, όμως το υλικό αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει σύνδρομο τοξικού σοκ.

Γιατί λοιπόν δεν έχει απαγορευτεί η χρήση ταμπόν;

Εφόσον τα ταμπόν από τεχνικής άποψης δεν αποτελούν τρόφιμο, δεν πραγματοποιούνται για αυτά μελέτες τοξικότητας. Όμως υπάρχουν πολλές γυναίκες που τα χρησιμοποιούν τακτικά, έτσι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε πόσες ώρες φοράμε ταμπόν κατά τη διάρκεια της ζωής μας για να προσδιορίσουμε το επίπεδο της συνεχούς επαφής με αυτά, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπτώσεις των τοξικών ή των ενδεχομένως επικίνδυνων συστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι σερβιέτες περιέχουν διοξίνες, όμως τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα του κόλπου.

Τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων πουλάνε ταμπόν που είναι φτιαγμένα από 100% φυσικό, μη λευκασμένο βαμβάκι, όμως δυστυχώς είναι συνήθως πολύ ακριβά.

Το κύπελλο περιόδου

Ευτυχώς υπάρχει μια εναλλακτική αντί για τα συμβατικά ταμπόν και τις σερβιέτες: το κύπελλο περιόδου. Είναι φτιαγμένο από σιλικόνη και συνήθως έχει το σχήμα κυπέλλου ή καμπάνας. Είναι εύκαμπτο, έτσι διπλώνεται και εισάγεται εύκολα στον κόλπο. Μόλις πάρει τη θέση του, συλλέγει το αίμα της περιόδου χωρίς να το απορροφά. Για να το αδειάσετε, απλώς το αφαιρείτε, ρίχνετε το περιεχόμενό του στην τουαλέτα και το καθαρίζετε με σαπούνι και νερό πριν το ξαναφορέσετε. Μετά το τέλος της περιόδου, το κύπελλο μπορεί να αποστειρωθεί είτε μέσα σε βραστό νερό είτε με καθαρισμό με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), ξύδι ή άλλο φυσικό σαπούνι. Έπειτα αποθηκεύεται μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία.

το κύπελλο περιόδου

Πέρα από τα πολλά τους πλεονεκτήματα, τα κύπελλα περιόδου είναι:

  • Φιλικά για το περιβάλλον, επειδή είναι φτιαγμένα από ανθεκτική σιλικόνη που μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια.
  • Αποδοτικά σε σχέση με το κόστος, επειδή επαναχρησιμοποιούνται.
  • Υγιεινά, χωρίς ουσίες που είναι τοξικές για το σώμα.
  • Πρακτικά, επειδή μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως το ταμπόν αλλά χωρίς να χρειάζεται να έχουμε πάνω μας εφεδρικά προϊόντα.
  • Μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μολύνσεων όπως η κυστίτιδα, αντίθετα με τις σερβιέτες.
  • Μπορούν να απορροφήσουν περίπου 30 ml, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά την περίοδό της, έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα αδειάζουμε όσο συχνά χρειάζεται να αλλάζουμε σερβιέτες και ταμπόν.
  • Μας συνδέουν στενότερα με την εμμηνορρυσία μας, βοηθώντας μας να μάθουμε περισσότερα για το φυσικό ρυθμό και τη συνολική υγεία μας.

Είδη κυπέλλων περιόδου

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μάρκες κυπέλλων περιόδου στην αγορά. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στα καταστήματα υγιεινών προϊόντων ή να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά.

Γενικά διατίθενται σε δύο μεγέθη. Το ένα είναι για τις νεότερες γυναίκες ή για εκείνες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Το άλλο είναι κάπως μεγαλύτερο, για μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και για εκείνες που έχουν κάνει παιδιά.

το κύπελλο περιόδου

Πώς χρησιμοποιείται το κύπελλο περιόδου;

Όταν αγοράζετε ένα κύπελλο περιόδου, αυτό συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες μέσα στο πακέτο, όμως υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο στο διαδίκτυο για να βοηθηθείτε. Απλώς διπλώνετε το άνοιγμα του κυπέλλου και το εισάγετε στον κόλπο, όπου το αφήνετε να ανοίξει. Για να το αφαιρέσετε, τραβάτε απαλά τη βάση του κυπέλλου.

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος στην αρχή για να μάθετε να το χρησιμοποιείτε, όμως με την πρακτική η χρήση τους γίνεται γρήγορη και εύκολη.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.