Σύνδρομο Τοξικού Σοκ λόγω ταμπόν: προσοχή!

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ οφείλεται σε βακτήρια που συνήθως αναπτύσσονται σε υγρά περιβάλλοντα. Μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.
Σύνδρομο Τοξικού Σοκ λόγω ταμπόν: προσοχή!
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ δεν είναι κάτι καινούργιο και, παρά τις προσπάθειες πρόληψής του, συνεχίζει να αφαιρεί ζωές σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση η οποία οφείλεται στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια Staphylococcus aureus και η εμφάνισή της συνδέεται με προϊόντα γυναικείας υγιεινής όπως τα ταμπόν.

Αν και δεν είναι συνηθισμένη, συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ανησυχία λόγω του αριθμού των περιστατικών τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα οποία είχαν τρομερές συνέπειες.

Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι εκείνη ενός μοντέλου, της Αμερικανίδας Lauren Wasser, που έχασε ένα πόδι ως αποτέλεσμα αυτής της πάθησης, η οποία αποδόθηκε στη χρήση ταμπόν.

Η εικοσιεφτάχρονη ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον της Kotex Natural Balance για τη μόλυνση που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.

Αν και κάποιοι μας καθησυχάζουν λέγοντας ότι λιγότερες από τις μισές αναφερόμενες περιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στη χρήση ταμπόν, εξακολουθούν να γίνονται αυστηρές συστάσεις κατά της χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ;

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) είναι μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα πάθηση που οφείλεται σε βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus και ο Streptococcus pyogenes, των οποίων η μη φυσιολογική ανάπτυξη παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε σηπτικό θάνατο.

Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, όμως οι πρώτες περιπτώσεις που αναγνωρίστηκαν αφορούσαν γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.

Το σύνδρομο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 από το μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του, που διαπίστωσαν ότι ευθύνονταν οι συνθήκες που εξασφάλιζε το συνθετικό υλικό στα βακτήρια.

Η χρήση πολλών υλικών αυτού του είδους δεν επιτρέπεται πλέον στη βιομηχανία, όμως η πάθηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα καθώς συνεχίζεται η αναφορά σχετικών περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των περιστατικών ΣΤΣ συνδέεται και με άλλες συνθήκες, όπως με κάποιες χειρουργικές διαδικασίες, και όχι μόνο με τη χρήση ταμπόν κατά την εμμηνορρυσία.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: τι σημαίνει;

Γιατί η χρήση ταμπόν συνδέεται με το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ;

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Μέχρι τώρα, δεν έχει αποδεχτεί απόλυτα η ύπαρξη κάποιου συνδέσμου ανάμεσα στη χρήση ταμπόν και το σύνδρομο τοξικού σοκ, αν και τα πολλά περιστατικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν την κύρια ένδειξη.

Οι βακτηριολόγοι και οι ειδικοί επί των μολυσματικών νόσων υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικότητας αυτών των προϊόντων και της τοποθέτησής τους μέσα στον κόλπο, ευνοείται η αύξηση παραγωγής τοξινών από το σταφυλόκοκκο και οι τοξίνες αυτές βρίσκονται μέσα σε ιδανικές συνθήκες για να εξαπλωθούν.

Αυτό προκαλεί επίσης μια μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου στην περιοχή, που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος ακολουθώντας αυστηρές προφυλάξεις, ενώ πρέπει πάντα να επιλέγεται το χαμηλότερο επίπεδο απορροφητικότητας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ταμπόν για περισσότερες από οχτώ ώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ;

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρονται είναι μια γενική αίσθηση δυσφορίας με υψηλό πυρετό, σύγχυση και ζάλη.

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, εμφανίζονται αλλαγές στο δέρμα και προκύπτουν συχνοί εμετοί και διάρροια.

Λόγω της ξαφνικής και μη αναμενόμενης εκδήλωσής της, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα στο συκώτι και στην καρδιά.

Τα περιστατικά που δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα καταλήγουν σε θάνατο.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Η γενική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών που μπορούν να διακόψουν την παραγωγή τοξινών.

Χρησιμοποιούνται επίσης ιατρικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζωτικών σημείων, όπως φάρμακα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρικτική θεραπεία και αναπλήρωση υγρών.

Αν υπάρχει απόστημα, η περιοχή αποστραγγίζεται για να απομακρυνθεί το πύον.

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής και της δραστηριότητας των οργάνων.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Αιτίες και συμπτώματα της υψηλής και χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Τι προφυλάξεις μπορώ να πάρω;

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Οι μολύνσεις από ταμπόν δεν είναι κάτι συνηθισμένο, όμως μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε γυναίκα, ειδικά αν τα ταμπόν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από οχτώ ώρες. Μάλιστα είναι καλύτερα να αλλάζονται κάθε τέσσερις ή πέντε ώρες.
  • Αν η εμμηνορρυσία είναι βαριά, οι καλύτερες επιλογές είναι οι σερβιέτες και το κύπελλο περιόδου.
  • Αν είναι δυνατόν, τα ταμπόν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μονάχα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στην παραλία, κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή όταν φοριούνται ορισμένα ενδύματα.
  • Η ιδανική επιλογή είναι τα ταμπόν μικρής απορροφητικότητας, επειδή όσο περισσότερο υγρό απορροφάται τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ασθένεια.
  • Τα ταμπόν θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων.

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ είναι μια πάθηση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Διαφορετικά οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην έρευνα των Δρ. Tyll et. al. εδώ.

Συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αμέσως αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.