Προσοχή: Μερικές εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές

Πολλές από αυτές τις τρώμε αρκετά συχνά, χωρίς να γνωρίζουμε τους κινδύνους που διατρέχουμε.
Προσοχή: Μερικές εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου, 2019

Θα σας μιλήσουμε εκτενέστατα για τις εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές που θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε, ειδικά εάν έχετε ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά σας, ή αν απλώς θέλετε να είστε πιο σίγουροι.

Γνωρίζατε ότι σύμφωνα με μερικές μελέτες, ορισμένες τροφές ίσως είναι καρκινογόνες όταν τρώγονται σε καθημερινή βάση; Πολλές από αυτές τις τρώμε αρκετά συχνά, χωρίς να γνωρίζουμε τους κινδύνους που διατρέχουμε.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Μεγάλος αριθμός μελετών έχει αποδείξει ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές παρουσιάζουν αυξημένους κίνδυνους για την υγεία μας, οι οποίοι θα ξεκαθαριστούν με τον καιρό, όταν όμως θα είναι ήδη αργά για πολλούς, που θα έχουν ήδη νοσήσει. Η μαζική γεωργική παραγωγή, που στοχεύει στην ποσότητα αντί της ποιότητας, έχει ήδη ξεπεράσει πολλά ηθικά όρια. Επιπλέον, οι γενετικά τροποποιημένες τροφές συσχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως η στειρότητα και οι αλλεργίες.

Οι πιο συχνές γενετικά τροποποιημένες τροφές είναι τα προϊόντα σόγιας και καλαμποκιού. Το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο το ίδιο το καλαμπόκι και τη σόγια αλλά και τα άλευρά τους και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγουν, αφού το καλαμποκάλευρο και το σιρόπι γλυκόζης από καλαμπόκι περιέχεται σε πολλά γλυκά και όλη σχεδόν η κτηνοτροφική παραγωγή ταΐζει τα ζώα γενετικά τροποποιημένη σόγια, η οποία καταλήγει στο τέλος στο πιάτο μας εν αγνοία μας.

Για αυτόν τον λόγο, σας συστήνουμε να τρώτε βιολογικές τροφές, ειδικά εάν επιθυμείτε κάτι που περιέχει σόγια ή καλαμπόκι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως το κρέας, το γάλα και τα αβγά. Επίσης καλό είναι να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές πληροφορίες με προσοχή.

Καρκινογόνες τροφές - Αλεύρι καλαμποκιού

Κατεργασμένη ζάχαρη, καρκινογόνες τροφές

Η κατεργασμένη ζάχαρη πάντα θεωρούταν αξιόλογη λιχουδιά, όμως όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι τη θεωρούν “άσπρο δηλητήριο”. Ορισμένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατεργασμένη ζάχαρη προκαλεί καρκίνο, αφού δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία αλλά στην πραγματικότητα κλέβει θρεπτικά συστατικά και γεμίζει τοξίνες τον οργανισμό. Οι όγκοι συνήθως δημιουργούνται σε οξινισμένη σάρκα, λόγω της κακής διατροφής, του στρες, του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, την υπερβολική συσσώρευση τοξινών κ.α

Επίσης οδηγεί στην εξάπλωση των παρασίτων και την αύξηση της πιθανότητας προβλημάτων στο πάγκρεας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν αρκεί να σταματήσετε να τρώτε κατεργασμένη ζάχαρη για να την αποφύγετε, πρέπει να πάρετε υπόψη σας όλες τις τροφές που την περιέχουν: ποτά, ροφήματα, γλυκά, σοκολάτες, ζαχαρωτά κλπ.

Ορίστε ορισμένα πολύ πιο υγιεινά υποκατάστατα της ζάχαρης:

 • Στέβια
 • Μέλι από μέλισσες
 • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
 • Ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαρότευτλο
 • Καστανή ζάχαρη
 • Σιρόπι αγάβης
 • Μελάσα σιτηρών
Καρκινογόνες τροφές - Καστανή ζάχαρη

Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, καρκινογόνες τροφές

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι πλήρη σιτηρά από τα οποία όμως έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την πέψη. Μερικά παραδείγματα συχνά εξευγενισμένων και επεξεργασμένων σιτηρών και αλεύρων είναι:

 • Τα ζυμαρικά
 • Το ψωμί
 • Οι βιομηχανικές πίτες
 • Οι φρυγανιές
 • Οι ζύμες

Αυτά τα τρόφιμα συνήθως τα τρώμε καθημερινά, στην οποία περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα προκαλούν καρκίνο του εντέρου ή και καρκίνο του στήθους σε βάθος χρόνου. Σαν να μην έφτανε αυτό, μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία, προβλήματα στην πέψη και δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση σιτηρών ολικής άλεσης βοηθά την υγιή πέψη και σας επιτρέπει να νιώθετε πιο μεγάλο κορεσμό, κάτι που βοηθά πολύ εάν θέλετε να χάσετε βάρος, οπότε βάλτε τα στην καθημερινή σας διατροφή.

Καρκινογόνες τροφές - Ψωμί με καρπούς

Συμβουλές και συμπεράσματα

Τώρα που αναλύσαμε τις τρεις σημαντικές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο εάν τρώγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ορίστε μερικές τελικές προτάσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν:

Διαλέξτε βιολογικά τρόφιμα. Το να ονομάζεται “φυσικό” και “υγιεινό” ένα προϊόν δεν σημαίνει ότι είναι, ούτε ότι περιέχει βιολογικά συστατικά. Πολλά προϊόντα έχουν συνήθως φτηνά, βλαβερά και καρκινογόνα συστατικά. Να αποφεύγετε ειδικά τη συμβατική σόγια, το συμβατικό καλαμπόκι και τα υποπροϊόντα τους.

Βγάλτε την κατεργασμένη ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν από τη διατροφή σας και αντικαταστήστε την με φυσικά γλυκαντικά.

Διαλέξτε δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης, που περιέχουν φυσικές φυτικές ίνες. Αυτή η αλλαγή καλό θα είναι να συνοδευτεί από περισσότερο νερό, αφού ίσως το σώμα αρχικά δυσκολευτεί να συνηθίσει και ίσως υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους ή άλλες ενοχλήσεις. Μετά από λίγο καιρό όμως θα υποχωρήσουν και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην υγεία σας.

Όπως βλέπετε και παραπάνω πολλές από αυτές τις καρκινογόνες τροφές υπάρχουν στη διατροφή μας. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το διατροφικό μας πλάνο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
 • Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2006). Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/84/5/1171 [pii]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.