Κίτρινα κόπρανα: Ποια είναι τα αίτια;

Τα κίτρινα κόπρανα στους ενήλικες προκαλούνται συνήθως από την περίσσεια λίπους στα κόπρανα, προϊόν αλλαγής του εντερικού μεταβολισμού.
Κίτρινα κόπρανα: Ποια είναι τα αίτια;
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου, 2023

Τα κίτρινα κόπρανα στους ενήλικες προκαλούν συχνά μεγάλη ανησυχία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και, σε γενικές γραμμές, συμπίπτουν με μεταβολές στην εντερική διέλευση ή την απορρόφηση.

Αν και το λίπος αποτελεί μέρος της σύνθεσης των ανθρώπινων κοπράνων, δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ποσότητες που να είναι ικανές να τα βάψει κίτρινα. Η παρουσία άφθονου λίπους στα κόπρανα τους προσδίδει κακή οσμή και αφρώδη υφή, εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα.

Τα αίτια ποικίλλουν από εκείνα που σχετίζονται με τη διατροφή ή τα επεισόδια άγχους, μέχρι τις παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου, όπως η κοιλιοκάκη. Οι ασθένειες του ήπατος είναι επίσης σε θέση να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα.

Αιτίες για τα κίτρινα κόπρανα

Ας δούμε τις πιο συχνές αιτίες για τις κίτρινες κενώσεις. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να αναζητήσετε την προέλευση της αλλοίωσης, εάν αυτή δεν εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Υπερβολική κατανάλωση λιπών

Σύμφωνα με μελέτες, η απέκκριση λίπους στα κόπρανα είναι μικρότερη από 6 γραμμάρια την ημέρα και παραμένει σταθερή ακόμη και με πρόσληψη 100 έως 125 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση λιπών, πάνω από 125 γραμμάρια, θα μπορούσε να προκαλέσει κίτρινα κόπρανα, καθώς η υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων εμποδίζει τη σωστή πέψη. Επιπλέον, αυτός ο τύπος διατροφής μεταβάλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και επιταχύνει την εντερική διέλευση.

Η πιο υγρή σύσταση οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία διέρχονται τα κόπρανα από τους εντερικούς βρόχους. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως στεατόρροια.

2. Στρες

Το στρες δρα άμεσα στα εντερικά μαστοκύτταρα προκαλώντας φλεγμονή του εντέρου και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό προάγει μια φλεγμονώδη κατάσταση στον εντερικό βλεννογόνο.

Αρχικά, μπορεί να υπάρξει μείωση της συνοχής των κοπράνων. Με την πάροδο του χρόνου παρεμποδίζεται η απορρόφηση των λιπών και τα κόπρανα μπορεί να κιτρινίσουν.

Κίτρινα κόπρανα: Ποια είναι τα αίτια;
Το στρες και η νευρικότητα επιταχύνουν τον περισταλτισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν εντερικά συμπτώματα πριν από τα επεισόδια άγχους.

3. Χρήση φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κίτρινα κόπρανα επειδή δρουν μειώνοντας την απορρόφηση των λιπών σε εντερικό επίπεδο. Ένα από αυτά είναι η ορλιστάτη, που συνταγογραφείται σε θεραπείες παχυσαρκίας.

Ομοίως, ορισμένα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως το υποσαλικυλικό βισμούθιο, μπορεί να προκαλέσουν διαυγή ή γκριζωπά κόπρανα.

4. Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι προϊόν σοβαρής δυσανεξίας στη γλουτένη που προκαλεί εντερική φλεγμονή και δυσαπορρόφηση. Αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνονται τροφές που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη.

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η εντερική δυσαπορρόφηση που προκαλείται από τη φλεγμονή εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ευνοεί την εμφάνιση διάρροιας.

Οι έρευνες αναφέρουν ότι στην κοιλιοκάκη, τα κόπρανα μπορεί να είναι υδαρή ή ημι-σχηματισμένα, ανοιχτού χρώματος ή λιπαρά και αφρώδη, με χαρακτηριστική δυσάρεστη, ταγγισμένη οσμή.

5. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διάρροια με κίτρινα κόπρανα οφείλεται σε εναλλασσόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας με διάρροια λόγω επιταχυνόμενης εντερικής διέλευσης και αυξημένης φλεγμονώδους δραστηριότητας. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που σχετίζεται με επεισόδια στρες και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αέρια.

6. Εντερικές λοιμώξεις

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κίτρινα κόπρανα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στα εντερικά τοιχώματα που εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους. Οι εντερικές λοιμώξεις μπορεί να είναι βακτηριακές, ιογενείς ή παρασιτικές. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με την Escherichia coli και την Giardia lamblia.

Escherichia coli

Πρόκειται για μια σχετικά συχνή εντερίτιδα που προκαλεί φλεγμονή του λεπτού εντέρου από το βακτήριο Escherichia coli. Το εν λόγω βακτήριο κατοικεί φυσιολογικά στα τοιχώματα του ανθρώπινου εντέρου. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Ένας τύπος προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων που δεν έχουν πλυθεί και μαγειρευτεί σωστά. Συνήθως εκδηλώνεται ως διάρροια των ταξιδιωτών.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Διάρροια με κίτρινα κόπρανα, μερικές φορές με βλέννα και αίμα.
  • Κοιλιακή διάταση
  • Απώλεια της όρεξης
  • Διάχυτος κοιλιακός πόνος
  • Άφθονα αέρια
  • Πυρετός

Giardiasis

Η Giardiasis είναι η φλεγμονή του λεπτού εντέρου που προκαλείται από την εισβολή του Giardia lamblia. Όπως και η εντερίτιδα από Escherichia coli, προκαλείται από την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με το παράσιτο.

Εκδηλώνεται με κίτρινες κενώσεις, εκρηκτική και πολύ υδαρή, δύσοσμη διάρροια, εντερικές κράμπες, ναυτία, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους.

7. Διαταραχές του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης

Οι παθήσεις του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα ή η κίρρωση, μειώνουν την ποσότητα της χολής που εισέρχεται στο έντερο. Συμβαίνει επίσης με την παρουσία χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη ή χολοκυστίτιδα.

Η χολή είναι μια ουσία που παράγεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται στο έντερο για να διευκολύνει την πέψη των λιπών γαλακτωματοποιώντας τα, σύμφωνα με μελέτες. Αυτό είναι το κλειδί για το χαρακτηριστικό χρώμα των φυσιολογικών κοπράνων.

Η μειωμένη χολή στο έντερο προκαλεί έλλειμμα στην πέψη των λιπών, προκαλώντας κίτρινα, υπόλευκα ή ωχρά κόπρανα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, κιτρίνισμα του δέρματος και σκουρόχρωμα ούρα.

8. Προβλήματα στο πάγκρεας και κίτρινα κόπρανα

Εδώ θα συμπεριλάβουμε τα ακόλουθα σενάρια:

  • Χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνος του παγκρέατος
  • Απόφραξη του παγκρεατικού πόρου

Το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του παγκρεατικού χυμού που περιλαμβάνει ένζυμα, όπως η παγκρεατική λιπάση, τα οποία απελευθερώνονται στο λεπτό έντερο και τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απουσία παγκρεατικού χυμού μπορεί να προκαλέσει κίτρινα κόπρανα.

Άλλα συμπτώματα παγκρεατικής δυσλειτουργίας είναι ο πόνος στη μέση της κοιλιάς που εκτείνεται σε μια ζώνη προς την πλάτη, η απώλεια βάρους και ο τροποποιημένος μεταβολισμός του σακχάρου. Επιπλέον, μπορεί να είναι εμφανείς οι αλλαγές στον χρωματισμό του δέρματος και των βλεννογόνων.

Στη χρόνια παγκρεατίτιδα, η στεατόρροια είναι η δεύτερη πιο συχνή εκδήλωση μετά τον πόνο, σύμφωνα με έρευνες. Χαρακτηρίζεται από διαρροϊκές, γυαλιστερές, παχύρρευστες και πολύ ογκώδεις κενώσεις.

Cancer in the pancreas.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια δύσκολη παθολογία στη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η πάθηση είναι προχωρημένη.

Κίτρινα κόπρανα στα παιδιά

Στα παιδιά, οι κίτρινες, καφέ και πράσινες αποχρώσεις είναι συχνές και συνηθισμένες στις κενώσεις. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Στα νεογέννητα μωρά, η παρουσία ημιστερεών κοπράνων κίτρινου-μουσταρδί χρώματος είναι συχνή τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Σε γενικές γραμμές, εμφανίζονται μετά την αποβολή του πράσινου μηκονίου, που αντιστοιχεί στα πρώτα κόπρανα του νεογέννητου.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατάποση υποαλλεργικού γάλακτος φόρμουλας μπορεί να μετατρέψει τα κόπρανα σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Αυτά είναι συνήθως λίγο πιο υγρά από τα προαναφερθέντα. Μόλις το παιδί αρχίσει να τρώει νέες τροφές, τα κόπρανα θα αλλάξουν σε σύσταση και χρώμα.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για τα κίτρινα κόπρανα;

Τα κίτρινα κόπρανα απέχουν πολύ από το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων. Επομένως, υποδεικνύουν μια μεταβολή στη φυσιολογία του εντέρου.

Το ιδανικό είναι να πηγαίνετε πάντα σε γιατρό, ειδικά αν δεν βελτιωθούν μετά από 2 ημέρες. Όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, κολικοί, απώλεια βάρους, κοιλιακή διάταση ή βλέννα και αίμα στα κόπρανα, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Η διατροφή είναι το κλειδί

Για να αποφύγετε τα κίτρινα κόπρανα, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων. Επιπλέον, να πίνετε άφθονο νερό και να καταναλώνετε εύπεπτα προϊόντα, όπως φρούτα, μαγειρεμένο λευκό ρύζι, ψάρια και λευκά κρέατα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και ο κουρκουμάς προκαλούν επίσης κίτρινα κόπρανα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.