Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα;

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα; Συνήθως, αρκεί ν' ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη για ν' αποφύγετε προβλήματα υπογονιμότητας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό για την αντιστροφή των επιπτώσεων της ασθένειας. Ανακαλύψτε περισσότερα στο σημερινό μας άρθρο!
Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα;

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουλίου, 2021

Πολλοί δε γνωρίζουν ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Η κοιλιοκάκη είναι μια συνηθισμένη διαταραχή στον γενικό πληθυσμό και, χωρίς τη σωστή διατροφή, οδηγεί σε πολλαπλές επιπλοκές σε διάφορα όργανα.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ειδικά στην επίδραση της εντερικής δυσαπορρόφησης, της ανεπάρκειας του πλακούντα, και των ορμονικών διαταραχών. Παρότι προκαλείται συνήθως σε γυναίκες, και οι άνδρες μπορεί να υποφέρουν από αυτό.

Αν θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω για το συγκεκριμένο ζήτημα, ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες που εξηγούν τους κύριους λόγους για τους οποίους αυτές οι δύο παθήσεις προκαλούνται μαζί. Συνεχίστε την ανάγνωση!

Πότε η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα;

Η κοιλιοκάκη προκαλεί στειρότητα μόνο όταν τα άτομα με αυτή την πάθηση καταναλώνουν γλουτένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως:

  • Μια επιθυμία να μην ακολουθείτε, ή να μη μπορείτε να σεβαστείτε τις διατροφικές συστάσεις.
  • Δε δίνετε σημασία στη διάγνωση επειδή τα συμπτώματα είναι ήπια και σποραδικά.

Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι δύσκολο για μια γυναίκα η οποία ελέγχει επαρκώς την ασθένεια, για μεγάλη περίοδο, να υποφέρει από στειρότητα. Αν, παρά τον αυστηρό έλεγχο, το άτομο έχει αυτή την πάθηση, ο γιατρός ίσως προτείνει τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Γυναίκα με πόνο στο στομάχι
Η κοιλιοκάκη που έχει βγει εκτός ελέγχου μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Γιατί προκαλείται η κοιλιοκάκη;

Αυτό είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που περιλαμβάνει φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε επίπεδο πεπτικού συστήματος, οι οποίες οφείλονται στην έκθεση στη γλουτένη. Αυτή η ουσία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως αλεύρι και σιτάρι.

Λόγω της μεγάλης εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών των προϊόντων, μπορεί να είναι δύσκολο, από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, για τους ασθενείς ν’ ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Τα συμπτώματα που ίσως παρουσιαστούν είναι τα ακόλουθα:

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν την κοιλιοκάκη με την στειρότητα, ειδικά στις γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις. Θα αναφέρουμε τις αλλαγές στον οργανισμό που εξηγούν το φαινόμενο παρακάτω.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα: Σχετικοί παράγοντες

Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις δεν προκαλούν μόνο τοπικά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αλλά είναι ικανές ν’ αλλοιώσουν διάφορα συστήματα. Έτσι, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Εντερική δυσαπορρόφηση

Μία από τις πιο άμεσες συνέπειες της έκθεσης στη γλουτένη γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι η βλάβη στη βλεννογόνο του εντέρου. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του οργάνου ν’ απορροφήσει μικροθρεπτικές και μακροθρεπτικές ουσίες. Τα σημάδια και τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτό το πρόβλημα είναι γνωστά ως σύνδρομο εντερικής δυσαπορρόφησης.

Δυστυχώς, ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για το σώμα, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12, είναι αναγκαία για να μπορέσει το έμβρυο να προσκολλήσει στα τοιχώματα του ενδομητρίου και να ξεκινήσει, σιγά-σιγά, την ανάπτυξή του. Αυτό εξηγεί μερικώς την προέλευση της στειρότητας.

Ανεπάρκεια του πλακούντα

Ο πλακούντας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο το οποίο επιτρέπει τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών από τη μητέρα στο έμβρυο. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καλύπτει όλα τα όργανα, ορισμένες φορές τα αντισώματα που παράγει ενάντια στη γλουτένη μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον ιστό και να προκαλέσουν ανεπάρκεια του πλακούντα.

Αυτό σημαίνει ότι ο πλακούντας δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του όπως θα έπρεπε. Η πιο άμεση συνέπεια αυτού είναι να μη μπορεί ν’ αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο, με αποτέλεσμα την αποβολή. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, και είναι δύσκολη η διάγνωση όταν η μητέρα δεν έχει προφανή συμπτώματα κοιλιοκάκης.

Ορμονικά προβλήματα

Αυτή η πτυχή βοηθά στην εξήγηση της ανδρικής στειρότητας. Η ίδια έλλειψη μικροθρεπτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ορμονικές ανισορροπίες, ειδικά όταν επηρεάζουν την τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη και παίζει σημαντικό ρόλο στη σπερματογένεση.

Αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο τη δημιουργία σπερματοζωαρίων, τα οποία είναι τα ανδρικά σεξουαλικά κύτταρα που, μαζί με τα γυναικεία ωάρια, προκαλούν τη γονιμοποίηση. Η χρόνια μείωση τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σπερματογένεση.

Άνδρας εξετάζεται από ουρολόγο
Στους άνδρες, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα όπως μείωση της τεστοστερόνης.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ο έλεγχος της υποκείμενης ασθένειας είναι απαραίτητος για ν’ αποφευχθεί η στειρότητα, είτε λόγω προβλημάτων με την εμφύτευση του εμβρύου, είτε λόγω επαναλαμβανόμενων αποβολών. Αυτός ο έλεγχος αποτελείται από μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Ευτυχώς, πολλά από αυτά τα προϊόντα μπορούμε πλέον να τα βρούμε στα σούπερ μάρκετ.

Παρότι αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό, η στειρότητα δεν είναι πάντα αναστρέψιμη ή αποτρέψιμη. Μια καλή επιλογή γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι πιο γνωστές τεχνικές είναι οι παρακάτω:

  • Τεχνητή γονιμοποίηση
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος

Σε ορισμένες χώρες, αυτά είναι μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και, σε πολλά μέρη, μπορείτε ν’ αποκτήσετε πρόσβαση μόνο μέσα από ιδιωτικές κλινικές.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει στειρότητα; Μια σωστή διατροφή είναι συχνά η λύση

Ένας ασθενής με κοιλιοκάκη μπορεί να ζήσει φυσιολογικά αρκεί ν’ ακολουθεί τις διατροφικές συστάσεις που του έχουν δοθεί. Αυτές δεν περιορίζονται στην πεπτική δυσφορία, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει και άλλες διαταραχές στο νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό σύστημα, και, φυσικά, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ivarsson A. The Swedish epidemic of coeliac disease explored using an epidemiological approach –some lessons to be learnt. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2005;19:425-40.
  • Martos I, et al. Influencia de la enfermedad celíaca en los trastornos de la fertilidad y del embarazo. Paraninfo Digital 2018;XII(28):e105.
  • Polanco I, et al. Enfermedad celíaca. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP.
  • Sheiner E, Peleg R, Levy A. Pregnancy outcome of patients with known celiac disease. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2007;129(1):41-45.
  • Zugna D, Richiardi L, Akre O, Stephansson O, Ludvigsson JF. A nationwide population based study to determine whether coeliac disease is associated with infertility. Gut. 2010:59(11):1471-1475.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.