Xenical: Ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Το Xenical είναι ένα φάρμακο το οποίο απορροφά τα λίπη αντί να καταστέλλει την όρεξη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 30% των λιπαρών που δεχόμαστε από το φαγητό εξουδετερώνεται χωρίς να μεταβολιστεί.
Xenical: Ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Xenical είναι ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Η δραστική ουσία του είναι η ορλιστάτη. Η λειτουργία της είναι να μειώνει την απορρόφηση των λιπαρών που καταναλώνονται στα γεύματα κατά 30%.

Πώς λειτουργεί το Xenical;

Το Xenical είναι ένα φάρμακο το οποίο έχει ως στόχο την απορρόφηση των λιπαρών από τις τροφές. Όμως, δεν επηρεάζει την όρεξη όπως άλλα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία.

Το σώμα σας διαλύει τα λίπη που καταναλώνετε από τις τροφές με τη βοήθεια ενζύμων τα οποία ονομάζονται λιπάσες. Το φάρμακο δρα πάνω σε αυτές αποτρέποντας την απορρόφηση λίπους. Κατά συνέπεια, το 30% των λιπαρών που καταναλώνετε με τα γεύματά σας, εξουδετερώνεται χωρίς να μεταβολιστεί.

Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, το Xenical βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει και ορισμένους παράγοντες επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως την υψηλή πίεση, την υψηλή χοληστερίνη, και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης.

Ενδείξεις του Xenical

Παχύσαρκος άνδρας μετρά την κοιλιά του

Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας ίσο ή μεγαλύτερο από 30 kg/m2. Όμως, αποτελεί επιλογή και για τα υπέρβαρα άτομα με δείκτη μάζας ίσο ή μεγαλύτερο από 28 kg/m2 μόνο αν κινδυνεύουν και από άλλους παράγοντες.

Αν ο/η ασθενής δε χάσει τουλάχιστον 5% του αρχικού του/ης βάρους μετά από τρεις μήνες θεραπείας με Xenical, τότε θα χρειαστεί να σταματήσει τη θεραπεία.

Πώς λαμβάνεται το Xenical

Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 120 mg. Θα πρέπει να λαμβάνεται αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια, ή έως και μία ώρα μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Σύμφωνα με μελέτες, η κύρια οδός εξουδετέρωσης είναι η αποβολή κοπράνων. Σχεδόν το 100% της δόσης αποβάλλεται, αναλλοίωτη, με τα κόπρανα. Η δράση του φαρμάκου προκαλεί μεγάλη αύξηση του λίπους στα κόπρανα μετά από 24 με 48 ώρες.

Όταν ξεκινάτε τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο, θα πρέπει να ακολουθείτε και μία ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε θερμίδεςΗ διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει λιπαρά, υδατάνθρακες, και πρωτεΐνες. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να κατανέμονται ανάμεσα στα τρία κύρια γεύματα της ημέρα.

Αντενδείξεις

Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, το Xenical έχει ορισμένες αντενδείξεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

Δεν υπάρχουν μελέτες για τη δράση του φαρμάκου σε παχύσαρκα άτομα τα οποία πάσχουν από ηπατικές ή νεφρικές διαταραχές, καθώς επίσης ούτε για ηλικιωμένα άτομα ή παιδιά.

Παχύσαρκος άνδρας ζυγίζεται μπροστά σε γιατρό

Επηρεάζει άλλα φάρμακα;

Το Xenical επηρεάζει άλλα φάρμακα καθώς τροποποιεί την απορρόφηση ορισμένων ενεργών συστατικών κάτι που μπορεί ν’ αλλάξει τη δράση τους.

Πολύ σπάνια, προκαλείται υποθυρεοειδισμός με ανωμαλίες του θυρεοειδούς. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της μείωσης της απορρόφησης ιωδιούχων αλάτων ή της λεβοθυροξίνης.

Επιπλέον, το Xenical μειώνει την απορρόφηση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις επιληψίας. Επίσης, μειώνει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Ε και η β-καροτίνη.

Για τους παραπάνω λόγους, όταν λαμβάνετε αυτό το φάρμακο, ο/η γιατρός ίσως σας συμβουλέψει να παίρνετε και συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, είναι σημαντικό ν’ ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Από την άλλη, το Xenical ενισχύει τη δράση ορισμένων φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης. Έτσι, ίσως είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή των δόσεων σε άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη.

Αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε περίπτωση που υποφέρετε από σοβαρή διάρροια εξαιτίας της δράσης του Xenical. Τότε, ο/η επαγγελματίας υγείας θα σας προτείνει τη χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης.

Συμπέρασμα

Το Xenical σάς βοηθά να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τα νέα σας επίπεδα. Επιπλέον, σας βοηθά να βελτιώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και μειώνει άλλους παράγοντες επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία διατροφή με λίγες θερμίδες όσο κάνετε τη θεραπεία, αλλά και να ασκείστε συχνά. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε τον/η γιατρό ή τον/η φαρμακοποιό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.