6 συμπτώματα που προκαλούν τα εντερικά παράσιτα

27 Φεβρουαρίου 2018
Από τη στιγμή που κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας άλλων προβλημάτων, αν παρουσιάσουμε περισσότερα από δύο θα χρειαστεί να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εντερικά παράσιτα.

Τα εντερικά παράσιτα είναι μια πάθηση η οποία αναστατώνει ή ακόμη και τρομάζει πολλούς ανθρώπους. Όμως, δεν θα πρέπει να ντρέπεστε αν υποφέρετε από τα συμπτώματα.

Να θυμάστε ότι τα εντερικά παράσιτα είναι μια συχνή ασθένεια και δεν επηρεάζουν μονάχα τις υποανάπτυκτες χώρες.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του για να βελτιώσετε γρήγορα την υγεία σας. Εδώ θα δούμε κάποια συμπτώματα τα οποία ίσως να δείχνουν την ύπαρξη παράσιτων στο σώμα σας.

Τι είναι τα εντερικά παράσιτα;

Τα εντερικά παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από άλλους οργανισμούς. Έτσι, τα εντερικά παράσιτα είναι οργανισμοί των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τη θρέψη και την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας με διάφορους τρόπους. Ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο μπορούν να μολύνουν το σώμα σας είναι μέσω της κατάποσης.

Οι προνύμφες μπορούν να καμουφλαριστούν εύκολα στο ωμό κοτόπουλο και το χοιρινό. Είναι επίσης πιθανό να καταποθούν από μολυσμένο νερό και ωμά φρούτα ή λαχανικά.

Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε από τα παράσιτα μέσω της επαφής με ζώα (ακόμη και οικόσιτα όπως γάτες, σκύλοι και πουλιά).

Υπάρχουν πολλά είδη εντερικών παράσιτων, γνωστά με διαφορετικές λαϊκές και επιστημονικές ονομασίες. Επίσης, μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα και να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα.

Δείτε επίσης: Έχετε εντερικά παράσιτα;

Συμπτώματα που δείχνουν ότι υποφέρετε από εντερικά παράσιτα

Διάρροια

6 συμπτώματα που προκαλούν τα εντερικά παράσιτα, διάρροια

Η διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όχι μόνο των εντερικών παράσιτων.

Μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, από την κατανάλωση κακής ποιότητας φαγητού έως καρδιακές ή αναπνευστικές μολύνσεις. Η διάρροια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα σε περιπτώσεις μονοκύτταρων εντερικών παράσιτων.

 • Αυτό το είδος παράσιτων ονομάζεται κάποιες φορές γεωσκώληκες, παρότι δε φαίνονται με γυμνό μάτι.
 • Σε περίπτωση μεγάλων παράσιτων, από μια ίντσα και πάνω, διάρροια εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει υπερπληθυσμός τους στο έντερο.
 • Σ’ αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει σκουλήκια στα κόπρανα.

Κοιλιακός πόνος

Πολλοί ασθενείς μπορεί να μπερδέψουν αυτόν τον πόνο με κράμπες, επειδή ο κοιλιακός πόνος που σχετίζεται με τα εντερικά παράσιτα είναι διακοπτόμενος και αρκετά δυνατός.

Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες αγνοούν αυτό το σύμπτωμα των εντερικών παράσιτων διότι είναι παρόμοιο με εκείνο του δυνατού πόνου περιόδου.

 • Ο κοιλιακός πόνος που προκαλείται από παράσιτα επηρεάζει το κάτω μέρος του κορμού, πιο κοντά στον καβάλο παρά στο στομάχι.
 • Αυτό το σύμπτωμα υποδεικνύει την ύπαρξη παράσιτων τα οποία τρέφονται απευθείας από τα εντερικά τοιχώματα, ερεθίζοντας τις νευρικές απολήξεις και προκαλώντας έντονο πόνο.

Αργή ανάπτυξη

6 συμπτώματα που προκαλούν τα εντερικά παράσιτα, αργή ανάπτυξη

Αυτό το σύμπτωμα είναι ένα από τα συχνότερα σε παιδιά και νέους. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα παράσιτα τρέφονται από τις θρεπτικές ουσίες στο σώμα του ξενιστή τους, σ’ αυτή την περίπτωση του ανθρώπου.

Τα εντερικά παράσιτα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη.

Τα παιδιά που έχουν παράσιτα είναι συνήθως πιο κοντά και λεπτά από τα υπόλοιπα. Ίσως να έχουν και λιγότερη ενέργεια για ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας.

Αν το παιδί σας κοιμάται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρα και είναι κουρασμένο όταν ξυπνάει, το πρόβλημα μπορεί να είναι τα παράσιτα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ξεκινήσει θεραπεία.

Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα πιθανού υποσιτισμού, παρά των εντερικών παράσιτων. Όταν αυτά τρέφονται με περισσότερες θρεπτικές ουσίες απ’ ό,τι το επηρεαζόμενο άτομο, τότε μπορεί το άτομο αυτό να αισθάνεται αδυναμία και υπνηλία.

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στα επίπεδα ενέργειάς σας, ξεκινήστε να ψάχνετε αν έχετε και άλλα συμπτώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 5 τροφές που δίνουν ενέργεια

Ξηρός βήχας

6 συμπτώματα που προκαλούν τα εντερικά παράσιτα, ξηρός βήχας

Υπάρχουν κάποια είδη παράσιτων που ζουν στο ανθρώπινο έντερο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Ωστόσο, κατά το πρώτο στάδιο τους όταν είναι απλά προνύμφες, μπορεί ν’ αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη του σώματος.

 • Κάποια παράσιτα μετεγκαθίστανται στους πνεύμονες και τον οισοφάγο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη φλεγμονή ευαίσθητων ιστών.
 • Ένας ξηρός βήχας ο οποίος δεν υποχωρεί με φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις θεραπείες για τον ξηρό λαιμό, ίσως δείχνει την ύπαρξη παράσιτων.
 • Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και επώδυνο.

Αλλαγές στην όρεξη

Τα εντερικά παράσιτα παρουσιάζονται σαν μια ισχυρή μάζα που κατοικεί στο σώμα. Παρότι δεν αισθάνεστε την ύπαρξη τους, το σώμα σας λαμβάνει συνεχώς νευρικά ερεθίσματα από το έντερό σας.

Αυτά λένε στον εγκέφαλο ότι το έντερο είναι πλήρες, αλλά προφανώς δε μπορεί ν’ αναγνωρίσει αν πρόκειται για επεξεργασμένη τροφή ή παράσιτα. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Haque et. al εδώ.

Έτσι, μπορεί να υποφέρετε από μια ξαφνική αλλαγή στην όρεξή σας. Μπορεί να τρώτε όλο και λιγότερο και να αισθάνεστε πληρότητα με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποια είδη γεωσκώληκων τα οποία επεξεργάζονται πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες. Αυτό κάνει το σώμα σας να υποφέρει από ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως αισθάνεστε πείνα περισσότερο από πριν και έτσι αυξάνετε την πρόσληψη φαγητού.

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα. Είναι δύσκολο ένα απ’ αυτά να συνδέεται ευθέως στην ύπαρξη παράσιτων στο σώμα.

Όμως, αν παρατηρήσετε την εμφάνιση δύο ή παραπάνω συμπτωμάτων ταυτόχρονα, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
 • Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
 • Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
 • Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
 • Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
 • Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
 • Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
 • Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030