Κολπική απόκριση στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και πώς να την προλάβετε;

Η κολπική απόκριση καταλήγει συχνά σε απώλεια συνείδησης και επηρεάζει περισσότερο τις έγκυες γυναίκες από τον γενικό πληθυσμό.
Κολπική απόκριση στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και πώς να την προλάβετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου, 2023

Τα συμπτώματα από την κολπική απόκριση εμφανίζονται κυρίως στα μέσα της εγκυμοσύνης. Αν και θεωρούνται παθολογία, δεν απαιτούν θεραπεία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν σημαντικές συνέπειες.

Όλες οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κολπικής απόκρισης κάποια στιγμή. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 20% των γυναικών την έχουν παρουσιάσει ήδη. Ωστόσο, είναι πιο συχνή στις εγκύους λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην κολπική απόκριση, υπάρχουν διάφορα συμπτώματα όπως έξαψη, ωχρότητα, αίσθημα αδυναμίας, εφίδρωση και θολή όραση. Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια των αισθήσεων. Ο κίνδυνος είναι κατά την πτώση ή κατά την οδήγηση ή σε παρόμοιες καταστάσεις.

Τι είναι η κολπική απόκριση στην εγκυμοσύνη;

Vagal response in pregnancy.
Μια υπερδιέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αγγειοκολπικής συγκοπής.

Η κολπική απόκριση είναι επίσης γνωστή ως “κολπική συγκοπή”, “αγγειοκολπική απόκριση” ή “νευροκαρδιογενής συγκοπή”. Αποτελείται από μια σειρά αρχικών συμπτωμάτων που συχνά καταλήγουν σε λιποθυμία.

Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό οδηγεί στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο και εμφανίζεται συγκοπή ή λιποθυμία.

Τα συμπτώματα προκαλούνται από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Δεν έχουν όλες οι έγκυες γυναίκες κολπικά συμπτώματα, αλλά το πρόβλημα αυτό είναι ωστόσο πολύ συχνό. Σε ορισμένες έγκυες γυναίκες γίνεται και σοβαρό.

Γιατί εμφανίζεται η κολπική απόκριση;

Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να καθορίσει μια συγκεκριμένη αιτία των κολπικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι συχνότερα σε άτομα με υψηλό περιφερικό φλεβικό φορτίο. Δηλαδή, σε άτομα που έχουν κάποια πάθηση που εμποδίζει ή επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Υπό συνήθεις συνθήκες, οι κολπικές αποκρίσεις εμφανίζονται για λόγους όπως οι ακόλουθοι:

Ωστόσο, τα κολπικά συμπτώματα είναι συχνότερα στις έγκυες γυναίκες για δύο λόγους:

 • Ορμονικές αλλαγές.
 • Φλεβική στάση στα κάτω άκρα. Υπάρχει δυσκολία στην επιστροφή του αίματος στα πόδια.

Υπάρχει επίσης ένας ανατομικός λόγος για τον οποίο είναι ευκολότερο να εμφανιστεί κολπική απόκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η έγκυος κάθεται για πολλή ώρα, το βάρος της κοιλιάς υπερδιεγείρει το κολπικό νεύρο. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, αυτό επισπεύδει την κατάσταση.

Συμπτώματα

Συνήθως, στις κολπικές αποκρίσεις, εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα πριν από την απώλεια συνείδησης ή τη λιποθυμία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα αρχικά συμπτώματα, καθώς αυτό επιτρέπει την έγκαιρη δράση για την πρόληψη της λιποθυμίας.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Αίσθηση θερμότητας
 • Κρύος, υγρός ιδρώτας
 • Ναυτία
 • Ζαλάδα
 • Στένωση του οπτικού πεδίου (όραση σήραγγας) ή θολή όραση
 • Κουδούνισμα στα αυτιά
 • Ταχυκαρδία
 • Ωχρότητα
 • Αίσθημα αδυναμίας
 • Κόπωση

Η λιποθυμία εμφανίζεται συνήθως μετά την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων. Η απώλεια συνείδησης είναι μικρής διάρκειας και αυθόρμητης ανάκαμψης, σχεδόν πάντα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Πώς να την προλάβετε

Υπάρχουν ορισμένα βασικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κολπικών συμπτωμάτων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τις έγκυες γυναίκες που είναι πολύ επιρρεπείς στο να υποφέρουν από αυτά. Πρόκειται για απλές συνήθειες που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το εξής:

 • Μην παραμένετε καθιστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μετά από μερικές ώρες, σηκωθείτε και περπατήστε λίγο.
 • Μην στέκεστε όρθιες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν αισθάνεστε κουρασμένες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε για λίγο ή να κάνετε μερικά βήματα.
 • Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θέσης. Όταν σηκώνεστε, κάθεστε ή σηκώνεστε από το κρεβάτι, καλό είναι να το κάνετε αργά, αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές θέσης.
 • Διατηρείτε τους χώρους καλά αεριζόμενους. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε ζεστό καιρό.
 • Να τρώτε κάτι κάθε τρεις ώρες. Με μια μικρή μερίδα κάποιας υγιεινής τροφής αποφεύγετε την επιβάρυνση από τις πολύ μεγάλες νηστείες.
 • Αποφύγετε τα αποπνικτικά περιβάλλοντα.
 • Αναπνεύστε βαθιά για μερικά λεπτά αν νιώθετε άγχος.

Τι να κάνετε όταν υπάρχουν συμπτώματα

consejos para dormir mejor en el embarazo
Αν αισθάνεστε άρρωστες, αναλάβετε δράση πριν τα κολπικά συμπτώματα. Το να ξαπλώσετε μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα των κολπικών συμπτωμάτων. Ο στόχος είναι να αποφύγετε τη συγκοπή ή τη λιποθυμία, καθώς μια πτώση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για μια έγκυο γυναίκα.

Τα συνιστώμενα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

 • Ξαπλώστε κάτω. Αυτό πρέπει να γίνεται απαλά, αποφεύγοντας τις γρήγορες κινήσεις. Το καλύτερο είναι να σηκώσετε τα πόδια σας για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθά το αίμα να ανέβει ξανά, ομαλοποιώντας έτσι τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
 • Αναπνεύστε βαθιά. Είναι καλύτερο να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά, χωρίς βιασύνη. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθεί υπεραερισμός.
 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Αν η έγκυος είναι μόνη της, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια, όσο θα ξεπερνάει το επεισόδιο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είχατε κολπική απόκριση

Όταν ανακτάτε τις αισθήσεις σας μετά από λιποθυμία που προκαλείται από συμπτώματα κολπικής αντίδρασης, είναι καλύτερο να ξαπλώνετε και να μην σηκώνεστε για 15 έως 30 λεπτά μετά το επεισόδιο. Οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν συχνά από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να απέχουν από την οδήγηση, καθώς μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τα συμπτώματα κολπικής απόκρισης, είναι καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο. Αυτό θα επιτρέψει μια πιο λεπτομερή παρακολούθηση της περίπτωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Araya-Gómez, V. (2001). Síncope neurocardiogénico. Acta Médica Costarricense, 43(1), 11-19.
 • Mateo Rico, D. (2013). Valoración y prevención de las complicaciones en el catéter venoso periférico.
 • Pérez Rodríguez, A. F., Roche, M., & Larrañaga, C. (2009). Patología médica y embarazo: Trastornos gastrointestinales, neurológicos, cardiovasculares y dermatológicos. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 32, pp. 135-157). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.