Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος;

Η κατανάλωση αλκοόλ αντενδείκνυται πλήρως για την υγεία, και μάλιστα όταν πάσχετε από παθολογικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, καθώς θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανεξάρτητα από πόσο καταναλώνετε, το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε σημείο που να επιδεινώσει την πρόγνωσή τους. Παρόλο που πρέπει να περιορίζεται σε κάθε δίαιτα, πρέπει να δίνεται προσοχή όταν υπάρχει χρόνια παθολογία με φλεγμονώδη βάση.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων και σε άλλες επιπλοκές. Και, παρόλο που είναι μια αποδεκτή συνήθεια στην κοινωνία, εξακολουθεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τείνει να προκαλεί βλάβες σε διάφορα συστήματα του σώματος, ακόμη και με μέτρια κατανάλωση.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής. Αυτό είναι πραγματικά κακό, είτε υπάρχουν ήδη χρόνιες ασθένειες είτε όχι.

Όταν αναπτύσσεται μια κατάσταση χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής, οι φυσιολογικές διεργασίες του σώματος μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Έτσι, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition , η υγεία τείνει να επιδεινώνεται.

Μάλιστα, αυτή η κακή συνήθεια μεταβάλλει και το ορμονικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προκαλεί πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης και αυξάνει τη συγκέντρωση της κορτιζόλης. Με τη σειρά της αναστέλλει τη σύνθεση πρωτεϊνών, οδηγώντας σε υποβάθμιση των σκελετικών μυών.

Ένας τέτοιος μηχανισμός αυξάνει περαιτέρω τη φλεγμονώδη διαδικασία και προκαλεί επιβλαβείς αλλαγές στη λειτουργία του μεταβολισμού. Και ενώ επηρεάζονται και τα δύο φύλα, πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους άνδρες.

Ο λόγος; Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης συνδέεται με μεγαλύτερη τάση γήρανσης. Εξάλλου, μιλάμε για την κύρια ορμόνη του φύλου σας.

Οι επιπτώσεις αυτές επιδεινώνονται μετά την ηλικία των 40 ετών, όταν οι συνήθειες του τρόπου ζωής δεν διορθώνονται. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες διαταραχές της υγείας.

A woman with alcohol.
Παρόλο που τα αλκοολούχα ποτά είναι αποδεκτά στην κοινωνία, θεωρούνται τοξικά για τον οργανισμό.

Αλκοόλ και παθολογίες του πεπτικού συστήματος

Εκτός από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να επισημανθούν και οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον εντερικό μικροβιόκοσμο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Brain Research αναφέρει ότι το αλκοόλ μειώνει την πυκνότητα και την ποικιλομορφία των βακτηρίων που ζουν στο έντερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο δυσβίωσης.

Μόλις αλλάξει η μικροβιακή χλωρίδα, οι πεπτικές διεργασίες αρχίζουν να επιδεινώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξίες ή αυξημένα συμπτώματα που σχετίζονται με εντερικές παθολογίες. Επιπλέον, το ίδιο το δηλητήριο θα μπορούσε να είναι η αιτία ορισμένων από αυτά, όπως τα έλκη ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Στην πραγματικότητα, όταν πάσχετε από παλινδρόμηση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την πρόσληψη αλκοόλ και ερεθιστικών ουσιών. Επίσης, η κατανάλωση αυτού του είδους των ποτών μπορεί να τροποποιήσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών ή την ομοιόσταση του οργανισμού.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, προκαλεί οξεία υπογλυκαιμία, αν και μεσοπρόθεσμα αυτό που δημιουργεί είναι αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και λιπώδες ήπαρ, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του μεταβολισμού. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται το αλκοόλ στη διατροφή, έστω και περιστασιακά.

Αλκοόλ και έκκριση οξέων

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να μεταβάλει την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Εάν ο ιστός έχει υποστεί βλάβη για οποιονδήποτε λόγο, αυτό θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι καλύτερο να εξετάσετε μια ήπια διατροφή και να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C για να προωθήσετε τη σύνθεση κολλαγόνου και να επιτύχετε επαρκή αποκατάσταση.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ίδια η κατανάλωση αυτών των ποτών θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στο πεπτικό σύστημα. Θα τροποποιηθεί το επιθήλιο του οισοφάγου, του στομαχιού και του εντέρου λόγω της παρουσίας της τοξικής ουσίας στη διατροφή. Μακροπρόθεσμα, αυτό οδηγεί στη γένεση κακοήθων κυττάρων.

A man drinking alcohol.
Το αλκοόλ επιδεινώνει τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος και επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, πυροδοτεί ασθένειες.

 Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ στην καρδιά

Το αλκοόλ είναι επιβλαβές για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος

Όποτε υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, είναι απαραίτητο να περιοριστεί πλήρως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Διαφορετικά, τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν ή οι καταστάσεις να εξελιχθούν ταχύτερα.

Στην πραγματικότητα, οι τοξικές αυτές ουσίες πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε πλαίσιο. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι μια μικρή ποσότητα θα μπορούσε να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα, σήμερα είναι γνωστό ότι αυτό είναι εντελώς αβέβαιο.

Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ  δεν πρέπει να προωθείται και, στο μέτρο του δυνατού, να απορρίπτεται. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην κατανάλωση μεταλλικού νερού, το οποίο αποτελεί την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Minihane, A. M., Vinoy, S., Russell, W. R., Baka, A., Roche, H. M., Tuohy, K. M., Teeling, J. L., Blaak, E. E., Fenech, M., Vauzour, D., McArdle, H. J., Kremer, B. H., Sterkman, L., Vafeiadou, K., Benedetti, M. M., Williams, C. M., & Calder, P. C. (2015). Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. The British journal of nutrition114(7), 999–1012. https://doi.org/10.1017/S0007114515002093
  • Qamar, N., Castano, D., Patt, C., Chu, T., Cottrell, J., & Chang, S. L. (2019). Meta-analysis of alcohol induced gut dysbiosis and the resulting behavioral impact. Behavioural brain research376, 112196. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2019.112196
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.