Κορτικοστεροειδή φάρμακα: Τι είναι και πού βοηθούν;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών για τα κορτικοστεροειδή φάρμακα λόγω του αριθμού των διεργασιών που μπορούν να επηρεάσουν.
Κορτικοστεροειδή φάρμακα: Τι είναι και πού βοηθούν;
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα είναι πολύ ισχυρά φάρμακα. Επομένως, πρέπει να τα παίρνετε πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να παίρνετε αυτό το είδος φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Τι είναι τα κορτικοστεροειδή φάρμακα;

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μια ποικιλία ορμονών που ανήκουν στην ομάδα των στεροειδών, που παράγεται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα εμπλέκονται σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Υπάρχουν τεχνητά συνθετικά φάρμακα κορτικοστεροειδών για ορισμένους θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η θεραπεία της νόσου του Crohn και για τον πόνο στις αρθρώσεις.

Κορτικοστεροειδή φάρμακα

Τύποι και ενδείξεις

Κορτικοστεροειδή φάρμακα
Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα υπόκεινται σε ιατρική συνταγή, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για αυτοθεραπεία.

Οι εταιρείες παρασκευάζουν αυτά τα φάρμακα τεχνητά. Επομένως, μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τη χρήση τους.

Εδώ είναι μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους:

 • Εισπνοή κορτικοστεροειδών φαρμάκων. Αυτή η μορφή χρησιμοποιείται για το άσθμα ή σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Επίσης, οι εισπνευστήρες συχνά εμφανίζονται ως επείγοντα μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας.
 • Κορτικοστεροειδή φάρμακα που διατίθενται ως δισκία. Η κύρια εφαρμογή αυτού του τύπου είναι η θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
 • Κορτικοστεροειδή φάρμακα για τοπική χρήση. Αυτά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκζέματος, ατοπικής δερματίτιδας και ψωρίασης. Χορηγούνται επίσης για τη μείωση των φλεγμονών.
 • Ενέσιμα κορτικοστεροειδή. Αυτό είναι το είδος που χορηγείται ενδοφλεβίως είναι για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Ομοίως, αυτά που χορηγούνται ενδομυϊκά είναι κυρίως για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις.

Μηχανισμός δράσης και φαρμακολογικές δράσεις

Ανθρώπινο οστό
Η οστεοπόρωση είναι ένας κοινός κίνδυνος από τη λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στο απόθεμα ασβεστίου.

Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα πρέπει να εισέλθουν στο κυτόπλασμα, όπου συνδέονται με τους υποδοχείς. Μόλις σχηματίσουν ένα σύμπλεγμα ορμονών-υποδοχέων, εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου και αλληλεπιδρούν με το DNA. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η σύνθεση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που θα εκτελέσει την επιθυμητή λειτουργία.

Κορτικοστεροειδή φάρμακα: Παρενέργειες

Μέτρηση πίεσης
Λόγω της αύξησης των ανόργανων στοιχείων όπως το νάτριο, και της κατακράτησης νερού, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επειδή αυτά τα φάρμακα δρουν σε μεγάλο αριθμό διεργασιών, οι παρενέργειές τους ποικίλλουν επίσης.

Συνολικά, οι παρενέργειές τους είναι παρόμοιες με τη χρήση τους. Επομένως, η κύρια αιτία των αντιδράσεών τους είναι η ακατάλληλη πρόσληψη και η απότομη καταστολή της θεραπείας.

Πιθανές παρενέργειες

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες:

 • Συνήθως, αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, η ευαισθησία σας σε λοιμώξεις αυξάνεται επειδή αυτά τα φάρμακα έχουν ανοσοκατασταλτικό παράγοντα.
 • Επιπλέον, έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στους σκελετικούς μυς και μπορούν να προκαλέσουν μυοπάθεια, οστεοπόρωση και νέκρωση των οστών.
 • Μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως παγκρεατίτιδα και πεπτικό έλκος. Αυτές οι δύο ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι οι πιο συχνές.
 • Μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπέρταση λόγω της κατακράτησης υγρών ως καρδιαγγειακή ανεπιθύμητη παρενέργεια.
 • Επιπλέον, η ακμή, ο ιριδισμός και οι ραγάδες είναι μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των κορτικοστεροειδών.
 • Επίσης, αλλοιώσεις στη διάθεση, όπως αισθήματα ευφορίας, αϋπνία, κατάθλιψη και ψύχωση είναι ακόμα μερικές νευροψυχιατρικές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν ακολουθείτε μια θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα. Είναι, όμως, λιγότερο συχνές.
 • Μπορεί επίσης να εμφανιστούν οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.
 • Εκτός αυτού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ενδοκρινολογικών και μεταβολικών προβλημάτων. Μεταξύ των τελευταίων ανήκει η δυσανεξία στη γλυκόζη, ο διαβήτης, η αύξηση βάρους και η υπερλιπιδαιμία.
 • Τέλος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταστολής της ανάπτυξης λόγω της στενής τους σχέσης με την αυξητική ορμόνη. Αυτό περιλαμβάνει την καταστολή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Warrington, T. P., & Bostwick, J. M. (2006). Psychiatric adverse effects of corticosteroids. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/81.10.1361
 • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.
 • Jares, E., & Pignataro, O. (2002). Mecanismos moleculares de acción de los corticoides. Archivos de Alergia e Inmunología Clínica.
 • Lipworth, B. J. (1999). Systemic Adverse Effects of Inhaled Corticosteroid Therapy. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.9.941
 • Frew, J. W., & Murrell, D. F. (2012). Corticosteroid Use in Autoimmune Blistering Diseases. Immunology and Allergy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.iac.2012.04.008

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.