Κουάκερ ή νιφάδες βρώμης: Τι είναι και πώς να το φτιάξετε

Οι ίνες που περιέχονται στο κουάκερ είναι ικανές να διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και αυξάνουν τη βιοποικιλότητα των μικροβίων, η οποία έχει θετική επίδραση στην υγεία.
Κουάκερ ή νιφάδες βρώμης: Τι είναι και πώς να το φτιάξετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το κουάκερ είναι ένας τύπος βρώμης που χαρακτηρίζεται από νιφάδες που είναι μικρότερες από την παραδοσιακή έκδοση. Είναι πολύ χρήσιμο να το καταναλώνετε μαζί με γάλα για παράδειγμα.. Σήμερα, θα σας πούμε όλα σχετικά με αυτό το φαγητό, ώστε να γνωρίζετε γιατί πρέπει να το συμπεριλάβετε στην κανονική διατροφή σας.

Λάβετε υπόψη ότι η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα δημητριακά που μπορείτε να βρείτε. Επιπλέον, διατίθεται στην αγορά με σχεδόν καμία διαδικασία διύλισης, η οποία της δίνει προστιθέμενη αξία. Στην περίπτωση του σιταριού, για παράδειγμα, είναι κοινό για τα προϊόντα να έχουν υψηλό ποσοστό προσθήκης ζάχαρης.

Τι είναι το κουάκερ;

Αυτό που ξεχωρίζει τη βρώμη ως κουάκερ είναι ότι κόβεται σε μικρά κομμάτια. Απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από την παραδοσιακή βρώμη, αλλά μπορείτε επίσης να το φάτε ωμό..

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό με ελαστική υφή. Έχει επίσης μια γεύση που θυμίζει καρπούς, η οποία του δίνει ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Από θρεπτική άποψη, αυτή η ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την παραδοσιακή βρώμη. Θα τα συζητήσουμε αργότερα για να σας ενημερώσουμε για τη σημασία της εισαγωγής αυτού του φαγητού στη διατροφή σας.

νιφάδες από βρώμη
Η παραδοσιακή βρώμη και το κουάκερ έχουν τα ίδια θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Διατροφική συνεισφορά του κουάκερ

Το κουάκερ παρέχει έως 375 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια δημητριακών. Από την άποψη των μακροθρεπτικών συστατικών, η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες ξεχωρίζει, αν και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για αυτόν τον λόγο, θεωρείται από τα τρόφιμα καλής ποιότητας.

Η βρώμη δεν έχει πολλά λίπη στη σύνθεσή της, αλλά έχει περισσότερες πρωτεΐνες από άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι. Το ίδιο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι αυτή η πρόσληψη πρωτεΐνης έχει χαμηλή βιολογική αξία. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε την παρουσία ινών.

Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στις βιταμίνες και τα μέταλλα της ομάδας Β που υπάρχουν στη βρώμη. Τα τελευταία περιλαμβάνουν φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Όλα τους συμμετέχουν σε πολλαπλές φυσιολογικές αντιδράσεις που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του σώματος.

Οφέλη από την κατανάλωση κουάκερ

Τώρα θα σας δείξουμε τα οφέλη από την κατανάλωση κουάκερ και τι έχει να πει η επιστήμη για αυτά.

Μείωση των εντερικών προβλημάτων

Η βρώμη ξεχωρίζει για την περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες. Αυτή η ουσία είναι ικανή ζύμωσης σε εντερικό επίπεδο, δημιουργώντας θετική επίδραση στα μικροβιώματα.

Μπορείτε να έχετε θετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη πέψη. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι β-γλυκάνες που περιέχει η βρώμη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προώθηση της εντερικής βακτηριακής βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, χρησιμεύουν επίσης ως υπόστρωμα για τη γένεση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, με αντιφλεγμονώδη φύση.

Βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων

Οι ίνες βρώμης μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο προφίλ λιπιδίων του σώματος. Αν και ο αντίκτυπος της διατροφής στη χοληστερόλη είναι περιορισμένος, οι β-γλυκάνες είναι σε θέση να αυξήσουν τη συγκέντρωση της λιποπρωτεΐνης HDL (καλή χοληστερόλη), μειώνοντας την οξειδωμένη VLDL. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Cochrane Database of Systematic Reviews  υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η βρώμη δρα στην ανοσοποιητική λειτουργία

Όπως είπαμε, η βρώμη έχει σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το ορυκτό είναι ικανό να διεγείρει την ανοσοποιητική λειτουργία. Δημιουργεί βελτιώσεις στη διαφοροποίηση των κυττάρων που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του σώματος.

βρώμη σε μπολ
Η βρώμη παρέχει ίνες για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας των εντερικών μικροβίων, καθώς και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς το ετοιμάζεται;

Η προετοιμασία του κουάκερ είναι πολύ απλή. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια μέθοδο παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται με το πλιγούρι βρώμης στην παραδοσιακή του μορφή. Απλά ζεσταίνετε νερό ή γάλα σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε τους κόκκους.

Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε για περίπου 7 λεπτά έως ότου παραχθεί ένα ομοιογενές, ελαστικό μείγμα. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να σερβιριστεί με γαρνίρισμα, όπως μούρα. Είναι καλύτερο να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης, ώστε να μην χαλάσετε τη θρεπτική του αξία.

Ταυτόχρονα, μπορείτε επίσης να προσθέσετε βρώμη σε μερικά ποτά, όπως ο καφές. Αυτό αυξάνει τις ιδιότητές της. Είναι επίσης δυνατό να βάλουμε τα πάντα σε ένα μπλέντερ για να αποκτήσουμε ένα πιο ομαλό, ημι-παχύ υγρό, εύκολο στην κατανάλωση. Αυτός ο τύπος παρασκευής είναι ταχύτερος και, ως εκ τούτου, η προτιμώμενη επιλογή για πολλούς.

Κουάκερ: μια υγιεινή τροφή

Το κουάκερ είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα σάκχαρά του έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχουν υψηλή ποσότητα ινών ικανή να προκαλέσει θετική επίδραση στα μικροβιώματα.

Σαν να μην ήταν αρκετό, είναι ένα ευέλικτο φαγητό. Μπορεί να μαγειρευτεί, αλλά μπορεί επίσης να αλεσθεί για να φτιάξει smoothies. Μπορεί ακόμη και να προστεθεί ως τέτοιο στο γιαούρτι, μαζί με μια χούφτα καρύδια. Αυτό θα σας δώσει ένα ολοκληρωμένο θρεπτικό τελικό αποτέλεσμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., et al.. Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.