Κακή κυκλοφορία και κρύα πόδια

Τα κρύα πόδια είναι μια ενόχληση στην οποία συνήθως δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, καθώς συνήθως εμφανίζεται μόνο σποραδικά. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται συχνά, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό , καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων υγείας.
Κακή κυκλοφορία και κρύα πόδια
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου, 2023

Τα κρύα πόδια είναι μια ενόχληση στην οποία συνήθως δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, καθώς εμφανίζεται μόνο σποραδικά. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται συχνά, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Μάθετε τα πάντα για την κακή κυκλοφορία και τα κρύα πόδια σε αυτό το άρθρο.

Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τις περισσότερες φορές δεν θα είναι πολύ σοβαρή, ειδικά αν εμφανίζεται τις κρύες εποχές. Εάν εμφανίζεται οποιαδήποτε εποχή του έτους και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για κακή κυκλοφορία.

Η κακή κυκλοφορία στα πόδια και τα κρύα πόδια είναι σημάδια που μερικές φορές συνοδεύονται από μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και κράμπες. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η κακή κυκλοφορία επηρεάζει τα πόδια

Λάβετε υπόψη σας ότι τα πόδια μας βρίσκονται μακριά από την καρδιά και το αίμα δυσκολεύεται περισσότερο να φτάσει σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδόν πάντα χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα.

Εάν η θερμοκρασία των ποδιών σας είναι επίμονα χαμηλή, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόσταση από την καρδιά δεν είναι ο μόνος παράγοντας, αλλά τείνει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που εμποδίζει τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή.

Poor circulation and cold feet.
Το να έχετε κρύα πόδια σε μη χειμερινή περίοδο θα πρέπει να αποτελεί αιτία για ιατρική συμβουλή

Συνήθεις αιτίες κακής κυκλοφορίας και κρύων ποδιών

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Με αυτή την κατάσταση, υπάρχει συσσώρευση πλάκας και στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών. Η ροή του αίματος στα πόδια και τις πατούσες μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται χλωμό. Μερικές φορές υπάρχει πόνος, μυρμήγκιασμα και μυϊκά προβλήματα παρόμοια με κράμπες.

Ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή τη νόσο, ιδίως όσοι έχουν υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή είναι καπνιστές. Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συνδυάζονται, ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Νόσος Raynaud

Η νόσος Raynaud είναι μια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων που επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Σε συνθήκες ψύχους ή στρες, τα αγγεία συστέλλονται και εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Τα επεισόδια διαρκούν από 10 λεπτά έως και περισσότερο από μία ώρα.

Είναι σύνηθες το δέρμα στα δάχτυλα να γίνεται λευκό ή γαλαζωπό και να παρουσιάζεται αίσθημα μουδιάσματος. Όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία, το δέρμα γίνεται κόκκινο και παρατηρείται μυρμήγκιασμα, πόνος και σφυγμός.

Άλλες αιτίες κρύων ποδιών

Η κακή κυκλοφορία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που προκαλεί κρύα πόδια. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει περιφερική νευροπάθεια, μια συχνή νευρολογική διαταραχή στους διαβητικούς. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής νιώθει τα πόδια του κρύα, αλλά είναι ζεστά στην αφή.

Περιφερική νευροπάθεια εμφανίζεται επίσης σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β, από τραυματισμούς όπου υπάρχει συμπιεσμένο νεύρο, από δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, προβληματική κατανάλωση αλκοόλ ή αυτοάνοσες διαταραχές. Συνδέεται επίσης με κάψιμο στα πόδια, χωρίς προφανή εξήγηση.

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σε άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη.

Σημάδια από την κακή κυκλοφορία

Τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ καιρό αφότου η κακή κυκλοφορία είναι ήδη παρούσα και αυτό είναι πρόβλημα. Τα πρώτα σημάδια έχουν να κάνουν με υπερβολική κόπωση στα πόδια, τσιμπήματα και πόνους. Άλλα συναφή σημάδια είναι τα ακόλουθα:

  • Οι ευρυαγγείες, οι οποίες εμφανίζονται λόγω κακής επιστροφής του αίματος και έχουν το σχήμα ιστού αράχνης.
  • Κιρσοί: διεύρυνση των φλεβών.
  • Μυρμήγκιασμα και κράμπες όταν οι λιπώδεις εναποθέσεις εμποδίζουν τη ροή. Πρόκειται για μια επικίνδυνη μακροχρόνια κατάσταση.
  • Αλλαγές στα νύχια των ποδιών με αισθητή πάχυνση και αλλαγή του χρωματισμού σε γαλαζωπό ή μωβ.
  • Αλλαγές στο δέρμα των ποδιών και των ποδιών. Εάν εμφανιστούν καφέ κηλίδες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Προσέξτε την κακή κυκλοφορία!

Το να έχετε πολύ ξηρό δέρμα, η αργή επούλωση πληγών στα κάτω άκρα ή οι συχνές κράμπες, είναι όλα προειδοποιητικά σημάδια που δικαιολογούν εξειδικευμένη συμβουλή. Τα κρύα πόδια μπορεί να είναι κάτι ασήμαντο, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μη μας διαφεύγει μια πιο σοβαρή παθολογία που μπορεί να έχουμε χωρίς να το καταλάβουμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Campos, S. A. C. (2019). Si tienes diabetes, cuida tus pies. Aprendamos juntos. Atalaya Médica Turolense, (15), 99-133.
  • García-Gómez, M., Cabezón-Villalba, G., de Ybarra-Falcón, C., López-Díaz, J., & San Román-Calvar, J. A. (2019). Importancia del estudio sistemático de las palpitaciones. Rev Esp Casos Clin Med Intern (RECCMI), 2, 67-69.
  • Severac, D., Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2007). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 9(4), 1-22.
  • Rodríguez Heredia, Dunia. “Intoxicación ocupacional por metales pesados.” MediSan 21.12 (2017): 3372-3385.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.