Πέντε οφέλη που έχετε από ένα ρόφημα με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα πορτοκαλί μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα παρασκευάσματα και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές λόγω των ωφελειών του στην υγεία. Το σημερινό άρθρο θα σας πει περισσότερα για αυτό και επίσης θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να παρασκευάσετε σωστά ένα ρόφημα με κουρκουμά
Πέντε οφέλη που έχετε από ένα ρόφημα με κουρκουμά
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία σε ένα ρόφημα με κουρκουμά καθώς είναι το ρίζωμα ενός βοτάνου της οικογένειας Zingiberaceae – το τζίντζερ και το κάρδαμο ανήκουν επίσης σε αυτήν. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί άνθρωποι ευνοούνται από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Έχετε δει σίγουρα αυτήν τη ρίζα και ίσως λόγω του χαρακτηριστικού πορτοκαλί χρώματος που αναρωτηθήκατε τι είναι. Επομένως, σήμερα θα θέλαμε να σας πούμε περισσότερα για τις ιδιότητές του και πώς να φτιάξετε ένα ρόφημα με κουρκουμά για να απολαύσετε όλες τις δυνατότητές του.

Τα οφέλη από ένα ρόφημα με κουρκουμά

Υπάρχουν πολλά οφέλη που αποδίδονται στον κουρκουμά λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για την κατανάλωσή του είναι ως ρόφημα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε τη χαρακτηριστική του γεύση και να επωφεληθείτε από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

 1. Βοηθά με συμπτώματα αρθρίτιδας

Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, είναι μια ουσία που έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η έρευνα στον άνθρωπο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, αλλά προφανώς, υπάρχουν ενδείξεις σε μοριακό επίπεδο που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα αποτελέσματά της.

Αυτή είναι η περίπτωση μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Springer Plus , η οποία δείχνει ότι αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που απορροφά τις αρθρώσεις επιδεινώνεται σταδιακά, οδηγώντας σε οστική βλάβη.

κουρκουμάς και μέλι
Μπορείτε να φτιάξετε τσάι κουρκούμα με μερικά απλά συστατικά στο σπίτι.
 1. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Η συγκεκριμένη αιτία αυτής της ασθένειας δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή, αλλά μια δημοσίευση από το Κέντρο Έρευνας του Alzheimer υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την απώλεια συναπτικών δεικτών και τη συσσώρευση αμυλοειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Οι απίστευτες ωφέλειες του χυμού κουρκουμά.

 1. Ένα ρόφημα με κουρκουμά μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα άλλο όφελος για την υγεία αυτής της έγχυσης είναι ότι φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Immunology δηλώνει ότι η κατανάλωσή της μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία αυτοάνοσων διαταραχών.

 1. Βοηθά στην κυκλοφορία της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη ουσία για το σώμα για να σχηματίσει υγιή κύτταρα. Ωστόσο, υψηλές ποσότητες στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού αποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, οδηγεί σε ορισμένες σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη ήταν αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Επιπλέον, η κατανάλωσή του βοήθησε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με αυτήν την πάθηση.

 1. Είναι χρήσιμο στη θεραπεία της ραγοειδίτιδας

Η ραγοειδίτιδα συμβαίνει όταν υπάρχει πρήξιμο και ερυθρότητα στο μεσαίο στρώμα του βολβού του ματιού. Η κύρια αιτία είναι άγνωστη, αν και φαίνεται ότι ορισμένοι παράγοντες όπως η παρουσία ορισμένων ιών ή όσοι που πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξή του.

Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών. Όσον αφορά τη ραγοειδίτιδα, έρευνα που δημοσιεύθηκε Clinical Ophthalmology αναφέρει ότι αυτό το συστατικό του κουρκουμά θα μπορούσε να είναι μια συμπληρωματική θεραπεία με την οποία μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Πώς να φτιάξετε το ρόφημα με κουρκουμά

Θα χρειαστείτε μόνο νερό και κουρκουμά για να φτιάξετε αυτό το απλό ρόφημα στο σπίτι και να απολαύσετε τα προαναφερθέντα οφέλη. Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά

Παρασκευή

 • Αρχικά, ρίξτε το νερό σε μια κατσαρόλα και βράστε το σε υψηλή φωτιά
 • Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, προσθέστε τον κουρκουμά και ανακατέψτε καλά -έτσι θα δώσετε επιπλέον ιδιότητες και γεύση στο ρόφημα
 • Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 έως 10 λεπτά
 • Στη συνέχεια, στραγγίξτε το τσάι στο φλιτζάνι της επιλογής σας
 • Τέλος, μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι και να το απολαύσετε
τσάι με κουρκουμά
Μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του κουρκουμά στο σπίτι.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση ροφήματος με κουρκουμά

Γενικά, η κατανάλωση κουρκουμά είναι ασφαλής, αν και μπορεί να προκύψουν παρενέργειες σε περίπτωση κατάποσης σε μεγάλες ποσότητες. Στην πραγματικότητα, μια δημοσίευση από το Specialist Pharmacy Center επισημαίνει ότι τα πιο κοινά σημάδια δηλητηρίασης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα, δυσπεψία και διάρροια
 • Φούσκωμα και πόνος στο στομάχι
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με ναυτία
 • Κίτρινα κόπρανα

Τέλος, τα οφέλη του κουρκουμά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την ιατρική περίθαλψη για οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες καταστάσεις υγείας. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με την κατανάλωσή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.)4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
 • Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
 • Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
 • Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
 • Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
 • Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.