Κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους: Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Όπως και τα παιδιά, έτσι και οι ηλικιωμένοι αποτελούν εύκολο στόχο για τους αδίστακτους ανθρώπους στο διαδίκτυο. Πώς να τους προστατεύσετε; Ανακαλύψτε μερικές συμβουλές.
Κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους: Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν τα παιδιά σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη, μπορεί να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και ” grooming”, γνωστού και ως “παιδοφιλικού grooming”. Αν και πρόκειται για έναν από τους πιο στοχευμένους πληθυσμούς, η κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους είναι επίσης σημαντική καθώς είναι επίσης ευάλωτοι σε τυχόν κυβερνοαπειλές.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αδίστακτοι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την απειρία τους στον ψηφιακό κόσμο για να τους εξαπατήσουν ή να κλέψουν τις ταυτότητές τους. Αν λοιπόν είστε ηλικιωμένος ή αν γνωρίζετε κάποιον ηλικιωμένο που κινδυνεύει, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα πρέπει να εφαρμόσετε στην πράξη.

Συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The National Council on Aging (NCOA), υπάρχουν πολλές διαδικτυακές απάτες που στοχεύουν τους ηλικιωμένους. Επομένως, θα πρέπει να εφαρμόζετε μέτρα κυβερνοασφάλειας όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο. Ποια είναι αυτά; Ας ρίξουμε μια ματιά.

1. Δημιουργήστε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης από την ημερομηνία γέννησης, το όνομα του συντρόφου τους, ακόμα και από το αγαπημένο τους συγκρότημα ή τον αγαπημένο τους υπερήρωα. Και ναι, αυτό είναι εύκολο να το θυμάστε, αλλά θα γίνετε εύκολη λεία για όσους θέλουν να βάλουν χέρι στα χρήματα και τις πληροφορίες σας.

Για να το αποφύγετε, μπορείτε να επανεξετάσετε ή να διδάξετε στους ηλικιωμένους πώς λειτουργούν οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποθηκεύει τους χρήστες και τους κωδικούς πρόσβασης για κάθε πλατφόρμα και υπηρεσία στην οποία το άτομο έχει λογαριασμό.

Ωστόσο, αντί να μαθαίνετε ένα σωρό διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να θυμάστε μόνο έναν που θα είναι ο “κύριος κωδικός πρόσβασης” και με τον οποίο θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλους τους άλλους. Αρκετά χρήσιμο, έτσι δεν είναι;

A woman on a computer
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση στοιχείων που μπορεί να είναι προφανή.

2. Μην αφήνετε τους κωδικούς σας σε εμφανή σημεία

Μην βάζετε τον κωδικό σας σε ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στο ψυγείο με μαγνήτη ή σε ένα σημείωμα στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας. Οι φροντιστές σας μπορεί να μην είναι καλοί άνθρωποι και αν κλέψουν ή παραβιάσουν μια από αυτές τις συσκευές, θα έχουν πρόσβαση στα πάντα.

Έτσι, αν θέλετε να γράψετε τον κωδικό πρόσβασης, κρατήστε το χαρτί σε ένα μέρος στο οποίο μόνο εσείς και τα άτομα που εμπιστεύεστε έχουν πρόσβαση. Επίσης, ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας διδάξει πώς να κρυπτογραφήσετε το έγγραφο. Φυσικά, μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό μόνοι σας, απλά να έχετε υπόψη σας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο κωδικό πρόσβασης για την προστασία των άλλων.

3. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε ύποπτα έγγραφα

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ένα μήνυμα μέσω ενός κοινωνικού δικτύου ή σε μια εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, είναι σύνηθες να λαμβάνετε συνδέσμους στους οποίους σας υπόσχονται δώρα ή ανταμοιβές αν κάνετε κλικ ή κατεβάσετε ένα έγγραφο. Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές phishing και οι ηλικιωμένοι είναι από τα πρώτα θύματα.

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν να μην κάνουν κλικ σε τέτοιου είδους πράγματα. Για να εντοπίσετε ότι πρόκειται για πιθανή απάτη ή κλοπή ταυτότητας, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Εάν το όνομα του παραλήπτη είναι ανορθόγραφο. Για παράδειγμα, το ότι το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος είναι ανορθόγραφο είναι μια σημαντική ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.
  • Εάν το μήνυμα είναι επείγον, ζητώντας χρήματα ή ενημερώνοντάς σας για μια παράτυπη κατάσταση με τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

4. Κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους: Μην εισέρχεστε αμέσως σε σημαντικούς ιστότοπους

Με τις τράπεζες, είναι πολύ συνηθισμένο να μην εισέρχεστε στην “επίσημη” σελίδα, επειδή οι χάκερ έχουν δημιουργήσει μια ψεύτικη σελίδα προορισμού. Έτσι, όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε, αυτό που συμβαίνει είναι ότι παίρνουν στα χέρια τους τις πληροφορίες σας και σύντομα τα χρήματά σας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους και όχι μόνο στους ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για την ασφάλειά σας:

  • Ελέγξτε ότι η διεύθυνση URL της σελίδας δεν έχει ορθογραφικά λάθη.
  • Βεβαιωθείτε ότι είναι https και όχι http. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτό και το λουκέτο “ασφαλούς σύνδεσης” δεν μπορούν να είναι απολύτως αξιόπιστα.
  • Ελέγξτε ότι ο ιστότοπος διαθέτει “δήλωση απορρήτου” και μια σελίδα επικοινωνίας.

5. Διαθέστε χρήματα για ένα καλό antivirus

Χωρίς antivirus, οι συσκευές σας κινδυνεύουν να δεχτούν επιθέσεις από αδίστακτους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, η εγκατάσταση ενός antivirus καθίσταται απαραίτητη.

Τα προγράμματα αυτά έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και πλέον, εκτός από την προστασία των συσκευών σας από κακόβουλο λογισμικό, προσφέρουν και άλλες λειτουργίες, όπως διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και εργαλεία κατά του phishing .

6. Διατηρείτε τα προγράμματα ενημερωμένα

Ένα πρόγραμμα με παλαιότερη έκδοση μπορεί να αποτελέσει παραθυράκι που διευκολύνει τους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση όλων των προγραμμάτων.

Και επειδή αυτό μπορεί να ξεχαστεί, είναι δυνατόν να ρυθμίσετε ώστε οι ενημερώσεις να πραγματοποιούνται αυτόματα. Ζητήστε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή μάθετε πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Είναι επίσης φρόνιμο να επαληθεύετε ότι ένα πρόγραμμα είναι αξιόπιστο πριν το εγκαταστήσετε, καθώς, όπως και οι ύποπτοι σύνδεσμοι και τα έγγραφα, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις συσκευές και τα προσωπικά σας δεδομένα.

7. Κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους: Να αποσυνδέεστε πάντα

Μια ανοιχτή συνεδρία σε μια άγνωστη συσκευή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους απώλειας σημαντικών πληροφοριών. Φροντίστε να αποσυνδέεστε πάντα από τις σελίδες των τραπεζών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, μεταξύ άλλων.

Φυσικά, αυτό δεν περιορίζεται μόνο όταν βρίσκεστε έξω- το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές που έχετε στο σπίτι.

Cybersecurity for seniors
Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ασφάλεια των σελίδων. Επίσης, να αποσυνδέεστε από τους λογαριασμούς αφού ολοκληρώσετε τη χρήση τους.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα κορυφαία κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για την κυβερνοασφάλεια για ηλικιωμένους

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Πρώτον, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποδέχεστε αιτήματα φιλίας σε κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, είναι συνετό να έχετε ένα ιδιωτικό προφίλ και να μην παρέχετε προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν.

Ένα άλλο λάθος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας είναι να κάνετε μια τραπεζική συναλλαγή ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο δίκτυο wifi. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις αγορές και ακόμη και την απλή σύνδεση.

Τα δημόσια δίκτυα wifi είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν πολλοί απατεώνες για να πάρουν στα χέρια τους τα δεδομένα σας.

Τέλος, να θυμάστε ότι αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρετε πώς να κάνετε ή δεν καταλαβαίνετε, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια, είτε από ένα μέλος της οικογένειας είτε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε με σημαντικές απώλειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.