Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες: Ένα κλειδί για την ψυχολογική ευημερία

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας και να επιτύχετε μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία, οργανώστε τις ιδέες σας και βάλτε σε προτεραιότητα όλα όσα θέλετε να κάνετε. Αυτή είναι μία από τις βασικές πτυχές της ψυχολογικής ευημερίας, ένα θέμα που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο.
Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες: Ένα κλειδί για την ψυχολογική ευημερία
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ πολύπλοκα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε τις σωματικές μας ανάγκες και να αυξήσουμε την ψυχολογική μας ευημερία. Οι άνθρωποι πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται και αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ σώματος και νου. Ξέρετε όμως πώς να βάζετε προτεραιότητες;

Αυτή η ισορροπία βρίσκεται στην καλή ψυχική υγεία, όταν το άτομο έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής. Η ψυχολογική ευημερία αποτελείται από σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές πτυχές. Επιπλέον, είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις και να απολαμβάνεις τη ζωή με δύναμη.

Για να επιτύχει το άτομο την ψυχολογική ευεξία, πρέπει πρώτα να γνωρίζει τον εαυτό του και στη συνέχεια να αναπτύξει υγιείς συνήθειες και να μάθει πώς να οργανώνει το χρόνο του. Αν θέλετε να επιτύχετε ψυχολογικές αλλαγές που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν θετικά τη σωματική σας υγεία, πρέπει να ξεκινήσετε από τον εαυτό σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πώς να επιτύχετε ψυχολογική ευεξία μαθαίνοντας να βάζετε προτεραιότητες

Αν και η επίτευξη πραγματικής ψυχολογικής ευεξίας μπορεί να μην είναι εύκολη, είναι γεγονός ότι μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, αν οι παρακάτω συμβουλές δεν σας εξυπηρετούν, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή θεραπευτή.

1. Αρχικά, γνωρίστε τον εαυτό σας ως άτομο

Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες: Ένα κλειδί για την ψυχολογική ευημερία

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Carol Ryff, η ψυχολογική ευημερία βασίζεται σε έξι διαστάσεις. Αυτές αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή.

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας με όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Εξερευνήστε την προσωπικότητά σας και τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές σας. Αν δεν αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι, θα είναι δύσκολο να προχωρήσετε μπροστά, γιατί θα ζείτε με συνεχή δυσαρέσκεια. Όταν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, θα δημιουργήσετε θετικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αφού αποδεχτείτε ποιοι πραγματικά είστε, θα είστε σε θέση να χαράξετε ένα σκοπό στη ζωή με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτός ο σκοπός θα σας οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη, επειδή θα νιώθετε ότι έχετε έναν στόχο και ότι καταλαμβάνετε μια μοναδική θέση στον κόσμο γύρω σας.

Αναπτύσσοντας τον εαυτό σας ως άτομο, θα έχετε αυτονομία και ελευθερία στη λήψη αποφάσεων και θα είστε σε θέση να αποκτήσετε τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας. Θα αναπτύξετε επίσης τις δικές σας απόψεις και αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεστε από τους άλλους.

Όταν ενισχύετε την ταυτότητά σας και γνωρίζετε τον εαυτό σας, θέτετε τα θεμέλια για ψυχολογική ευημερία. Ωστόσο, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να βρείτε το δρόμο σας και ξεφύγετε από το δρόμο της αναζήτησης του εαυτού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην επαγγελματική βοήθεια ενός ψυχολόγου. Αφήστε πίσω σας την ανόητη αντίληψη ότι “οι ψυχολόγοι είναι για τους ασταθείς ανθρώπους” και τολμήστε να προχωρήσετε στην αναζήτηση της ευημερίας.

2. Πώς να βάζετε προτεραιότητες: Αναπτύξτε υγιείς συνήθειες

Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες: Ένα κλειδί για την ψυχολογική ευημερία
Το να μάθετε να βάζετε προτεραιότητες μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιείς συνήθειες.

Μερικές φορές, έχουμε μια λίστα με εργασίες ή εκκρεμότητες που πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν τις κάνουμε. Αγχωνόμαστε να τα επιτύχουμε όλα, αλλά δεν οργανώνουμε καλά το χρόνο μας. Ένας τρόπος για να επιτύχουμε τους στόχους είναι να δημιουργήσουμε συνήθειες ή απλούς κανόνες που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε τα καθήκοντα.

Στο βιβλίο: “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” ο συγγραφέας Stephen Covey μιλάει για μια σειρά εργαλείων που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε για να θέσουμε προτεραιότητες και να επιτύχουμε σταθερότητα. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να αναπτυχθούν με τη δύναμη της θέλησης και την καθημερινή εργασία.

  • Η πρώτη συνήθεια είναι η υπευθυνότητα. Ένα άτομο που εκπληρώνει τα καθήκοντά του σέβεται το χρόνο των άλλων και αναπτύσσει πειθαρχία στην οργάνωση των προτεραιοτήτων του. Με το να είμαστε υπεύθυνοι, γινόμαστε οι ηγέτες της δικής μας ζωής.
  • Στη συνέχεια, η ιεράρχηση του σημαντικού έναντι του επείγοντος αποτελεί βασική συνήθεια για την καλή προσωπική διαχείριση. Ουσιαστικά, αυτό επιτυγχάνεται μέσω εργαλείων για την αποτελεσματική χρήση του χρόνου. Αν οργανώσουμε καλά την επαγγελματική, προσωπική, ακαδημαϊκή και οικονομική μας ζωή, θα επιτύχουμε αμοιβαίο όφελος και στις σχέσεις μας με άλλα άτομα.
  • Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι, δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι θεμελιώδης. Αυτή συνίσταται στην κατανόηση του άλλου ατόμου και στη σαφήνεια κατά την παράδοση ενός μηνύματος. Σε αυτή τη διαδικασία επικοινωνίας, το άτομο δημιουργεί αλληλεξάρτηση, επειδή τρέφεται από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των άλλων.

3. Το να μάθετε να βάζετε προτεραιότητες μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε το χρόνο σας και να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι σημαντικό

learning to prioritize can help you stay organized
Η εκμάθηση της ιεράρχησης προτεραιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε οργανωμένοι.

Τέλος, η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου σας είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σας και την εύρεση πραγματικής ψυχολογικής ευημερίας. Εξάλλου, ο χρόνος είναι μια μεταβλητή που δεν μπορεί να ελεγχθεί, αλλά υπάρχουν εργαλεία που μας επιτρέπουν να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Θέστε προτεραιότητες για την επίτευξη ενός στόχου. Στη συνέχεια, καθορίστε τις σημαντικές έναντι των επειγουσών εργασιών. Τα σημαντικά καθήκοντα επιτρέπουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην επίτευξη των στόχων σας. Εν τω μεταξύ, τα επείγοντα καθήκοντα είναι καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως, ανεξάρτητα από το πώς συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων σας.

Ένας τρόπος για να καθορίσετε προτεραιότητες είναι να φτιάξετε έναν κατάλογο καθηκόντων όπου μπορείτε να απεικονίσετε τον στόχο και τα βήματα για την επίτευξή του. Ο καθορισμός στόχων είναι θεμελιώδης για όλες τις πτυχές της ζωής μας, διότι θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε και να παρακολουθήσουμε την πρόοδό μας στην αναζήτηση της ψυχολογικής ευημερίας.

Εργαλεία για να οργανώσετε τον χρόνο σας

Ο χρόνος είναι άκαμπτος. Είναι αυτό που καθορίζει τις ενέργειες ενός ατόμου και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ωστόσο, μπορούμε να διαχειριστούμε τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τον χρόνο μας.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων για να ορίσετε εργασίες και ημερομηνίες. Θέστε όρια και σεβαστείτε τους χρόνους ολοκλήρωσης, αν και πρέπει να είστε επίσης ευέλικτοι, ώστε να μην δημιουργείτε υπερβολικό άγχος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία διαθέσιμα στο διαδίκτυο που σας επιτρέπουν να οργανώσετε τον χρόνο σας. Μπορείτε ακόμη και να ορίσετε χρώματα στις εργασίες σας και να κάνετε υπενθυμίσεις!

Μια ατζέντα ή ένα ημερολόγιο θα σας επιτρέψει να καταγράφετε τις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφορες μορφές ημερολογίου και πολλές εφαρμογές υπολογιστών συνδυάζουν αυτές τις λειτουργίες. Μπορείτε να κάνετε επιλογές, λίστες εργασιών, να ορίσετε προτεραιότητες, να επισυνάψετε φωτογραφίες, ακόμη και να προσθέσετε διαγράμματα. Αυτό θα είναι χρήσιμο για να παρακολουθείτε τις εργασίες σας.

Η κύρια πρόκληση κατά την οργάνωση του προγράμματός μας είναι να καταπολεμήσουμε τους “κλέφτες του χρόνου” – όλους τους περισπασμούς που μας εμποδίζουν να ολοκληρώσουμε μια εργασία. Τα κινητά μας τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα είναι οι κυριότεροι περισπασμοί. Για να μην σας αποσπούν υπερβολικά την προσοχή, αφιερώστε τους μικρές χρονικές περιόδους και στη συνέχεια αφήστε τους τελείως στην άκρη όταν εργάζεστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ryff, C. D. (2014). Psychological well-being revisited: Advances in the science and practice of eudaimonia. Psychotherapy and psychosomatics, 83(1), 10-28.
  • Covey, S. R. (2015). Los 7 Hábitos de la Gente Altamente Efectiva: Edición de Imágenes. Mango Media Inc..
  • OMS Base de datos. (2013). Salud mental: un estado de bienestar. https://doi.org/10.1109/AERO.2012.6187295

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.