Πώς να αποθηκεύσετε τα αυγά, μέσα ή έξω από το ψυγείο;

Πρέπει να αποθηκεύσετε τα αυγά μέσα ή έξω από το ψυγείο; Είναι καλύτερο να τα βάζετε στο ψυγείο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί.
Πώς να αποθηκεύσετε τα αυγά, μέσα ή έξω από το ψυγείο;
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα αυγά αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου στο σούπερ μάρκετ αλλά οι άνθρωποι τα ψύχουν στο σπίτι; Θέλετε να μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύσετε τα αυγά;

Σε αυτό το άρθρο, θα το εξηγήσουμε λεπτομερώς, καθώς και άλλες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη σωστή αποθήκευση των αυγών.

Πώς να αποθηκεύσετε τα αυγά

Τα αυγά είναι η βέλτιστη τροφή για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Food and Nutrition Research, είναι η καλύτερη διατροφική πρωτεΐνη και είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο αποθήκευσης των αυγών.

Στο σπίτι, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, τα ασπράδια είναι πολύ πυκνά και, όσο περνούν οι μέρες, μικρές ποσότητες αέρα μπαίνουν στο εσωτερικό του αυγού, σπρώχνοντας το ασπράδι και μειώνοντας την πυκνότητά του.

Είναι καλύτερο να αφήνετε τα αυγά στο κουτί τους και σε ένα ράφι μέσα στο ψυγείο. Πολλοί τα βάζουν σε δίσκους αυγών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή ιδέα, καθώς είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας στο ψυγείο.

Αφήνοντας τα αυγά μέσα στο χαρτοκιβώτιο τα προστατεύετε από αλλαγές θερμοκρασίας, οσμές, χτυπήματα και επαφή με άλλα τρόφιμα. Επίσης, το κουτί συνοδεύεται από ημερομηνία λήξης, η οποία συνήθως δεν προστίθεται στα τσόφλια αυγών. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς σας επιτρέπει να γνωρίζετε μέχρι ποια ημερομηνία πρέπει να τα φάτε.

Λίγα αυγά μέσα σε ένα καλάθι.

Γιατί λοιπόν είναι σε θερμοκρασία δωματίου στο σούπερ μάρκετ;

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυγά δεν χρειάζονται κρύο, εφόσον η θερμοκρασία του δωματίου είναι περίπου 25°C. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο στο σούπερ μάρκετ, καθώς μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να σπάσει την επιδερμίδα, η οποία είναι το λεπτό στρώμα που περιβάλλει το αυγό κάτω από το κέλυφος.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να αποθηκεύσετε τα αυγά σε σταθερή θερμοκρασία. Αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχετε αν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου στο σούπερ μάρκετ.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Περισσότερες ερωτήσεις για το πώς να αποθηκεύσετε τα αυγά

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι φρέσκο;

Ένας τρόπος για να αξιολογήσετε τη φρεσκάδα είναι ελέγχοντας τη συνοχή του ασπράδιου του αυγού. Ένα φρέσκο αυγό έχει δύο καλά διαχωρισμένες περιοχές στο ασπράδι του αυγού, η μια πιο παχύρρευστη και η άλλη πιο υγρή.

Όταν το αυγό είναι φρέσκο, το πυκνό ασπράδι είναι πιο σφιχτό και ζελατινώδες. Το αυγό χάνει τη σφριγηλότητά του καθώς χάνει τη φρεσκάδα του. Όταν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις δύο περιοχές, το αυγό δεν είναι τόσο φρέσκο.

Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσετε τη φρεσκάδα είναι να βάλετε ένα αυγό σε ένα ποτήρι νερό. Αν βυθιστεί σημαίνει ότι έχει λίγο αέρα και είναι φρέσκο.

Ένα κουτί αυγών.

Είναι ασφαλές να τρώτε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Μπορείτε να φάτε αυγά λίγες μέρες μετά την ημερομηνία λήξης εάν τα έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο και το κέλυφός τους είναι άθικτο και καθαρό. Τα αυγά μπορούν να θεωρηθούν φρέσκα αρκεί να:

  • Είναι καλά αποθηκευμένα.
  • Διατηρούν την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Πρέπει να πλένονται τα αυγά;

Τα αυγά μπορούν να πλυθούν πριν την κατανάλωση αλλά όχι όταν τα αγοράζετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πίεση του νερού θα μπορούσε να σπάσει την επιδερμίδα, εκθέτοντας έτσι τη σαλμονέλα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews, αυτό το βακτήριο είναι ικανό να προκαλέσει ήπια έως σοβαρά προβλήματα στο στομάχι και το έντερο.

Η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να συμβεί εάν δεν ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα. Επομένως, είναι σημαντικό να:

  • Πλένετε τα χέρια σας όταν χειρίζεστε αυγά.
  • Καθαρίστε τα σκεύη μετά το χειρισμό των αυγών.
  • Μαγειρέψτε πλήρως τα αυγά.
  • Φυλάξτε τα στο ψυγείο μετά την προετοιμασία αν δεν πρόκειται να τα φάτε αμέσως.
  • Μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το καλοκαίρι.

Είναι εύκολο να αποθηκεύσετε τα αυγά

Δεν είναι δύσκολο να διατηρήσετε τα αυγά σε καλή κατάσταση. Απλώς φροντίστε να μην τα πλύνετε και να τα ξαναβάλετε στο κουτί χωρίς να τα καταναλώσετε αμέσως μετά.

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, είναι καλύτερο να τα φυλάμε στο ψυγείο. Ωστόσο, προσαρμόζονται καλά σε πολλές διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας μέσα στο χαρτοκιβώτιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Estrada, M. M., Galeano, L. F., Herrera, M. R., & Restrepo, L. F. (2010). Efecto de la temperatura y el volteo durante el almacenamiento sobre la calidad del huevo comercial. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias23(2), 183-190.
  • Fernandez, M. L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & function1(2), 156-160.
  • Instituto de estudios del huevo.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.