Οι κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις του multitasking

Πηγαίνετε από το ένα καθήκον στο άλλο; Κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα; Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος και αίσθηση απογοήτευσης.
Οι κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις του multitasking
Elena Sanz

Reviewed and approved by ψυχολόγο Elena Sanz.

Last update: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσο συχνά κάνετε δύο εργασίες ταυτόχρονα; Για παράδειγμα, κρατάτε σημειώσεις ενώ μιλάτε με κάποιον στο τηλέφωνο ή γράφετε στον υπολογιστή. Αυτό είναι γνωστό ως multitasking.

Χάρη στην τεχνολογία και το ίντερνετ, το multitasking έχει γίνει κοινός τόπος. Ωστόσο, συχνά ξεχνάμε ότι δεν είμαστε υπολογιστές και ότι το να έχουμε τον έλεγχο τόσων πολλών πραγμάτων μπορεί να μας καταβάλει. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα που νομίζουμε ότι έχει, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται μόνο μία εργασία κάθε φορά.

Multitasking, τηλεργασία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η τηλεργασία γνώρισε έκρηξη κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τηλεργασία στους υπαλλήλους τους.

Για πολλούς, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα. Έχουν παιδιά και η οικογενειακή συμφιλίωση είναι ευκολότερη με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, η πρακτική αυτή ευνοεί την πολυπραγμοσύνη. Ενώ εργάζονται, οι άνθρωποι συχνά φροντίζουν επίσης τα παιδιά τους ή πλένουν τα ρούχα, για παράδειγμα.

Υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό; Από μια ορισμένη οπτική γωνία, έτσι φαίνεται.

Πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, επιτρέποντάς μας έτσι να αξιοποιούμε καλύτερα τον χρόνο μας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να καθορίσουμε την πραγματική ποιότητα αυτού που κάνουμε.

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικά όσο αν ήσασταν 100% συγκεντρωμένοι σε μία μόνο εργασία. Επομένως, αυτός ο τύπος εργασίας μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι.

Teletrabajo y tareas familiares en el multitasking.

Οι συνέπειες του multitasking

Μια μελέτη που διεξήχθη από κοινού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Humboldt κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το multitasking αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Αυτό οφείλεται στη συνεχή αλλαγή εργασιών και στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις, το multitasking προκαλεί άλμα από το ένα έργο στο άλλο χωρίς να ολοκληρώνεται κανένα από αυτά.

Στο Πανεπιστήμιο του Sussex διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με το multitasking. Τα αποτελέσματα που έλαβαν ήταν ανησυχητικά.

Προφανώς, το άλμα από το ένα έργο στο άλλο ή η ταυτόχρονη εκτέλεση δύο δραστηριοτήτων (όπως η ταυτόχρονη παρακολούθηση τηλεόρασης και το κινητό τηλέφωνο) μπορεί να μειώσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή του οργάνου είναι εκείνη όπου συγκεντρώνονται τα σώματα των νευρώνων.

Αναμφίβολα, η διαβόητη συνέπεια του multitasking είναι ότι μειώνεται η παραγωγικότητά μας. Αν δουλεύουμε και φτάσει ένα e-mail, για παράδειγμα, σταματάμε αυτό που κάνουμε για να το ελέγξουμε. Αυτό προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης στην πρώτη εργασία, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε κι αυτό: Τι είναι η Θετική Ψυχολογία και σε τι χρησιμοποιείται;

Μπορεί να αποφευχθεί το multitasking;

Είναι δυνατόν να αποφευχθεί το multitasking με την ενσωμάτωση νέων συνηθειών και την επίγνωση ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε. Επιπλέον, μπορεί να προκύψει απογοήτευση όταν αρχικά αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία να επικεντρωθούμε σε μια μόνο εργασία. Ωστόσο, είναι θέμα υπομονής και επιμονής.

Χρησιμοποιήστε την τεχνική Pomodoro

Ένας καλός τρόπος για να ξεφύγετε από το multitasking και να αποφύγετε όλες τις συνέπειες που αυτό έχει είναι να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Pomodoro. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθείτε σε μια εργασία για 25 λεπτά και να ξεκουραστείτε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, να ξεκινήσετε ξανά.

Αφού ολοκληρώσετε τέσσερις κύκλους, η ανάπαυση μπορεί να αυξηθεί σε 15 λεπτά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε το multitasking.

Για να λειτουργήσει αυτό, επιλέξτε μια μόνο εργασία και επικεντρωθείτε σε αυτήν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέχρι να περάσουν τα 25 λεπτά, δεν μπορείτε να κοιτάξετε το κινητό σας ή να αποσπάσετε την προσοχή σας από ένα εισερχόμενο email. Μπορεί να είναι δύσκολο να το τηρήσετε στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση γίνεται καλύτερο.

Estrés por el multitasking.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα Eisenhower

Ένας άλλος πόρος για την αποφυγή του multitasking είναι ο πίνακας Eisenhower. Σε αυτόν υπάρχουν τέσσερα πλαίσια, στα οποία τοποθετούνται σημαντικές εργασίες, οι οποίες θα πρέπει να διακρίνονται σε επείγουσες και μη επείγουσες. Οι μη σημαντικές εργασίες χωρίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσετε με κάθε εργασία εξαρτάται από τον πίνακα στον οποίο βρίσκεται. Ακολουθεί ένα δείγμα ταξινόμησης:

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ: Εκτελέστε τις εργασίες αμέσως.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΕΙΓΟΝ: Προγραμματίστε με προθεσμίες που μπορούν να τηρηθούν.
  • ΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: Προσπαθήστε να αναθέσετε καθήκοντα.
  • ΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΝ: Καταργήστε τις εργασίες.

Εφαρμόστε αυτούς τους πόρους και αποφύγετε το multitasking

Με αυτούς τους πόρους, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσουμε χωρίς να χρειαστεί να στραφούμε στο multitasking. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε το άγχος, το στρες και όλες τις συνέπειες που αναφέρονται σε όλο το άρθρο.

Το multitasking μπορεί να μας κάνει να πηδάμε από το ένα έργο στο άλλο χωρίς να τελειώσουμε κανένα από αυτά. Το αποτέλεσμα; Ημιτελείς και χαμηλής ποιότητας αποτέλεσμα.

Σας ακούγεται οικείο αυτό; Πώς σας επηρεάζει το multitasking;

It might interest you...
Πώς να αφήσετε μια δουλειά που δεν σας αρέσει
Με Υγεία
Read it in Με Υγεία
Πώς να αφήσετε μια δουλειά που δεν σας αρέσει

Το να αφήσετε μια δουλειά δεν είναι το τέλος της επαγγελματικής σας ζωής. Μπορεί να σας επιτρέψει να επανασυνδεθείτε με τα ενδιαφέροντά σας  • Faulkner, KA, Redfern, MS, Cauley, JA, Landsittel, DP, Studenski, SA, Rosano, C., … y estudio de salud, envejecimiento y composición corporal. (2007). Multitarea: asociación entre peor rendimiento y antecedentes de caídas recurrentes. Diario de la Sociedad Americana de Geriatría , 55 (4), 570-576.
  • Loh, K. K., & Kanai, R. (2014). Higher media multi-tasking activity is associated with smaller gray-matter density in the anterior cingulate cortex. Plos one9(9), e106698.
  • Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008, April). The cost of interrupted work: more speed and stress. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human Factors in Computing Systems (pp. 107-110).

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.