Λευκή μουριά: Ποια είναι τα οφέλη της;

Η λευκή μουριά, με την επιστημονική ονομασία Morus alba, είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Moraceae. Κατάγεται από την Κίνα, αλλά η καλλιέργειά του επεκτείνεται επίσης στο Ιράν, την Τουρκία, την Αυστρία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λευκή μουριά: Ποια είναι τα οφέλη της;
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου, 2023

Η λευκή μουριά, με την επιστημονική ονομασία Morus alba, είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Moraceae. Κατάγεται από την Κίνα, αλλά η καλλιέργειά της επεκτείνεται επίσης στο Ιράν, την Τουρκία, την Αυστρία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαρμακευτικά χρησιμοποιούνται τα φύλλα, η ρίζα, ο φλοιός και οι καρποί της.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται συχνά για τις καθαρτικές, αντισηπτικές, αντιδιαβητικές και αντιυπερλιπιδαιμικές ιδιότητές ης μέσω συμπληρωμάτων από το στόμα, όπως τσάι, σκόνες και δισκία. Ξεχωρίζει για την άφθονη περιεκτικότητά της σε ανθοκυανίνες, εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και άλλες φαρμακολογικές ενώσεις.

Αν και έχει πολλαπλές εφαρμογές στη συμπληρωματική ιατρική, πολλές από αυτές εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Προς το παρόν, μόνο ορισμένες επιστημονικές μελέτες μιλούν για τις επιδράσεις της κατά ορισμένων μεταβολικών διαταραχών και οδοντικών προβλημάτων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Μην χάσετε αυτό το άρθρο!

Χρήσεις και οφέλη της λευκής μουριάς

Όλα τα μέρη της λευκής μουριάς χρησιμοποιούνται, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτοχημικά συστατικά. Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο περιοδικό Foods, τα φύλλα, οι καρποί και οι σπόροι αποτελούν πηγή βιοδραστικών ενώσεων:

 • Πρωτεΐνη
 • Φυτικές ίνες
 • Υδατάνθρακες
 • Φαινολικά οξέα
 • Φλαβονοειδή
 • Φλαβονόλες
 • Ανθοκυανίνες
 • Βιταμίνες (ιδίως βιταμίνες C και Α)
 • ανόργανα άλατα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, μεταξύ άλλων)

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Η σύνθεση αυτή συνδέεται με μια σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμεύει ως βοηθητικό σε περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, βήχα και πονόλαιμου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και άλλων διαταραχών των αρθρώσεων.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για να τεκμηριωθούν τα αποτελέσματά της.

Εξαιτίας αυτού, η χρήση της ως φυτικό συμπλήρωμα θα πρέπει να είναι απλώς συμπληρωματική. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αντικαθιστά τις θεραπείες που συνταγογραφεί ο γιατρός ούτε να αποτελεί θεραπευτική επιλογή πρώτης επιλογής.

Ας δούμε αναλυτικά τα κύρια οφέλη του και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό.

Μεταγευματικός έλεγχος της γλυκόζης

Λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς της σε ανθοκυανίνες, η λευκή μουριά χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Πιστεύεται ότι ωφελεί την υγεία των ασθενών με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Σε συστηματική ανασκόπηση στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λευκή μουριά μπορεί να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Μια υπόθεση υποστηρίζει ότι οι δραστικές ενώσεις στα φύλλα μουριάς διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας και μειώνουν τη σύνθεση γλυκαγόνης, με αποτέλεσμα πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι η μουριά μειώνει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στο αίμα. Ως εκ τούτου, τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα.

Measuring glucose.
Η πιθανή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος δεν είναι απολύτως σαφής. Μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Οι αντιυπερλιπιδαιμικές ιδιότητες της λευκής μουριάς επισημαίνονται στη συμπληρωματική ιατρική για τα οφέλη της στην υγεία της καρδιάς. Τα φύλλα, οι σπόροι, οι ρίζες και οι καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά που προάγουν τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.

Από αυτή την άποψη, μια μικρή μελέτη στο Phytotherapy Research ανέφερε ότι ένα εκχύλισμα φύλλων λευκής μουριάς, χορηγούμενο 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, ήταν χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL ή κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε 23 ενήλικες με δυσλιπιδαιμία.

Η άφθονη περιεκτικότητα του φυτού σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή την επίδραση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Πρόληψη οδοντικών προβλημάτων

Το αντιμικροβιακό δυναμικό της λευκής μουριάς χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη φροντίδα της οδοντικής υγείας. Σε μια μελέτη στο International Journal of Pharma and Bio Sciences, αναφέρεται ότι το εκχύλισμα της ρίζας μπορεί να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς του στόματος που σχετίζονται με την ασθένεια των ούλων.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, παρατηρήθηκε ότι μπορεί να δράσει σε μικροοργανισμούς όπως ο Streptococcus mutans, ο Lactobacillus acidophilus και ο Enterococcus faecalis. Έτσι, συνδέεται με την πρόληψη ασθενειών όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Μια ένωση γνωστή ως kuwanon G -αποκλειστικά σε αυτό το φυτό- είναι υπεύθυνη για αυτή την επίδραση. Άλλες έρευνες στο Journal of Ethnopharmacology το επιβεβαιώνουν.

Προστασία του δέρματος

Οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις της λευκής μουριάς συνδέονται με την προστασία του δέρματος. Συγκεκριμένα, οι ουσίες αυτές βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και καταστάσεων όπως η υπερμελάγχρωση.

Στην πραγματικότητα, έρευνα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry δείχνει ότι τα εκχυλίσματα Morus alba συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης του DNA που σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Πιθανές παρενέργειες από τη λευκή μουριά

Δεδομένης της έλλειψης έρευνας, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης της λευκής μουριάς. Σε μικρές δόσεις θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως διάρροια, ζάλη ή δυσκοιλιότητα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Τα συμπληρώματα λευκής μουριάς δεν συνιστώνται για:

 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
 • Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
 • Άτομα υπό θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Άτομα με χρόνιες ασθένειες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
 • Άτομα υπό θεραπεία για διαβήτη. Η ταυτόχρονη χρήση με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, ζάλη, κόπωση και λιποθυμία.

Λευκή μουριά: Μορφές και κατανάλωση

Η λευκή μουριά διανέμεται ως συμπλήρωμα διατροφής από το στόμα σε δισκία, ξηρή σκόνη ή φακελάκια τσαγιού. Κάθε παρουσίαση μπορεί να διαφέρει ως προς την προτεινόμενη δοσολογία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμβουλεύεστε την ετικέτα του προϊόντος.

Η σκόνη συχνά συνδυάζεται με χυμούς, γιαούρτι, smoothies ή γάλα. Διατίθεται σε μορφή εκχυλίσματος από τον καρπό, αλλά και από τις ρίζες και τα φύλλα. Η τελευταία επιλογή έχει ελαφρώς πικρή γεύση.

Η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από πηγές υγρασίας. Σε περιπτώσεις μούχλας ή ενδείξεων αλλοίωσης, θα πρέπει να πετάγεται.

White mulberry tea.
Είναι δυνατόν να καταναλώσετε τη λευκή μουριά με τη μορφή τσαγιού. Μάλιστα, κυκλοφορεί στο εμπόριο σε φακελάκια τσαγιού.

Τι να θυμάστε για τη λευκή μουριά;

Όλα τα μέρη της λευκής μουριάς χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις. Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη που της αποδίδονται.

Προς το παρόν, τα συμπληρώματά της θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για συμπληρωματικούς σκοπούς, κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη γιατρού. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης, της υψηλής χοληστερόλης και ορισμένων οδοντικών προβλημάτων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chen C, Mohamad Razali UH, Saikim FH, Mahyudin A, Mohd Noor NQI. Morus alba L. Plant: Bioactive Compounds and Potential as a Functional Food Ingredient. Foods. 2021 Mar 23;10(3):689. doi: 10.3390/foods10030689. PMID: 33807100; PMCID: PMC8004891.
 • Jeong, H. I., Jang, S., & Kim, K. H. (2022). Morus alba L. for Blood Sugar Management: A Systematic Review and Meta-Analysis. In F. Tonelli (Ed.), Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Vol. 2022, pp. 1–10). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2022/9282154
 • Aramwit, P., Petcharat, K., & Supasyndh, O. (2010). Efficacy of mulberry leaf tablets in patients with mild dyslipidemia. In Phytotherapy Research (p. n/a-n/a). Wiley. https://doi.org/10.1002/ptr.3270
 • Smitha, Chenicheri & Usha, Rajamanickam. (2016). Antimicrobial and antiplasmid activities of Morus Alba L. against potent oral pathogens. International Journal of Pharma and Bio Sciences. 7. 767-772.
 • Park, K. M., You, J. S., Lee, H. Y., Baek, N. I., & Hwang, J. K. (2003). Kuwanon G: an antibacterial agent from the root bark of Morus alba against oral pathogens. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 84, Issues 2–3, pp. 181–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(02)00318-5
 • Zheng, Y., Lee, E.-H., Lee, S.-Y., Lee, Y., Shin, K.-O., Park, K., & Kang, I.-J. (2023). Morus alba L. root decreases melanin synthesis via sphingosine-1-phosphate signaling in B16F10 cells. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 301, p. 115848). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115848
 • Woo H, Lee J, Park D, Jung E. Protective Effect of Mulberry (Morus alba L.) Extract against Benzo[a]pyrene Induced Skin Damage through Inhibition of Aryl Hydrocarbon Receptor Signaling. J Agric Food Chem. 2017 Dec 20;65(50):10925-10932. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04044. Epub 2017 Dec 12. PMID: 29231728.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.