Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο έδαφος από τα φυτά

Η λευκή μούχλα δημιουργείται από την υπερβολική υγρασία στο έδαφος. Αν και μια μικρή ποσότητα δεν είναι επιβλαβής, η εξάπλωση της λευκής μούχλας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των φυτών σας.
Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο έδαφος από τα φυτά

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι σύνηθες να εμφανίζονται λευκές κηλίδες στο χώμα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι ένα είδος αφράτου λευκού χνουδιού έχει εγκατασταθεί κοντά στις ρίζες, είναι πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί λευκή μούχλα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στη δεύτερη περίπτωση.

Η λευκή μούχλα πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι επιβλαβής για το φυτό αλλά και για το περιβάλλον του σπιτιού γενικότερα. Επηρεάζει τη βλάστηση με διάφορους τρόπους περνώντας μέσα από τα φύλλα, το υπόστρωμα, ακόμα και ολόκληρη τη γλάστρα.

Τι είναι η λευκή μούχλα και γιατί δημιουργείται;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι μια ελάχιστη ποσότητα λευκού χνουδιού είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί βλάβη για την υγεία των φυτών. Αυτό το λευκό χνούδι είναι ένας μύκητας ή λευκή μούχλα που εμφανίζεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της υψηλής υγρασίας.

Ωστόσο, η παρουσία του αποτελεί επίσης μέρος του οργανικού υποστρώματος του χώματος, καθώς και άλλων βακτηρίων. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχει περίσσεια λευκής μούχλας στη γλάστρα.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνσή της, καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο φυτό. Επιπλέον, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλη βλάστηση και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Όπως και σε πολλές άλλες πτυχές, η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό, η γνώση των πιθανών αιτιών που ευνοούν τη δημιουργία της λευκής μούχλας βοηθά στην πρόληψή της.

Οι αιτίες μπορεί να είναι κάποιες από τις ακόλουθες:

  • Κοντά στη θέρμανση: Τα φυτά πρέπει να διατηρούνται μακριά από τη θερμότητα που μεταδίδεται από τζάκια, θερμάστρες ή σόμπες.
  • Υπερβολικό ή ανεπαρκές πότισμα: Μία από τις τυπικές αιτίες εμφάνισης μυκήτων είναι η συσσωρευμένη υγρασία. Αυτό προκαλείται μερικές φορές από το υπερβολικό πότισμα.
  • Ο ανεπαρκής εξαερισμός του περιβάλλοντος αποτελεί συχνό πρόβλημα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αν δεν έχετε κήπο, καλό είναι να αερίζετε τα φυτά για λίγες ώρες την ημέρα.
  • Κακή αποστράγγιση: Όσον αφορά το νερό, είναι επίσης πιθανό η γλάστρα να μην έχει καλή αποστράγγιση. Αυτό μπορεί να λυθεί με την τοποθέτηση χαλικιού ή μικρών πετρών στη βάση.
  • Περίσσεια υπολειμμάτων: Μέρος της φροντίδας των φυτών είναι η απομάκρυνση των πεσμένων φύλλων από τη γλάστρα. Αν και δεν δημιουργούν προβλήματα σε μικρές ποσότητες, η περίσσεια μπορεί να ευνοήσει την παραγωγή λευκής μούχλας.
Cuidar macetas para que no se forme moho blanco.
Ο εβδομαδιαίος έλεγχος των γλαστρών σας σάς επιτρέπει να εντοπίζετε εγκαίρως τη μούχλα για να την εξαλείψετε.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Πώς να εξαλείψετε τη λευκή μούχλα

Ο τερματισμός αυτού του προβλήματος που επηρεάζει την υγεία των φυτών σας είναι μια απλή εργασία, αλλά εξαρτάται από τον τομέα όπου δημιουργείται η λευκή μούχλα. Δεν είναι το ίδιο αν βρίσκεται στο χώμα, στα φύλλα ή στη γλάστρα. Για κάθε τομέα, συνιστάται η λήψη διαφορετικών μέτρων. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Λευκή μούχλα στα φύλλα

Ένα από τα μέρη του φυτού όπου μπορεί να εμφανιστεί αυτός ο μύκητας είναι στα φύλλα. Σε αυτήν την περιοχή αρκεί να σκουπίσετε με ένα μαλακό, στεγνό πανί για να αφαιρέσετε τους λεκέδες. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά προϊόντα για την απομάκρυνση της μούχλας.

Πρέπει να τα προμηθευτείτε από εξειδικευμένα καταστήματα και πρέπει να στοχεύουν στο πρόβλημα της λευκής μούχλας στα φύλλα. Τα οικολογικά μυκητοκτόνα είναι αποτελεσματικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να εφαρμόζονται με προσοχή και μέσω ψεκαστήρα.

Μούχλα στο χώμα

Ίσως ο πιο συνηθισμένος χώρος όπου εμφανίζεται συνήθως το χνούδι είναι στο χώμα της γλάστρας. Στην περίπτωση αυτή, το προσβεβλημένο στρώμα πρέπει να αφαιρεθεί με ένα μικρό φτυάρι. Όταν το στρώμα του μύκητα δεν βρίσκεται πλέον στο χώμα, μετακινήστε λίγο το χώμα για να το αερίσετε και να απομακρύνετε την υγρασία.

Είναι σημαντικό να το κάνετε με μεγάλη προσοχή για να μην επηρεαστούν οι ρίζες ή μολυνθεί το υπόλοιπο μέρος της γλάστρας. Πριν τοποθετήσετε ένα νέο στρώμα κομπόστ, αφήστε το φυτό να αεριστεί για μερικές ώρες.

Λευκή μούχλα στη γλάστρα

Η πιο σοβαρή περίπτωση συμβαίνει όταν η ποσότητα του μύκητα είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει ολόκληρο το φυτό, ακόμη και τη γλάστρα του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σκόπιμο να το μεταφυτεύσετε – δηλαδή να αλλάξετε τη γλάστρα. Ωστόσο, αν πρόκειται για μια πολύτιμη γλάστρα, είναι επίσης δυνατό να τη σώσετε με απολύμανση και ανανέωση του χώματος.

Αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο και λεπτομερή τρόπο, ώστε να είναι ασφαλές και να μην επηρεάσει ξανά την υγεία του φυτού σας. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το φυτό και το χώμα που έχει μολυνθεί από λευκή μούχλα. Ταυτόχρονα, πλύνετε καλά τη γλάστρα με ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι.

Καλό είναι επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες μηλόξυδο ή μια πρέζα μαγειρική σόδα. Πρόκειται για προϊόντα που παρέχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

Στη συνέχεια, τρίψτε τη γλάστρα με ένα πανί ή μια βούρτσα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των βακτηρίων. Κάντε το ίδιο και στην εξωτερική της όψη. Τέλος, ξεπλύνετέ την καλά και αφήστε την να στεγνώσει στον ήλιο για μερικές ώρες.

Vinagre de manzana para quitar el moho blanco.
Το μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό για την καταπολέμηση της λευκής μούχλας που εγκαθίσταται στις γλάστρες.

Αναγνωρίστε εγκαίρως τη λευκή μούχλα

Αν και ένα μικρό στρώμα αυτού του μύκητα δεν βλάπτει την υγεία του φυτού σας, είναι σημαντικό να το ελέγχετε σε εβδομαδιαία βάση. Η λευκή μούχλα που εντοπίζεται νωρίς δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αλλά αν παραμείνει εκεί, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να βλάψει άλλα κοντινά φυτά.

Αν η λευκή επίστρωση είναι ξηρή και εύθραυστη, είναι πιθανό να πρόκειται για υπολείμματα αλάτων που απορρίπτει το φυτό από το νερό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με το χέρι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ayala Armenta QA, Cortez Mondaca E, Apodaca Sánchez MA, Leal León VM, Valenzuela Escoboza FA, Palacios Mondaca CA. Efectividad de fungicidas convencionales y biorracionales sobre Sclerotinia sclerotiorum in vitro. Remexca [Internet]. 18 de enero de 2018 [citado 23 de abril de 2022];(11):2149-56. Disponible en: https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/784
  • Chaves, Bernardo, Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Valverde, Rodrigo, and Rodolfo De La Torre-Almaraz. “Extracción y Purificación de DsRNAs Largos de Plantas Infectadas Con Virus y Hongos; Aplicación En La Detección e Identificación de Virus.” Revista Mexicana de Fitopatología, Mexican Journal of Phytopathology 35.1 (2017). Disponible en: https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1606-9
  • Bautista-Nava, Efraín, Moreno-Fuentes, Ángel,  El “hongo blanco patón”, Pleurotus albidus, en Hidalgo. Su primer registro en México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2006; (22):41-47. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302206

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.