Λέμφωμα Non-Hodgkin: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το λέμφωμα Non-Hodgkin μπορεί να προκαλέσει πολύ γενικά συμπτώματα, όπως πυρετό και απώλεια βάρους. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.
Λέμφωμα Non-Hodgkin: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το λέμφωμα Non-Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος και συγκεκριμένα τα λεμφοκύτταρα. Αυτός ο τύπος καρκίνου ονομάζεται έτσι για να διαφοροποιηθεί από την άλλη ομάδα λεμφωμάτων, το λέμφωμα του Hodgkin.

Η κύρια διαφορά μεταξύ λεμφώματος Hodgkin και λεμφώματος Non-Hodgkin είναι το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των κυττάρων που τα σχηματίζουν. Ωστόσο, όταν μιλάμε για λέμφωμα Non-Hodgkin, αναφερόμαστε επίσης σε μια ομάδα που παρουσιάζει διαφορετικούς υποτύπους όγκων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αυτοί οι όγκοι αποτελούν το 4% όλων των καρκίνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 77.000 άνθρωποι έλαβαν διάγνωση για το λέμφωμα Non-Hodgkin τον τελευταίο χρόνο.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η επίπτωση αυξάνεται μετά την ηλικία των 65 ετών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λέμφωμα Non-Hodgkin

Τι είναι το λέμφωμα Non-Hodgkin;

Το λέμφωμα Non-Hodgkin, όπως έχουμε αναφέρει, είναι καρκίνος που προέρχεται από τα λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και άλλων επιθέσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Όλα τα λεμφώματα μπορούν να ξεκινήσουν οπουδήποτε στο σώμα όπου υπάρχει λεμφοειδής ιστός. Αυτός ο ιστός υπάρχει κυρίως στους λεμφαδένες και στον μυελό των οστών, αλλά μπορούμε επίσης να τον βρούμε στον θύμο αδένα, στον πεπτικό σωλήνα κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι το λέμφωμα Non-Hodgkin περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς υποτύπους όγκων. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ταξινόμηση εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου από το οποίο προέρχονται, αλλά και από την εμφάνιση ή τους κυτταρικούς δείκτες τους.

Όπως τονίσαμε, αυτός ο καρκίνος έχει υψηλότερη συχνότητα με την αύξηση της ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις στην παιδική και εφηβική ηλικία. Επιπλέον, αν και υπάρχει μια μικρή επικράτηση στους άνδρες, επηρεάζει και τα δύο φύλα σχεδόν εξίσου.

Καρκινικά κύτταρα κάτω από μικροσκόπιο.

Διαβάστε επίσης: Λύσεις για τους πρησμένους λεμφαδένες

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλήθεια είναι ότι το λέμφωμα non-Hodgkin μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί γιατί, όταν προκαλεί συμπτώματα, είναι πολύ γενικά. Δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα σημάδια αυτού του τύπου καρκίνου. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να προκαλέσουν υποψίες.

Είναι σύνηθες για την περιοχή από την οποία προέρχεται να αυξάνεται σε μέγεθος, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το λεμφικό σύστημα. Μπορεί να υπάρχουν διευρυμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα ή στο λαιμό ή το ήπαρ ή τη σπλήνα.

Επιπλέον, υπάρχει συνήθως πυρετός, απώλεια βάρους και κόπωση. Όταν ο όγκος βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση, τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από τη συμπίεση ενός άλλου οργάνου ή δομής. Για παράδειγμα, όταν μεγαλώνει η σπλήνα, συνήθως προκαλεί πόνο στην πλάτη.

Ομοίως, εάν το λέμφωμα βρίσκεται στο στήθος, μπορεί να προκαλέσει βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα σημαντικό να πραγματοποιείτε πλήρεις εξετάσεις.

Μια γυναίκα ψηλαφά το λαιμό της για να ελέγξει τους λεμφαδένες της.

Δείτε επίσης: Τα 10 οφέλη που έχει ο χυμός γουανάμπανα. Μάθετε περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζεται το λέμφωμα Non-Hodgkin;

Πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη θεραπεία του λεμφώματος Non-Hodgkin. Πάνω απ ‘όλα, εξαρτάται από το αν αναπτύσσονται αργά ή γρήγορα. Τα λεμφώματα με αργή ανάπτυξη έχουν συνήθως καλύτερη πρόγνωση.

Εάν ο όγκος διαγνωστεί νωρίς όταν είναι ακόμα εντοπισμένος και όχι πολύ επιθετικός, η θεραπεία συνήθως βασίζεται στην ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, όταν είναι ταχέως αναπτυσσόμενος, η συνδυασμένη χημειοθεραπεία είναι πιο συχνή.

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τύπος καρκίνου έχει ποσοστό επιβίωσης άνω του 60% στα 5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών υποτύπων του. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ύποπτο σημάδι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.