Σάρκωμα: Τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Το σάρκωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στους μαλακούς ιστούς και τα οστά. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και κλινικές εκδηλώσεις ανάλογα με την περιοχή ανάπτυξης του όγκου.
Σάρκωμα: Τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2021

Υπάρχουν πολλοί τύποι για το σάρκωμα, και έτσι είναι μια αρκετά διαφορετική παθολογία που εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικές φορές εμφανίζεται ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα και άλλοτε υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εμφανίζεται ως πόνος στα οστά ή κοιλιακό φούσκωμα. Μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, αυτή η ασθένεια είναι μια ογκολογική παραλλαγή που πολλαπλασιάζεται σε μαλακούς και οστικούς ιστούς, από λιπώδη (λίπος) σε νευρικό, περνώντας από τα οστά και τους μύες.

Τα σαρκώματα δεν είναι κοινά. Στην πραγματικότητα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το οστεοσάρκωμα (ένας όγκος στον σκελετό) αντιπροσωπεύει μόνο το 0,2% όλων των κακοηθών καρκίνων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια συχνότητα περίπου τριών περιπτώσεων ανά εκατομμύριο άτομα κάθε χρόνο.

Σχετικά με τον καρκίνο και τη σημασία του

Δεν μπορεί κανείς να συζητάει για τα σαρκώματα χωρίς να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες για τον καρκίνο. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του σώματος που προκαλεί όγκους. Αυτά συχνά εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος λόγω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως μετάσταση.

Η Ιατρική Εταιρεία Ογκολογίας αναφέρει ενημερωμένα στοιχεία για την παγκόσμια κατάσταση του καρκίνου:

  • Υπήρχαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίστηκαν παγκοσμίως το 2018 και το 11,6% από αυτές οφείλονταν σε κακοήθεις διαδικασίες όγκου στον πνεύμονα
  • Ο καρκίνος της μήτρας ήταν η χαμηλότερη διάγνωση (2,1%), αν και υπήρχαν 24,6% των περιπτώσεων καρκίνου λιγότερο κοινής προέλευσης (δεν υπολογίζονται ως μοναδικοί τύποι)
  • Το 2019 διαγνώστηκαν συνολικά 277.234 περιπτώσεις καρκίνου
  • Υπάρχει ετήσια αύξηση του αριθμού των παγκόσμιων περιπτώσεων, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κακοήθη όγκο έως το 2040 (63% περισσότερο από ό,τι το 2018)

Όπως μπορείτε να δείτε, οι αριθμοί είναι πράγματι ανησυχητικοί. Γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με κάθε τύπο, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνιος είναι, προκειμένου να είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

καρκινος του μαστού
Η καταπολέμηση του καρκίνου περιλαμβάνει και τα σαρκώματα, τα οποία, αν και είναι δύσκολο να προληφθούν, μπορούν να διαγνωστούν σε εκστρατείες έγκαιρης ανίχνευσης.

Σάρκωμα: Τύποι

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όλοι οι τύποι σαρκώματος είναι κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από οστά και μαλακούς ιστούς. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αντιπροσωπεύουν το 20% των καρκίνων που εντοπίζονται σε παιδιατρικές ρυθμίσεις και λιγότερο από 1% σε ενήλικες.

Η προδιάθεση για αυτή την παθολογία εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και από την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, συγκεκριμένες αιτίες παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική πύλη ScienceDirect το 2007, υπάρχουν διάφοροι τύποι σαρκώματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι είναι.

Λιποσάρκωμα

Αυτός είναι ο πιο κοινός υποτύπος και αντιπροσωπεύει το 20% των περιπτώσεων σαρκώματος στις ΗΠΑ. Αυτός ο καρκίνος εμφανίζεται στα λιποκύτταρα οπουδήποτε στο σώμα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται στον λιπώδη ιστό των άκρων ή της κοιλιάς.

Είναι μάλλον αισθητό καθώς εκδηλώνεται ως αυξανόμενο κομμάτι κάτω από το δέρμα, με πόνο και αδυναμία του προσβεβλημένου άκρου όταν εμφανίζεται στα πόδια και τα χέρια. Ωστόσο, οι κοιλιακοί όγκοι εκδηλώνονται ως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνος, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αφαίρεση του όγκου και η ακτινοθεραπεία είναι οι τρόποι για τη θεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι από λιποσαρκώματα ανάλογα με το σχήμα τους. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί μετάσταση και υποχωρεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Λειομυοσάρκωμα

Σύμφωνα με τον οργανισμό sarcomahelp.org, το λειομυοσάρκωμα προέρχεται από κύτταρα λείου μυός – γενικά από τη μήτρα ή τον γαστρικό ιστό. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει 5 έως 10%, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο συνηθισμένα από όλα τα σαρκώματα μαλακού ιστού.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τη διάγνωση αυτής της παθολογίας, αλλά οι πηγές που αναφέρονται παραπάνω αναφέρουν ότι είναι πιο συχνό μετά από τα 50 ή 60 έτη. Επίσης, επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με Gemcitabine λειτουργεί καλά σε περισσότερο από το 50% των ασθενών.

Αρθρικό σάρκωμα

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι λιγότερο συχνός και εμφανίζεται συνήθως κοντά στις αρθρώσεις (ειδικά στα γόνατα) σε νεαρούς ενήλικες. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο βαθύ κομμάτι που μπορεί να είναι τρυφερό ή επώδυνο στην αφή.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτός ο τύπος καρκίνου συσχετίζεται με χρωμοσωμικές παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο γενετικό συστατικό. Όπως με το λιποσάρκωμα, η χειρουργική αφαίρεση είναι η καλύτερη επιλογή.

σάρκωμα στα πόδια
Το οστεοσάρκωμα και τα αρθρικά σαρκώματα είναι κακοήθεις όγκοι των οστών που εκδηλώνονται κοντά στα γόνατα.

Άλλοι τύποι σαρκώματος

Καλύψαμε τρεις από τους πιο σημαντικούς τύπους παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι σαρκώματος που δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Αγγειοσάρκωμα, το οποίο εμφανίζεται στην επένδυση του αίματος ή των λεμφικών αγγείων.
  • Το σάρκωμα Kaposi παράγει ροζ οζίδια κάτω από το δέρμα ή, λιγότερο συχνά, στον στοματικό βλεννογόνο. Εκδηλώνεται συχνά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σε άτομα με AIDS.
  • Το ραβδομυοσάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του σκελετικού μυός. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο κοινός τύπος σαρκώματος στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, έχει μια συχνότητα τεσσάρων προσβεβλημένων παιδιών για κάθε εκατομμύριο υγιή παιδιά.
  • Το οστεοσάρκωμα, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι καρκίνος των οστών.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν τόσα είδη σαρκώματος όσο υπάρχουν ανθρώπινοι ιστοί και η λίστα είναι εκτεταμένη. Η βασική ιδέα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κακοήθη όγκο που ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με διαφορετικούς τύπους από το σάρκωμα

Τα σαρκώματα αναπτύσσονται τόσο στους σκληρούς όσο και στους μαλακούς ιστούς. Επομένως, υπάρχουν πολλοί τύποι που εκδηλώνονται με συγκεκριμένα συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή όπου αναπτύσσεται ο όγκος.

Όπως με κάθε άλλο καρκίνο, η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός ασθενούς. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε ύποπτο κομμάτι ή ανεξήγητο πόνο.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.