Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση λεμονιού με αλάτι

Θα σας πούμε για τους κύριους κινδύνους της τακτικής κατανάλωσης λεμονιού με αλάτι. Ωστόσο, και τα δύο συστατικά είναι υγιεινά αν τα τρώτε με μέτρο.
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση λεμονιού με αλάτι
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου, 2022

Η κατανάλωση λεμονιού με αλάτι σε καθημερινή βάση δεν συνιστάται, καθώς πρόκειται για έναν συνδυασμό που παρουσιάζει ορισμένες αντενδείξεις. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι το λεμόνι είναι ένα φρούτο που μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς πρόβλημα στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών και είναι σε θέση να παρέχει σημαντική ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν λεμόνι με αλάτι σε καθημερινή βάση λόγω των υποτιθέμενων φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που παρέχει διάφορες βιταμίνες και βασικά μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, και τα δύο συστατικά είναι ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, εάν συμπεριληφθούν στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση λεμονιού με αλάτι

Η συμπερίληψη λεμονιού με αλάτι στη διατροφή σας δεν έχει σχεδόν καμία αντένδειξη, ειδικά όταν ο συνδυασμός αυτός καταναλώνεται με σκοπό τη βελτίωση μιας ιογενούς διαδικασίας ή τη διευκόλυνση της πέψης. Ωστόσο, εάν γίνεται κατάχρηση, μπορεί να παρουσιαστούν αρνητικές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να μεταβάλει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με προδιάθεση.

Lemons and salt
Η τακτική κατανάλωση λεμονιού με αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Θα εξαρτηθεί εν μέρει από γενετικούς παράγοντες και επίσης από την παρουσία καλίου στη διατροφή. Αυτό το μέταλλο έχει ανταγωνιστικές ιδιότητες με το νάτριο όσον αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα σκόπιμο να εξισώνουμε την κατανάλωση και των δύο στοιχείων για να αποφύγουμε προβλήματα.

Το λεμόνι, από την άλλη πλευρά, είναι πηγή βιταμίνης C, ενός βασικού μικροθρεπτικού συστατικού για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η λήψη των απαραίτητων επιπέδων αυτής της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών και να διευκολύνει την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση πολλών λεμονιών θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων νεφρικών προβλημάτων, ειδικά όταν μιλάμε για περισσότερα από δύο κομμάτια.

Πότε να τρώτε λεμόνι με αλάτι

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του λεμονιού με αλάτι, δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε το σκεύασμα σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν η λήψη να γίνεται πρωί-πρωί, με άδειο στομάχι, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το φάρμακο περιλαμβάνεται εγκαίρως στη διατροφή και ότι δεν γίνεται κατάχρηση.

Εξάλλου, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν για τη διαμόρφωση της φλεγμονής στο σώμα και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η τακτική σωματική άσκηση θα βοηθήσει πολύ, για παράδειγμα. Η αύξηση της παρουσίας λιπαρών ψαριών στη διατροφή σας θα κάνει ακόμη και τη διαφορά, βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία του οργανισμού μεταξύ ωμέγα 3 και ωμέγα 6.

Squeezing a lemon
Η περιστασιακή λήψη λεμονιού με αλάτι θα μπορούσε να είναι ευεργετική, αλλά πάντα με σποραδικό και ελεγχόμενο τρόπο. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά.

Ομοίως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φυσικές θεραπείες που προτείνονται από την παράδοση ή τη λαϊκή γνώση δεν είναι πάντα υγιεινές. Συνήθως βασίζονται σε εμπειρίες ή πεποιθήσεις, αλλά δεν υπάρχει πάντα επιστημονική βάση που να υποστηρίζει την εφαρμογή τους. Όταν μιλάμε για φαρμακευτικά φυτά, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, καθώς μερικές φορές αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που παίρνετε.

Όπως και να έχει, πριν εντάξετε αυτού του είδους τη θεραπεία στη ρουτίνα σας, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλεύεστε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής. Αυτός θα μπορέσει να σας συμβουλέψει σωστά, εκτός από το να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που διαθέτουν τις απαραίτητες αποδείξεις και αποτελούν έναν ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για να επιτύχετε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Το λεμόνι με αλάτι μπορεί να κάνει κακό αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, η κατανάλωση λεμονιού με αλάτι σε καθημερινή βάση μπορεί να μην είναι ό,τι πιο κατάλληλο για την υγεία ορισμένων ανθρώπων. Όταν μιλάμε για άτομα χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην είναι σημαντικές, αλλά θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί αν υπάρχει ιστορικό ή επεισόδια υπέρτασης. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν σκόπιμο. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν είναι σκόπιμο να υπερβείτε τη δόση των δύο λεμονιών το πολύ την ημέρα, προκειμένου να μην αυξήσετε τον κίνδυνο να υποφέρετε από πέτρες στα νεφρά.

Τέλος, είναι απαραίτητο να έχετε υπόψη σας ότι το θαλασσινό αλάτι δεν είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το πρώτο θεωρείται καλής ποιότητας και απαραίτητο για την υγεία μας. Ένα έλλειμμα νατρίου θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ένα άτομο και να προκαλέσει μεταβολές στη βασική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, το εξευγενισμένο αλάτι χρησιμοποιείται μόνο για να ενισχύσει τη γεύση των προϊόντων και η διατροφική του ποιότητα είναι πολύ χαμηλότερη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Adrogué, H. J., & Madias, N. E. (2014). The impact of sodium and potassium on hypertension risk. Seminars in nephrology34(3), 257–272. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2014.04.003
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.