Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ: Διατροφή, χρήσεις και μια συνταγή

Έχετε ακούσει για την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ; Δείτε τα οφέλη αυτού του περίεργου κονδύλου και πώς μπορείτε να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του.
Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ: Διατροφή, χρήσεις και μια συνταγή
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι ένας κόνδυλος από τη Νότια Αμερική. Είναι γνωστή για τα όμορφα άνθη της σε σχήμα ηλίανθου, αλλά περισσότερο για τις ιδιότητες της ρίζας της. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της έχουν αποδώσει, μεταξύ άλλων, διουρητικές, αφροδισιακές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι δεν περιέχει άμυλο, αν και περιέχει σάκχαρα. Ποιες είναι οι χρήσεις της; Πώς παρασκευάζεται; Μη χάσετε αυτό το άρθρο!

Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ: Χαρακτηριστικά

Το φυτό της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ (επιστημονική ονομασία Helianthus tuberosus), είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε αρκετά αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα φυτά, η ποιότητα του εδάφους είναι απαραίτητη. Μόλις φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα, μπορεί να θεωρηθεί ώριμη.

Οι κόνδυλοι αυτοί είναι συνήθως λευκοί, μωβ ή κόκκινοι, με μήκος μεταξύ 7 και 10 εκατοστών και πλάτος 3 ή 5 εκατοστών. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί φυσικά και γρήγορα και, εξαιτίας αυτού, η καλλιέργεια θα πρέπει να ελέγχεται ώστε να μην εισβάλλει σε άλλα φυτά και λαχανικά σε έναν κήπο.

A Jerusalem artichoke.
Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι μια φυσική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.

Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ: Διατροφική αξία

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι πλούσια σε σάκχαρα- κάθε 100 γραμμάρια περιέχουν 9,6 γραμμάρια. Επιπλέον, παρέχει τα εξής:

 • 2 γρ. πρωτεΐνης
 • 17,6 γρ. υδατανθράκων
 • 1,6 γρ. φυτικών ινών
 • 429 χιλιοστόγραμμα καλίου
 • 78 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
 • 17 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
 • 14 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
 • 4 χιλιοστόγραμμα νατρίου
 • 3,4 χιλιοστόγραμμα σιδήρου

Εκτός από τα παραπάνω, παρέχει επίσης βιταμίνες. Για την ακρίβεια, 4 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, 1,3 νιασίνη ή βιταμίνη Β3 και 13 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β9.

Μεταξύ άλλων, περιέχει 30 χιλιοστόγραμμα χολίνης, ένα θρεπτικό συστατικό που ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα χρησιμοποιούν για τη ρύθμιση της μνήμης, της διάθεσης και του μυϊκού ελέγχου. Παρεμβαίνει ακόμη και στο σχηματισμό των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα του σώματος.

Ιδιότητες της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ

Αν και η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί θαυματουργό φάρμακο ή θεραπεία πρώτης επιλογής κατά των ασθενειών, η κατανάλωσή της συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω, θα τα αποκαλύψουμε λεπτομερώς.

Κατάλληλη για ασθενείς με διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος δεν μεταφέρεται στα κύτταρα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά. Υπάρχουν δύο τύποι- ένας στον οποίο η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν επαρκεί και ένας άλλος στον οποίο ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σωστά.

Η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, που είναι διαλυτές φυτικές ίνες, δεν απορροφώνται από το έντερο και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Ως εκ τούτου, τρόφιμα πλούσια σε ινουλίνη, όπως η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι τρόφιμα που δρουν ως θρεπτικά συστατικά για τα βακτήρια που ζουν στο λεπτό και στο παχύ έντερο. Η ινουλίνη που υπάρχει στην αγκινάρα της Ιερουσαλήμ δεν πέπτεται ούτε απορροφάται στο λεπτό έντερο. Το 89% αυτής φτάνει στο παχύ έντερο και γίνεται ζυμώσιμο υπόστρωμα για τα βακτήρια.

Επιπλέον, γίνονται και προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς, συνήθως βακτήρια, που προστίθενται στον πληθυσμό των υγιών μικροβίων στο έντερο. Συνήθως ονομάζονται μπιφιντοβακτήρια. Τα πρεβιοτικά συμπληρώματα ινουλίνης προστίθενται σε μη προβιοτικά τρόφιμα για να διεγείρουν τη δραστηριότητα των μπιφιντοβακτηρίων.

Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των οστών

Η ινουλίνη βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου. Αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των οστικών προβλημάτων.

Ανθρώπινες μελέτες δείχνουν ότι η ινουλίνη βελτιώνει την αφομοίωση του ασβεστίου σε εφήβους και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, σε ζώα αύξησε την ανοργανοποίηση και την πυκνότητα των οστών.

Διατηρεί χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης

Η ινουλίνη και οι διαλυτές φυτικές ίνες της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Υπό κανονικές συνθήκες, το ήπαρ μετατρέπει τη χοληστερόλη σε χολικά άλατα. Αυτά απελευθερώνονται στο λεπτό έντερο και βοηθούν στην πέψη των λιπών. Στη συνέχεια επαναρροφώνται στο λεπτό έντερο και ανακυκλώνονται στο ήπαρ.

Οι διαλυτές ίνες περιβάλλουν τα χολικά άλατα και εμποδίζουν την επαναρρόφησή τους. Έτσι, το ήπαρ παράγει περισσότερες από αυτές τις ουσίες για να τις αντικαταστήσει στα κόπρανα. Με αυτόν τον τρόπο, θα χρησιμοποιήσει περισσότερη χοληστερόλη για να σχηματίσει περισσότερα χολικά άλατα και τα επίπεδα στο αίμα θα μειωθούν.

Πώς χρησιμοποιείται η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ στη μαγειρική;

Αυτός ο μοναδικός κόνδυλος μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βράσει σε μαγειρευτά, να καταναλωθεί μόνη της ή να συνοδευτεί με βούτυρο και μπαχαρικά. Εδώ θα σας πούμε πώς μπορείτε να την ετοιμάσετε ως κρέμα.

Συστατικά

Some Jerusalem artichoke.
Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως βραστά και σαλάτες.

Οδηγίες χρήσης

 • Αρχικά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λάδι.
 • Στη συνέχεια, μαγειρέψτε την αποφλοιωμένη αγκινάρα μαζί με το καρότο. Προσθέστε λίγο αλάτι και δεντρολίβανο στο νερό. Αφήστε την να βράσει για 10 έως 15 λεπτά.
 • Όταν μαλακώσουν, αφαιρέστε το δεντρολίβανο και χτυπήστε τα όλα στο μπλέντερ. Μπορείτε να προσθέσετε γάλα, αν το επιθυμείτε.
 • Και αυτό είναι όλο! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το απολαύσετε.

Τι πρέπει να θυμάστε για την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ;

Αν και δεν είναι πολύ γνωστή, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ διαθέτει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες διατροφικές ιδιότητες. Η άφθονη περιεκτικότητά της σε ινουλίνη την καθιστά σύμμαχο για την ευεξία. Δρα ως πρεβιοτικό και αντιδιαβητικό παράγοντα. Είναι επίσης ευπροσάρμοστη και μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών. Τι σας εμποδίζει από το να τη δοκιμάσετε;!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.