Μανιτάρι χαίτη του λιονταριού: Οφέλη και παρενέργειες

Τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού έχουν ερευνηθεί για το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό τους. Αν και χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, αυτά τα μανιτάρια συνδέονται με θετικά οφέλη για την υγεία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!
Μανιτάρι χαίτη του λιονταριού: Οφέλη και παρενέργειες
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα μανιτάρια χαίτη του λιονταριού είναι επίσης γνωστά ως hou tou gu ή yamabushitake. Η επιστημονική του ονομασία είναι Hericium erinaceus και χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο σχήμα που μοιάζει με σφαίρα και από το ότι καλύπτεται από μακριές, τριχωτές ράχες που μοιάζουν με χαίτη του λιονταριού καθώς μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό στις ασιατικές κουζίνες όπου εκτιμάται για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ωμά και μαγειρεμένα και σε μορφή τσαγιού.

Σε τι χρησιμεύει; Ποιες είναι οι παρενέργειές του;

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ!

Οφέλη από τα μανιτάρια χαίτη του λιονταριού

Πολλά από τα οφέλη των μανιταριών έχουν τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα, μερικοί άνθρωποι αποδίδουν αντιβιοτικές, αντιυπερτασικές, αντιδιαβητικές, νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα ως επικουρικό έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών.

Άνοια

Δύο δραστικές ενώσεις στα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού, οι ερικενόνες και οι ερινασίνες, έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στην υγεία του εγκεφάλου. Έρευνα που αναφέρεται στο International Journal of Medicinal Mushrooms διαπίστωσε ότι αυτές οι ουσίες βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των εγκεφαλικών κυττάρων.

Από την άλλη πλευρά, μελέτες σε ζώα, όπως μια που δημοσιεύτηκε στο BioMed Research International, διαπίστωσαν ότι αυτό το φυσικό συμπλήρωμα προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μειώνοντας τα συμπτώματα της απώλειας μνήμης και της νευρωνικής βλάβης που προκαλούνται από βήτα-αμυλοειδείς πλάκες.

Ενώ τα στοιχεία για τους ανθρώπους είναι ελλειπή για να επιβεβαιώσουν τέτοια αποτελέσματα, προς το παρόν, τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα. Η έρευνα φυτοθεραπείας ανέφερε ότι τα συμπληρώματα αυτού του μανιταριού βοήθησαν στη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας σε ασθενείς που έπαιρναν 3 γραμμάρια την ημέρα για 4 μήνες.

Μανιτάρι χαίτη του λιονταριού: Οφέλη και παρενέργειες
Κάποια έρευνα έδειξε ότι το μανιτάρι της χαίτης του λιονταριού θα μπορούσε να διεγείρει την ανάπτυξη των νευρώνων.

Άγχος, κατάθλιψη και χαίτη του λιονταριού

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη απαιτούν εξατομικευμένη θεραπεία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ακόμα, οι ερευνητές εξετάζουν συμπληρώματα όπως εκχυλίσματα μανιταριών χαίτης λιονταριού ως πιθανά βοηθητικά για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences ανέφερε ότι αυτό το συμπλήρωμα έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που βοηθούν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με καταθλιπτικές διαταραχές. Επιπλέον, άλλα ευρήματα δείχνουν ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής που είναι υπεύθυνη για τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή. Μια μικρή μελέτη σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρατήρησε ότι όσοι κατανάλωναν μπισκότα με εκχύλισμα από αυτά τα μανιτάρια για ένα μήνα είχαν λιγότερο άγχος.

Υγεία της καρδιάς

Το εκχύλισμα μανιταριού χαίτης λιονταριού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε έρευνα σε ζώα που αναφέρθηκε στο Mycobiology, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό το συστατικό διεγείρει τον μεταβολισμό του λίπους και μειώνει τα υψηλά τριγλυκερίδια.

Ομοίως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα εκχυλίσματα μειώνουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και σοβαρών καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, αλλά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Διαβήτης

Τα φυσικά συμπληρώματα δεν πρέπει να αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ωστόσο, μερικά έχουν δείξει δυνατότητα μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Για παράδειγμα, το μανιτάρι χαίτη του λιονταριού φαίνεται να εμποδίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου άλφα-γλυκοσιδάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες στο λεπτό έντερο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Medicinal Mushrooms, αυτό το συστατικό προσδίδει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες δοκιμές για να αποδείξουμε αυτές τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το Food & Function αναφέρει ότι τα εκχυλίσματα μανιταριών χαίτης λιονταριού είναι χρήσιμα για την ενίσχυση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης, δύο παράγοντες που διακυβεύουν την ανοσία. Διεγείρει επίσης την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Πεπτική υγεία

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μανιταριού της χαίτης του λιονταριού δρουν θετικά στο πεπτικό σύστημα, ειδικά στην περίπτωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μια μελέτη στο Journal of Ethnopharmacology αναφέρει λεπτομερώς ότι αυτά τα συμπληρώματα έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που βελτιώνουν την πέψη.

Μεταξύ άλλων, ενισχύει την εντερική μικροχλωρίδα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Με τη σειρά του, δρα ως προληπτικό έλκος στομάχου, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής Changchun.

Φαρμακευτική χρήση

Η χαίτη του λιονταριού χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά προϊόντα. Η εφαρμογή του σε επιφανειακά τραύματα φαίνεται να βοηθά τη διαδικασία επούλωσης. Σε μια μελέτη σε ζώα με τραύματα στον αυχένα, η έρευνα συσχέτισε την εξωτερική εφαρμογή του εκχυλίσματος χαίτης λιονταριού με ταχύτερη επούλωση.

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες διαταραχές και οι καρδιακές παθήσεις.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Medicine Reports αποκαλύπτει ότι τα εκχυλίσματα μανιταριών χαίτης λιονταριού συγκεντρώνουν αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών, μειώνοντας την εμφάνιση της νόσου.

Στην πραγματικότητα, μέσω της Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής Βασισμένης σε Αποδείξεις, προσδιορίστηκε ότι το Hericium erinaceus έχει την τέταρτη υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε μια ομάδα 14 μανιταριών. Ως εκ τούτου, κάποιοι το συνιστούν ως πηγή αυτών των μορίων.

Μανιτάρια χαίτη λιονταριών σε ένα μπολ
Η γαστρονομική χρήση του μανιταριού της χαίτης του λιονταριού είναι ευρέως διαδεδομένη στις ανατολικές χώρες. Σταδιακά κάνει αισθητή την παρουσία του στον δυτικό κόσμο.

Παρενέργειες από το μανιτάρι χαίτη του λιονταριού

Μέχρι στιγμής, τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού φαίνονται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Στην Ασία, οι άνθρωποι το καταναλώνουν σε μέτριες ποσότητες και δεν έχουν αναφέρει κανέναν κίνδυνο.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν τα συμπληρώματα που παράγονται είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, δεδομένης της έλλειψης μελετών σε ανθρώπους. Προς το παρόν, κανένας φορέας δεν τα ρυθμίζει όπως άλλα τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Υπάρχει κάποια ανησυχία μεταξύ των ασθενών με αλλεργίες και άσθμα, καθώς πιστεύεται ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση όταν υποφέρετε από αυτές τις καταστάσεις.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά να μείνουν μακριά από αυτά τα μανιτάρια. Σε περίπτωση διαγνωσμένων ασθενειών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μανιτάρι χαίτη του λιονταριού στα τρόφιμα

Στην ασιατική κουζίνα, τα μανιτάρια μαγειρεύονται μέχρι να γίνει τραγανό το εξωτερικό στρώμα. Αυτό εμποδίζει τη γεύση να είναι πικρή.

Στη Δύση, τα συμπληρώματα αυτού του προϊόντος γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να τα βρείτε σε κάψουλες, υγρά, δισκία και σκόνη.

Η δοσολογία ποικίλλει και πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι ειδικοί συνέστησαν να μην υπερβαίνετε αυτή την κατανάλωση, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Τι να θυμάστε για τα μανιτάρια χαίτη λιονταριού

Η έρευνα σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποστηρίζει πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξουμε τη χρήση του σε ανθρώπους. Επομένως, τα εκχυλίσματα ή τα συμπληρώματα δεν θα πρέπει να αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής για ασθένειες.

Σε περίπτωση αλλεργιών ή ιστορικού άσθματος, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης. Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε αυτό το είδος θεραπείας, ειδικά εάν το άτομο λαμβάνει άλλα φάρμακα ή εάν υπάρχει προηγούμενη διάγνωση παθήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378.
 • Jiang S, Wang S, Sun Y, Zhang Q. Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals. Appl Microbiol Biotechnol. 2014 Sep;98(18):7661-70. doi: 10.1007/s00253-014-5955-5. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25070597.
 • Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30. PMID: 24266378.
 • Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N. Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72. doi: 10.2220/biomedres.32.67. PMID: 21383512.
 • Yao W, Zhang JC, Dong C, Zhuang C, Hirota S, Inanaga K, Hashimoto K. Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacol Biochem Behav. 2015 Sep;136:7-12. doi: 10.1016/j.pbb.2015.06.012. Epub 2015 Jul 4. PMID: 26150007.
 • Chiu CH, Chyau CC, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Liu JL, Lin WH, Mong MC. Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. Int J Mol Sci. 2018 Jan 24;19(2):341. doi: 10.3390/ijms19020341. PMID: 29364170; PMCID: PMC5855563.
 • Brandalise F, Cesaroni V, Gregori A, et al. Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:3864340. doi:10.1155/2017/3864340
 • Spelman, K.; Sutherland, E.; Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). JRM. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
 • Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180.
 • Choi WS, Kim YS, Park BS, Kim JE, Lee SE. Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Mycobiology. 2013;41(2):94-99. doi:10.5941/MYCO.2013.41.2.94
 • Rahman MA, Abdullah N, Aminudin N. Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom). Biomed Res Int. 2014;2014:828149. doi: 10.1155/2014/828149. Epub 2014 May 13. PMID: 24959591; PMCID: PMC4052699.
 • Wu T, Xu B. Antidiabetic and antioxidant activities of eight medicinal mushroom species from China. Int J Med Mushrooms. 2015;17(2):129-40. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i2.40. PMID: 25746618.
 • Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013;13:253. Published 2013 Oct 3. doi:10.1186/1472-6882-13-253
 • Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H. Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e. PMID: 28266682.
 • Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, et al. Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota. Front Immunol. 2017;8:666. Published 2017 Jun 12. doi:10.3389/fimmu.2017.00666
 • Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q. Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26364939.
 • Wang M, Konishi T, Gao Y, Xu D, Gao Q. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.50. PMID: 26853960.
 • Abdulla MA, Fard AA, Sabaratnam V, Wong KH, Kuppusamy UR, Abdullah N, Ismail S. Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats. Int J Med Mushrooms. 2011;13(1):33-9. doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i1.50. PMID: 22135902.
 • Nakatsugawa M, Takahashi H, Takezawa C, Nakajima K, Harada K, Sugawara Y, Kobayashi S, Kondo T, Abe S. Hericium erinaceum (yamabushitake) extract-induced acute respiratory distress syndrome monitored by serum surfactant proteins. Intern Med. 2003 Dec;42(12):1219-22. doi: 10.2169/internalmedicine.42.1219. PMID: 14714963.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.