Αλλεργία στο λάτεξ: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Αλλεργία στο λάτεξ προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτό το υλικό. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί!
Αλλεργία στο λάτεξ: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Galo Flores

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Galo Flores.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στο λάτεξ, ένα υλικό το οποίο φτιάχνεται από τον χυμό του Βραζιλιάνικου καουτσουκόδεντρου (Hevea brasiliensis). Το υλικό αυτό είναι επίσης γνωστό ως “φυσικό καουτσούκ”, και πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή κατασκευάζονται από αυτό.

Η αλλεργία στο λάτεξ προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες πρωτεΐνες αυτού του υλικού. Ο λόγος είναι πως οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για την παρασκευή πολλών αντικειμένων με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 4 στους 100 ανθρώπους έχουν αλλεργία στο λάτεξ. Για παράδειγμα, περίπου 10 στους 10 νοσηλευτές έχουν αλλεργία σε αυτό. Αυτή είναι μια πρόκληση για τη συγκεκριμένη ομάδα καθώς πολλά ιατρικά προϊόντα είναι κατασκευασμένα από, ή περιέχουν λάτεξ.

Αλλεργία στο λάτεξ – Συμπτώματα

Άτομο πιάνει τον λαιμό του
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο λάτεξ είναι έκδηλα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της αλλεργίας στο λάτεξ είναι ο κνησμός ή η κνίδωση. Μπορεί να εκδηλωθεί όμως και ως ερεθισμός στα μάτια, μάτια που δακρύζουν, και ερυθρότητα στη μύτη. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναφυλαξία σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτή η αντίδραση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή καθώς οδηγεί στο πρήξιμο του λαιμού και στην επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Το λάτεξ είναι ένα φυσικό προϊόν που κατασκευάζεται από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών. Αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες πρόκλησης των αλλεργιών. Ο λόγος είναι πως τα μικρά σωματίδια που απελευθερώνονται από αυτά τα προϊόντα εισέρχονται στο σώμα καθώς έρχονται σε επαφή με το δέρμα, ή μέσα στους πνεύμονες όταν αναπνέουμε.

Ορισμένοι άνθρωποι με αλλεργία στο λάτεξ δε μπορούν ν’ αναγνωρίσουν κάποια άμεση επαφή με το υλικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικοί πιστεύουν ότι έρχονται σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει αυτά τα σωματίδια και τα μεταφέρει στο δέρμα ή τα ρούχα του.

Άλλοι πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να οφείλεται σε έμμεση επαφή μέσω των τροφών τα οποία τα χειρίστηκαν άτομα που φορούσαν γάντια από λάτεξ, για παράδειγμα.

Ομοίως, τα αλλεργικά άτομα δεν γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα, αλλά το αναπτύσσουν από την επαναλαμβανόμενη επαφή με αυτό το υλικό. Για την ακρίβεια, τα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται παρά μόνο μήνες ή χρόνια μετά την πρώτη επαφή με το λάτεξ.

Ποια προϊόντα περιέχουν λάτεξ;

Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται παντού και τα χρησιμοποιούμε επειδή είναι απαλά και ανθεκτικά.

Προϊόντα για ιατρική χρήση

Αυτό είναι ένα συχνό συστατικό στις συσκευές για ιατρική χρήση όπως:

 • Γάντια μιας χρήσης
 • Σύριγγες
 • Στηθοσκόπια ή σφυγμομανόμετρα
 • Καθετήρες
 • Γάζες

Κάποιες χώρες έχουν κανονισμούς σχετικά με τις ιατρικές συσκευές που περιέχουν λάτεξ και θα πρέπει να το αναφέρουν ώστε να μην έρχονται αλλεργικά άτομα σε επαφή με αυτές.

Προϊόντα καθημερινής χρήσης

Πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης περιέχουν λάτεξ ή άλλες μορφές αυτού του φυσικού καουτσούκ, όπως:

 • Μπαλόνια
 • Λάστιχα
 • Προφυλακτικά και διαφράγματα
 • Γάντια
 • Λαστιχάκια
 • Παιχνίδια
 • Χερούλια και λαβές

Γενικά, αυτά τα προϊόντα σπανίως προκαλούν προβλήματα, εκτός από περιπτώσεις εξαιρετικά ευαίσθητων ατόμων.

Άλλα προϊόντα

Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην αλλεργία σε ορισμένα φαγητά και το λάτεξ. Αυτό επειδή ορισμένα τρόφιμα περιέχουν τα ίδια αλλεργιογόνα με το λάτεξ. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Αβοκάντο
 • Σέλινο
 • Μπανάνα
 • Φρούτο του πάθους
 • Ακτινίδιο
 • Κάστανο

Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλεργία και σε αυτές τις τροφές.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Η διάγνωση της αλλεργίας στο λάτεξ είναι μια πρόκληση, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα. Επίσης, θα κοιτάξει για συγκεκριμένα δεδομένα ώστε ν’ αποκλείσει άλλες αιτίες.

Μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αντίδρασης του δέρματος για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις πρωτεΐνες του λάτεξ. Γι’ αυτό, θα εισαχθεί μια μικρή βελόνα στο μπράτσο ή την πλάτη ώστε να εγχύσει μια μικρή ποσότητα λάτεξ μέσα.

Έπειτα, ο γιατρός θα αναλύσει το αποτέλεσμα αφότου αντιδράσει το δέρμα στο δείγμα. Ένα άτομο με αλλεργία στο λάτεξ θα παρουσιάσει φλεγμονή στο σημείο εφαρμογής του. Μόνο ένας ειδικός θα πρέπει να κάνει αυτή τη δοκιμή, ένας αλλεργιολόγος ή άλλος γιατρός με εμπειρία στις δοκιμές και τις αντιδράσεις του δέρματος.

Αλλεργία στο λάτεξ – Διαθέσιμες θεραπείες

Ημερομηνία λήξης φαρμάκου
Τα αντιισταμινικά είναι τα φάρμακα που επιλέγονται ενάντια στις αλλεργίες.

Κάποια φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, αλλά είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως αυτή η αλλεργία δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγετε τις αντιδράσεις στο λάτεξ είναι η αποφυγή χρήσης προϊόντων που το περιέχουν.

Ο γιατρός ίσως σας δώσει αντιισταμινικά ή μικρές δόσεις κορτικοστεροειδών όταν υπάρξουν ήπιες αντιδράσεις μετά από επαφή με λάτεξ. Αυτά τα φάρμακα βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η αντίδραση και ανακουφίζουν από τυχόν δυσφορία.

Όμως, ίσως έρθετε σε ακούσια επαφή με προϊόντα λάτεξ ακόμη και αν προσπαθείτε να τα αποφύγετε. Ίσως θελήσετε να έχετε μαζί σας μια ένεση επινεφρίνης σε περίπτωση που είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα προϊόντα στο παρελθόν.

Πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο για άμεση θεραπεία σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ.

Αποτροπή αλλεργίας στο λάτεξ και συστάσεις

Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ θα πρέπει να ενημερώνουν το προσωπικό υγείας που τα φροντίζουν καθώς στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται πολλά αντικείμενα με λάτεξ. Ομοίως, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της αλλεργίας είναι το να δουλεύετε σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ακόμη ένας τρόπος πρόληψης είναι ν’ αντικαταστήσετε τα προϊόντα που κατασκευάζονται από λάτεξ με προϊόντα από άλλα υλικά. Υπάρχουν γάντια, γάζες, προφυλακτικά, και παιχνίδια χωρίς λάτεξ στην αγορά.

Επιπλέον, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε τα φρούτα που αναφέραμε παραπάνω ώστε ν’ αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της πρωτεΐνης που περιέχουν.

Η αλλεργία στο λάτεξ είναι μια σύνθετη πάθηση

Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις και σε πολλούς ασθενείς υπάρχει καθυστέρηση της διάγνωσης. Από την έναρξη της δερματίτιδας μπορεί να περάσουν δύο χρόνια μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα συμπτώματα άσθματος.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η χρήση προϊόντων χωρίς λάτεξ και η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας πριν από οποιαδήποτε επέμβαση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ν’ αποφύγετε την επαφή με το λάτεξ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
 • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
 • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
 • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
 • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
 • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.