15 μύθοι για τη γονιμότητα που μπορεί να έχετε ακούσει

Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι σχετικά με τη γονιμότητα και οι ειδικοί το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Λέγεται ότι ορισμένες στάσεις του σεξ κάνουν την εγκυμοσύνη πιο πιθανή ή ότι το να στέκεστε στο κεφάλι σας μετά τη συνουσία την κάνει πιο εύκολη. Σήμερα, θα μιλήσουμε για τους κοινούς μύθους που αφορούν στη γονιμότητα.
15 μύθοι για τη γονιμότητα που μπορεί να έχετε ακούσει
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2023

Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας ακούνε όλων των ειδών τις ιστορίες στα γραφεία τους. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη γονιμότητα που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα ή από στόμα σε στόμα. Πολλοί άνθρωποι τους πιστεύουν, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς είναι αρκετά εξωφρενικοί.

Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης παιδιού. Αυτό το είδος προβλήματος επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, των κοινωνικών τάξεων, των εθνικοτήτων και των πεποιθήσεων. Κάποιοι αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί τους συμβαίνει αυτό και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα πριν συμβουλευτούν τους ειδικούς σε θέματα γονιμότητας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας, μια γυναίκα ή και οι δύο δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις που, παρότι δεν έχουν καμία βάση, θεωρούνται δεδομένες. Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας πρέπει να επισημαίνουν ξανά και ξανά το ψεύδος αυτών των ισχυρισμών. Ακολουθούν οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για γονιμότητα.

15 μύθοι για τη γονιμότητα

15 μύθοι για τη γονιμότητα που ακούγονται από ειδικούς
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύλληψης, επισκεφθείτε έναν ειδικό γονιμότητας και μην επηρεάζεστε από όσα σας λένε οι γνωστοί σας.

Οι ειδικοί γονιμότητας είναι επίσης ειδικοί στο να ακούνε μύθους κάθε είδους. Παρά την πρόοδο της επιστήμης και την ευρεία πρόσβαση στην πληροφόρηση σήμερα, αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις επιμένουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Οι παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους.

1. Η εγκυμοσύνη είναι εύκολη

Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι το να μείνετε έγκυος είναι απλώς θέμα απόφασης. Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας επισημαίνουν ότι ακόμη και νεαρά ζευγάρια, χωρίς προβλήματα υγείας, επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μόνο στο 20-30% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ωορρηξίας.

Η πιθανότητα αυξάνεται στο 57% σε τρεις μήνες. Στη συνέχεια σε 72% σε έξι μήνες και 85% σε ένα χρόνο. Όπως βλέπετε, το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται ένας χρόνος για να μείνετε έγκυος.

2. Μπορείτε να μείνετε έγκυος αν κάνετε σεξ κάθε μέρα.

Είναι σαφές ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψει εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μια μελέτη αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να κάνετε σεξ κάθε μέρα και κάθε δεύτερη μέρα. Επίσης, το συχνό σεξ μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση.

3. Το κλειδί είναι να κάνετε σεξ εντός 24 ωρών από την ωορρηξία

Αυτός είναι ένας από τους μύθους που ακούνε πιο συχνά οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας. Μόλις τελειώσει η ωορρηξία, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Η γονιμοποίηση πραγματοποιείται εάν το ωάριο συναντήσει το σπέρμα στις σάλπιγγες, κάτι που συμβαίνει επτά έως 10 ημέρες πριν από την περίοδο. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν να μείνει έγκυος.

4. Αν υπάρχει περίοδος, υπάρχει γονιμότητα

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν γυναίκες που έχουν δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας και εξακολουθούν να έχουν έμμηνο ρύση. Δηλαδή, δεν είναι γόνιμες, αλλά έχουν την περίοδό τους. Επιπλέον, περίπου πέντε χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση είναι πολύ απίθανο να προκύψει εγκυμοσύνη, ακόμη και αν η γυναίκα εξακολουθεί να έχει περίοδο.

5. Το σημαντικό είναι ότι η γυναίκα είναι γόνιμη

Αυτός είναι άλλος ένας από εκείνους τους μύθους που ακούνε συχνά οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη οφείλεται στην υπογονιμότητα της γυναίκας. Ωστόσο, το 35 έως 40% των περιπτώσεων στις οποίες είναι αδύνατη η σύλληψη οφείλεται σε ανδρική υπογονιμότητα. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δύο σώματα.

6. Εφόσον το σώμα είναι υγιές, η ηλικία δεν έχει σημασία για τη γονιμότητα

Παρόλο που το να αθλείστε και να έχετε μια βέλτιστη κατάσταση υγείας είναι πολύ ευνοϊκό προκειμένου να επιτύχετε εγκυμοσύνη, αυτό δεν είναι αρκετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ηλικία έχει σημασία, αν και δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Στην τελευταία περίπτωση, η επίτευξη γονιμοποίησης προϋποθέτει τη διασύνδεση μιας σειράς παραγόντων και η ηλικία είναι ένας από αυτούς.

7. Πολλές γυναίκες αποκτούν παιδιά στα 40

Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένες γυναίκες καταφέρνουν να συλλάβουν στα 40, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες δεν το καταφέρνουν. Η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Από εκεί και πέρα, η πιθανότητα να μείνουν έγκυες είναι όλο και μικρότερη. Υπολογίζεται ότι υπάρχει μόνο μια πιθανότητα 20%.

8. Αν είστε ήδη πατέρας, δεν έχετε πρόβλημα γονιμότητας

Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας ακούν συχνά αυτή την ιδέα, την οποία πολλοί θεωρούν αληθινή, ενώ δεν είναι. Όπως και στην περίπτωση των γυναικών, η ηλικία έχει σημαντική επιρροή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, μετά την ηλικία των 39 ετών, η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται κατά 23% κάθε χρόνο. Δεν έχει σημασία αν είστε πατέρας ή όχι, η γονιμότητα δεν είναι αιώνια!

9. Το βάρος είναι δευτερεύων παράγοντας για τη γονιμότητα

Το υπερβολικό βάρος προκαλεί ορμονικές αλλαγές, τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό σώμα. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία- στη δεύτερη, την παραγωγή σπέρματος. Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας εκτιμούν ότι με την απώλεια 10 έως 20% του βάρους, αυξάνεται η πιθανότητα σύλληψης.

10. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να πίνετε καφέ

Ο καφές δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος φίλος της γονιμότητας. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007, οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν μόνο τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια ενός κύκλου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η καφεΐνη υπάρχει επίσης σε ροφήματα όπως το τσάι, η σοκολάτα και η κόλα.

11. Να κόψετε το κάπνισμα; Μόνο αν είστε έγκυος

Αυτός είναι ένας από τους μύθους που οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως και το 13% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας οφείλονται στο κάπνισμα. Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τους άνδρες, αλλά τους επηρεάζει επίσης. Επιπλέον, η επίπτωση αυτή συμβαίνει ανεξάρτητα από το πόσα τσιγάρα καταναλώνουν ημερησίως.

12. Μόνο οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα πριν από την εγκυμοσύνη

Είναι γνωστό ότι αν μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, θα πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να το λαμβάνουν και οι άνδρες. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα στο μωρό. Αλλά, επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα αυτά αυξάνουν τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος.

13. Αν τίποτα δεν λειτουργεί, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα το λύσει.

Δεν θα πρέπει να είναι κανείς τόσο σίγουρος γι’ αυτό. Σε γενικές γραμμές, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας και τις ανωμαλίες ωορρηξίας στην περίπτωση των γυναικών. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει την κακή ποιότητα των ωαρίων, ως αποτέλεσμα της ηλικίας. Μετά την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να μην είναι δυνατή η προσφυγή σε αυτή την εναλλακτική λύση.

14. Το φεγγάρι επηρεάζει τη γονιμότητα

Αυτός είναι ένας από τους πιο περίεργους μύθους που ακούν οι ειδικοί της γονιμότητας. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο συντονισμός με τις φάσεις της σελήνης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν μερικές φορές διαπιστώνεται μια σχέση μεταξύ του φεγγαριού και της γονιμότητας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας διαρκεί το ίδιο μήκος με τον σεληνιακό κύκλο. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του ενός και του άλλου.

15. Η αιτία είναι ψυχολογική

Είναι αλήθεια ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές που εμποδίζουν τη γονιμότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η διάθεση από μόνη της είναι η αιτία της υπογονιμότητας. Η αδυναμία επίτευξης σύλληψης οφείλεται σε σωματικά αίτια σε όλες τις περιπτώσεις. Οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν μόνο περιορισμένη επιρροή.

Οι πεποιθήσεις σχετικά με τη γονιμότητα μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, παρόλο που συχνά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτές, και ακόμη και όταν έχουν διαψευστεί.

Οι ειδικοί ακούνε πολλούς άλλους μύθους για τη γονιμότητα

Υπάρχουν πολλοί άλλοι μύθοι που οι ειδικοί έχουν να αντιμετωπίσουν στα ιατρεία τους. Για παράδειγμα, ότι ορισμένες τροφές διεγείρουν τη γονιμότητα και ότι το να είσαι πολύ αδύνατος βοηθάει να συλλάβεις πιο εύκολα. Και τα δύο αυτά είναι ψευδή.

Επίσης, λέγεται ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα επηρεάζουν τη γενική υγεία, αλλά δεν έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα, ενώ ούτε αυτό είναι αλήθεια. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και αυτό προκαλεί υπογονιμότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Allen Et. Al., J. (1995, 7 diciembre). Timing of Sexual Intercourse in Relation to Ovulation — Effects on the Probability of Conception, Survival of the Pregnancy, and Sex of the Baby. The New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199512073332301.
  • Matorras R, Matorras F, Expósito A, Martinez L, Crisol L. Decline in human fertility rates with male age: a consequence of a decrease in male fecundity with aging? Gynecol Obstet Invest. 2011;71(4):229-35. doi: 10.1159/000319236. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21160151.
  • Hey E. (2007). Coffee and pregnancy. BMJ (Clinical research ed.), 334(7590), 377. https://doi.org/10.1136/bmj.39122.395058.80.
  • Eraso, L. L., & Maya, W. C. (2019). Ser o no ser fértil, esa es la cuestión: encuesta sobre la fertilidad masculina. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 46(4), 143-147.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.