9 Φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση

Λόγω των ιδιοτήτων τους, ορισμένα φαρμακευτικά φυτά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Ανακαλύψτε τα φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση εδώ.
9 Φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Από την αρχαιότητα, ορισμένα φυτικά φάρμακα θεωρούνταν αποτελεσματικά συμπληρώματα για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης. Αν και δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής, η λήψη τους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών και στη μείωση των συμπτωμάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση.

Υπολογίζεται ότι αυτή η γυναικολογική πάθηση επηρεάζει το 10% με 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιπλέον, είναι παρούσα σε ποσοστό έως και 70% στις γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο. Τι είναι; Πώς βοηθούν οι φυτικές θεραπείες; Στο σημερινό άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα.

Τι είναι η ενδομητρίωση και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης νόσος που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας των γυναικών. Εμφανίζεται όταν ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της κοιλότητας της μήτρας, όπως οι ωοθήκες, η κοιλιά ή το έντερο.

Αυτός ο έκτοπος ιστός – παρόμοιος με το ενδομήτριο – προκαλεί μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση και το σχηματισμό ουλωδών δομών που τείνουν να μεταβάλλουν την ανατομία της γυναικείας πυέλου. Αν και μερικές φορές είναι ασυμπτωματικός, συνήθως εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Υπογονιμότητα
 • Χρόνιο πυελικό πόνο
 • Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας
 • Δυσμηνόρροια (επώδυνη έμμηνος ρύση)
 • Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που αναφέρθηκε στο Current Obstetrics and Gynecology Reports, τα ακριβή αίτια της ενδομητρίωσης δεν είναι ακόμη γνωστά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι εμφανίζεται λόγω ορμονικών διακυμάνσεων, συγκεκριμένα με την οιστραδιόλη και την οιστρόνη.

Μία από τις υποθέσεις εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ανάδρομη έμμηνο ρύση. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα της έμμηνου ρύσεως – το οποίο έχει ενδομητρικά κύτταρα – ρέει πίσω από τις σάλπιγγες στην πύελο αντί να αποβληθεί. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα προσκολλώνται στα πυελικά τοιχώματα, όπου πολλαπλασιάζονται και πυκνώνουν.

Άλλοι σχετικοί παράγοντες είναι οι εξής:

 • Γενετική
 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Σύντομοι ή παρατεταμένοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
 • Πρόωρη έναρξη της έμμηνου ρύσεως
 • Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος
 • Ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος

Πιθανές θεραπείες

Πριν μάθετε για τα φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τις κύριες ιατρικές θεραπείες για την πάθηση αυτή. Δεδομένης της πολυπλοκότητάς της, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στις ιατρικές διαβουλεύσεις και στις συμβουλές του γιατρού.

Μόλις γίνει η διάγνωση με πυελική εξέταση, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τα εξής:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ )
 • Ορμονική θεραπεία (αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, αγωνιστές και ανταγωνιστές της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών ή αναστολείς της αρωματάσης)
 • Χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση, λαπαροτομία ή υστερεκτομή)
 • Θεραπεία γονιμότητας
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής (κυρίως δίαιτα και άσκηση)

Τα παραπάνω μπορούν να συμπληρωθούν με κάποιες φυτικές θεραπείες. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς ορισμένα φυτά μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Help with endometriosis.
Η ενδομητρίωση συνοδεύεται από έντονο πόνο που καθιστά πολλές γυναίκες ανίκανες να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες.

Τα καλύτερα 9 φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην ενδομητρίωση

Ένα άρθρο στο Pharmacological Research αναφέρει ότι ορισμένα φαρμακευτικά φυτά περιέχουν φυτοχημικά με φαρμακολογικές δυνατότητες για την ενδομητρίωση. Αν και απαιτούνται πιο πειστικές μελέτες, πιστεύεται ότι δρουν ως ανοσοτροποποιητές, ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και ρυθμιστές των οιστρογόνων.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή.

1. Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Η λεβάντα είναι ένα από τα καλύτερα φαρμακευτικά φυτά για την ενδομητρίωση. Ο λόγος; Τόσο τα άνθη της όσο και το αιθέριο έλαιό της μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του πόνου της περιόδου.

Μάλιστα, αυτό διαπιστώθηκε από μελέτη που αναφέρθηκε στο Pain Management Nursing, στην οποία το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοθεραπεία κατά των εμμηνορροϊκών κραμπών. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε;

 • Η εφαρμογή ενός μασάζ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να επωφεληθεί κανείς από αυτό το φυτό. Για να το κάνετε, θα πρέπει να το αραιώσετε σε ένα έλαιο φορέα – μπορεί να είναι λάδι καρύδας, αμυγδάλου ή ελαιόλαδο – σε αναλογία 6 σταγόνες ανά κουταλιά της σούπας (15 ml).
 • Μόλις φτιάξετε το μείγμα, μπορείτε να το τρίψετε στην περιοχή της λεκάνης με απαλές κυκλικές κινήσεις.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε ένα αφέψημα από το φυτό και στη συνέχεια να εισπνεύσετε τους ατμούς. Πιστεύεται ότι το άρωμά του έχει ηρεμιστική επίδραση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών.

2. Τζίντζερ (Zingiber officinale)

Λόγω των αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το τζίντζερ φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης. Μια ανασκόπηση στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι η από του στόματος κατανάλωση αυτού του φυτού μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Σε αυτή την περίπτωση, απλά προσθέστε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (15 γρ.) σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό (250 ml).
 • Μετά από αυτό, αφήστε το ρόφημα να μουλιάσει για 10 λεπτά.
 • Τέλος, απλά σουρώστε το και καταναλώστε το. Μπορείτε να καταναλώνετε το ρόφημα έως και 2 ή 3 φορές την ημέρα.

3. Ινδικό τζίνσενγκ (Withania somnifera)

Αυτό το φυτό, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως shwagandha, είναι πολύ δημοφιλές για τα οφέλη του στην υγεία. Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, ο μηχανισμός δράσης του σχετίζεται με τη μείωση του στρες.

Μια μελέτη στο Brazilian Journal of Medical and Biological Research διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Ομοίως, μια ανασκόπηση στο The Journal of Alternative and Complementary Medicine ανέφερε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν κινέζικο τζίνσενγκ είχαν σημαντική μείωση των επιπέδων του στρες τους.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Το φυτό διατίθεται σε εκχυλίσματα και δισκία. Τα τελευταία είναι τα πιο συχνά και μπορείτε να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας.
 • Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή του συμπληρώματος.

4. Χαμομήλι

Μια από τις άλλες πιο γνωστές φυσικές θεραπείες για την ενδομητρίωση είναι το χαμομήλι. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Cellular Physiology, η δραστική του ένωση, που ονομάζεται χρυσίνη, βοηθά στη μείωση της μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του ενδομητρίου.

Επιπλέον, όπως αναλύεται σε μια άλλη μελέτη στο Complementary Therapies in Clinical Practice, το φυτό αυτό έχει δραστικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ιδίως των κραμπών.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Αρχικά, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού (15 γρ.) σε ένα φλιτζάνι νερό (250 ml).
 • Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει και καταναλώστε το. Μπορείτε να το καταναλώνετε έως και 2 ή 3 φορές την ημέρα.
Manzanilla en el té para la endometriosis.
Ένα έγχυμα χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που βρίσκονται σε μια ανώμαλη περιοχή, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

5. Κουτσουπιά (Artemisia princeps)

Στην παραδοσιακή ιατρική, η κουτσουπιά έχει θεωρηθεί χρήσιμο συμπλήρωμα για γυναικολογικές διαταραχές όπως η δυσμηνόρροια και η υπογονιμότητα, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της ενδομητρίωσης.

Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι το φυτό αυτό έχει αντι-ενδομητριωτικό δυναμικό, καθώς προκαλεί απόπτωση των ενδομητρικών κυττάρων.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε;

 • Το φυτό διανέμεται με τη μορφή βάμματος, δισκίων και τσαγιού. Κάθε προϊόν έχει τις δικές του ενδείξεις κατανάλωσης. Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα.

6. Ασιατικό κόκκινο φασκόμηλο (Salvia miltiorrhiza)

Οι αποξηραμένες ρίζες ή τα ριζώματα του Salvia miltiorrhiza έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως συμπλήρωμα κατά των γυναικολογικών διαταραχών. Όσον αφορά την ενδομητρίωση, τα αποτελέσματά του συνδέονται με την ικανότητά του να αναστέλλει τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Αυτό το φυτικό φάρμακο διατίθεται σε σκόνη, τσάι, βάμμα και κάψουλες. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις δόσεις που προτείνει ο κατασκευαστής.

7. Γυναικείος μανδύας (Alchemilla mollis και Alchemilla persica)

Αυτό το γένος φυτών, και ιδιαίτερα τα είδη Alchemilla mollis και Alchemilla persica, έχουν επιδείξει δυνατότητες κατά της ενδομητρίωσης λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φαινολικών ενώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Archives of Gynecology and Obstetrics, τα εκχυλίσματά τους βοηθούν στη μείωση του ενδομητρίου και του σχηματισμού κυστών. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση των επιπέδων των κυτταροκινών.

Ωστόσο, καθώς επρόκειτο για μελέτη που έγινε σε αρουραίους, τα στοιχεία εξακολουθούν να θεωρούνται ανεπαρκή. Χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους για να αξιολογηθούν αυτές οι επιδράσεις στις ασθένειες των γυναικών.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι με 5 γρ. αποξηραμένων φύλλων του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό (250 ml). Αφού το εμποτίσετε για 10 λεπτά, στραγγίστε το και καταναλώστε το.
 • Μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε με τη μορφή εξωτερικών κομπρεσών στην επώδυνη περιοχή.

8. Αλόη βέρα και ενδομητρίωση

Η αλόη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά για την ενδομητρίωση. Περιέχει μια δραστική ουσία γνωστή ως “φωσφορική μαννόζη-6” που διεγείρει την επούλωση πληγών και τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, τα φυτοθρεπτικά συστατικά της δρουν ως ανοσοτροποποιητές, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης και της φλεγμονής.

Σε σχέση με την ενδομητρίωση, μια μελέτη σε ζώα ανέφερε ότι συμβάλλει στην αναστολή των ενδομητριωτικών αλλοιώσεων και των δεικτών οξειδωτικού στρες. Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση των εν λόγω επιδράσεων σε γυναίκες με τη νόσο.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε;

 • Αρχικά, ο πολτός της αλόης βέρα εξάγεται και αναμειγνύεται με νερό ή χυμό. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να τη λαμβάνετε μέσω συμπληρωμάτων. Η αλόη βέρα διατίθεται σε κάψουλες, εκχυλίσματα και σιρόπια. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις προτεινόμενες δόσεις και να συζητάτε με το γιατρό σας πριν τη λήψη της.

9. Προυνέλλα η κοινή ή Βουτυρόχορτο (Prunella vulgaris)

Μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του βουτυρόχορτου οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ουσίες με φαρμακολογική δράση, όπως τα τερπενοειδή, τα φλαβονοειδή, το ροσμαρινικό οξύ και το ολεανολικό οξύ. Γενικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμμαχος κατά των ιογενών λοιμώξεων και των αλλεργιών.

Όσον αφορά τη χρήση του στην ενδομητρίωση, μια μελέτη στο Biology of Reproduction εξηγεί τα αποτελέσματά του και τις αντι-οιστρογονικές του ιδιότητες. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο ως σύμμαχος στη θεραπεία των διεργασιών που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

 • Όπως και άλλα φαρμακευτικά φυτά για την ενδομητρίωση, το βουτυρόχορτο διατίθεται σε κάψουλες, βάμματα ή υγρά εκχυλίσματα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.
 • Το φυτό στη φυσική του μορφή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κομπρέσα. Όταν εφαρμόζεται στην περιοχή της λεκάνης, πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση των κραμπών.
Consuelda menor.
Το βουτυρόχορτο μπορεί να παρασκευαστεί ως κομπρέσα ώστε να ανακουφίσει τον πόνο απευθείας στην περιοχή της πυέλου.

Συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών για την ενδομητρίωση

Μια παρανόηση σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά είναι ότι εφόσον είναι φυσικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα από αυτά προκαλούν παρενέργειες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες ή υπό ορισμένες συνθήκες.

Επομένως, πριν δοκιμάσετε κάποια από τις συγκεκριμένες επιλογές, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και αντενδείξεις τους. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας)
 • Προδιαγνωσμένες ασθένειες (ειδικά σε περίπτωση νεφρικών, ηπατικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων)
 • Κατανάλωση άλλων φαρμάκων (συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν αλληλεπιδράσεις- ορισμένα φυτά μπορούν να ενισχύσουν ή να μειώσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων)

Τελικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι θεραπείες αυτές δεν υποκαθιστούν την ιατρική θεραπεία. Τα περισσότερα βασίζονται σε δημοφιλή βιβλιογραφία ή σε έρευνες σε ζώα- ως εκ τούτου, δεν αποτελούν επιλογή πρώτης γραμμής.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πόνος στα οστά: συμβουλές και θεραπείες.

Πώς να συμπληρώσετε τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών φυτών για την ενδομητρίωση;

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι επίσης καθοριστική για τη βελτίωση της υγείας μιας γυναίκας στην περίπτωση της ενδομητρίωσης. Επομένως, εκτός από το να δοκιμάσετε φαρμακευτικά φυτά, είναι σημαντικό να βελτιώσετε τη διατροφή σας, να υιοθετήσετε μια ρουτίνα σωματικής άσκησης και να εφαρμόσετε τεχνικές υγιούς σχέσης και ανακούφισης από το άγχος.

Όσον αφορά τη διατροφή, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. Είναι πιθανό να σας προταθεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα, περιορισμένη σε σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, ο επαγγελματίας μπορεί να υποδείξει ωμέγα-3, ισοφλαβόνες και αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
 • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
 • Apay SE, Arslan S, Akpinar RB, Celebioglu A. Effect of aromatherapy massage on dysmenorrhea in Turkish students. Pain Manag Nurs. 2012 Dec;13(4):236-40. doi: 10.1016/j.pmn.2010.04.002. Epub 2010 Sep 15. PMID: 23158705.
 • Bakhtshirin F, Abedi S, YusefiZoj P, Razmjooee D. The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students. Iran J Nurs Midwifery Res. 2015;20(1):156-160.
 • Lima AP, Moura MD, Rosa e Silva AA. Prolactin and cortisol levels in women with endometriosis. Braz J Med Biol Res. 2006 Aug;39(8):1121-7. doi: 10.1590/s0100-879×2006000800015. PMID: 16906287.
 • Pratte, M. A., Nanavati, K. B., Young, V., & Morley, C. P. (2014). An Alternative Treatment for Anxiety: A Systematic Review of Human Trial Results Reported for the Ayurvedic Herb Ashwagandha (Withania somnifera). In The Journal of Alternative and Complementary Medicine (Vol. 20, Issue 12, pp. 901–908). Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0177
 • Ryu, S., Bazer, F. W., Lim, W., & Song, G. (2018). Chrysin leads to cell death in endometriosis by regulation of endoplasmic reticulum stress and cytosolic calcium level. In Journal of Cellular Physiology (Vol. 234, Issue 3, pp. 2480–2490). Wiley. https://doi.org/10.1002/jcp.26770
 • Kim JH, Jung SH, Yang YI, Ahn JH, Cho JG, Lee KT, Baek NI, Choi JH. Artemisia leaf extract induces apoptosis in human endometriotic cells through regulation of the p38 and NFκB pathways. J Ethnopharmacol. 2013 Feb 13;145(3):767-75. doi: 10.1016/j.jep.2012.12.003. Epub 2012 Dec 8. PMID: 23228915.
 • Liang, Y., Kang, L., Qi, Z., Gao, X., Quan, H., & Lin, H. (2020). Salvia miltiorrhiza solution and its active compounds ameliorate human granulosa cell damage induced by H2O2. In Experimental and Therapeutic Medicine (Vol. 21, Issue 1). Spandidos Publications. https://doi.org/10.3892/etm.2020.9496
 • Küpeli Akkol E, Demirel MA, Bahadır Acıkara O, Süntar I, Ergene B, Ilhan M, Ozbilgin S, Saltan G, Keleş H, Tekin M. Phytochemical analyses and effects of Alchemilla mollis (Buser) Rothm. and Alchemilla persica Rothm. in rat endometriosis model. Arch Gynecol Obstet. 2015 Sep;292(3):619-28. doi: 10.1007/s00404-015-3665-6. Epub 2015 Feb 21. PMID: 25700659.
 • Bostanci MS, Bakacak M, Kizilkale Yildirim O, Yildirim G, Attar R, Özkan F, Inanc Tolun F. Effects of aloe vera gel on the induction of endometriosis and regression of endometrial explants in a rat model. Clin Exp Obstet Gynecol. 2016;43(4):529-533. PMID: 29734542.
 • Collins, N. H., Lessey, E. C., DuSell, C. D., McDonnell, D. P., Fowler, L., Palomino, W. A., Illera, M. J., Yu, X., Mo, B., Houwing, A. M., & Lessey, B. A. (2009). Characterization of antiestrogenic activity of the Chinese herb, prunella vulgaris, using in vitro and in vivo (Mouse Xenograft) models. Biology of reproduction, 80(2), 375–383. https://doi.org/10.1095/biolreprod.107.065375

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.