Εσώρουχα περιόδου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχετε χρησιμοποιήσει ή έχετε ακούσει για εσώρουχα περιόδου; Τα προϊόντα αυτά επιδιώκουν να φέρουν επανάσταση στην προσωπική υγιεινή όσον αφορά την προστασία και την άνεση.
Εσώρουχα περιόδου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα εσώρουχα περιόδου αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή σε σύγκριση με τις σερβιέτες μιας χρήσης και τα ταμπόν. Τα ενδύματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου και είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, υγιεινά και άνετα.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν ως κλασικά εσώρουχα, αλλά με τη δυνατότητα να συγκρατούν τη ροή χωρίς να λερώνουν τα υπόλοιπα ρούχα σας. Πώς λειτουργούν; Ποιοι τύποι υπάρχουν; Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες!

Τι είναι τα εσώρουχα περιόδου και πώς λειτουργούν;

Τα εσώρουχα περιόδου είναι ένα μοντέλο ενδυμάτων του οποίου τα υλικά είναι απορροφητικά και ασφαλή. Χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις σερβιέτες και τα ταμπόν, με το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν προκαλούν δυσφορία.

Ενώ ορισμένες γυναίκες προτιμούν να τα φορούν μόνες τους, υπάρχουν και εκείνες που τα χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα του κυπέλλου περιόδου και άλλων συστημάτων προστασίας. Όλα εξαρτώνται από το επίπεδο της ροής.

Μια έρευνας αγορά από την εταιρία Transparency Market Research (TMR) αναφέρει ότι η απορροφητικότητα των ενδυμάτων εμμήνου ρύσεως ποικίλλει από μισό ταμπόν έως δύο ταμπόν. Γενικά, πρόκειται για ένα είδος εσωρούχων που κατασκευάζονται με βάση που έχει τρία στρώματα υφάσματος.

  • Ο μανδύας που αγγίζει το δέρμα είναι κατασκευασμένος από βαμβάκι και είναι αυτός που αποστραγγίζει το υγρό.
  • Ένας άλλος είναι κατασκευασμένος από αδιάβροχη πολυουρεθάνη ώστε να μην αισθάνεστε υγρασία και να μην υπάρχει διαρροή αίματος.
  • Το τρίτο κάλυμμα αναμειγνύει αναπνεύσιμη ελαστάνη για την εξουδετέρωση των βακτηρίων και των οσμών.

Η επιστήμη του τρόπου λειτουργίας τους είναι απλή: τα φοράτε όπως τα παραδοσιακά εσώρουχα και τα αλλάζετε κάθε 8 έως 12 ώρες, ανάλογα με την ροή.

¿Qué son las bragas menstruales y cómo funcionan?
Τα εσώρουχα περιόδου είναι κατασκευασμένα με υλικά που απορροφούν τα υγρά και αποτρέπουν τη διαρροή.

Τα οφέλη από τα εσώρουχα περιόδου

Η Ισπανική Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών διεξήγαγε έρευνα σε ομάδα γυναικών σχετικά με τη χρήση των εσώρουχων περιόδου και η απάντηση επεσήμανε την ευελιξία του ενδύματος. Τα θεωρούν ιδανικά σε περιπτώσεις έντονων κύκλων ροής, κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Τα κύρια πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μηδενική τοξικότητα: Σε αντίθεση με τα ταμπόν και τις σερβιέτες μιας χρήσης, το υλικό κατασκευής δεν περιέχει νανοσωματίδια αργύρου, ένα συστατικό που μπορεί να είναι τοξικό.
  • Άνεση: Δεδομένου ότι συμπεριφέρεται όπως ένα κοινό εσώρουχο, δεν γίνεται άβολο και δεν μετακινείται, όπως συμβαίνει με τις σερβιέτες. Επιπλέον, παραμένετε στεγνές.
  • Οικολογία: Η χρησιμότητά του επεκτείνεται για 2 χρόνια, ελαχιστοποιώντας τα πλαστικά απόβλητα. Ωστόσο, η διάρκεια του εσώρουχου εμμήνου ρύσεως εξαρτάται και από το πόσο καλά το φροντίζετε.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τα εσώρουχα περιόδου σε σχέση με άλλα προϊόντα;

Είναι αλήθεια ότι οι κριτικές μέχρι στιγμής είναι θετικές. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα:

  • Ως επί το πλείστον, τα εσώρουχα είναι κατασκευασμένα από σκούρα υφάσματα, τα οποία δεν αποκαλύπτουν τον λεκέ της εμμήνου ρύσεως, οπότε είναι δύσκολο να καταλάβετε πού βρίσκεται ή πόσο βαρύς είναι.
  • Από την άλλη πλευρά, το ένδυμα μπορεί να είναι ακριβό σε σύγκριση με άλλες επιλογές . Ωστόσο, αν το αντιπαραβάλλετε με αυτά που ξοδεύετε μακροπρόθεσμα για σερβιέτες και ταμπόν, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Εσώρουχα περιόδου: Τύποι

Η προαναφερθείσα επισκόπηση επισημαίνει στην έκθεσή της τους παράγοντες που τμηματοποιούν την αγορά των εσώρουχων περιόδου. Ο τύπος, το στυλ και το μέγεθος είναι μερικά από τα στοιχεία που σκιαγραφούν την ανάλυση.

Υπάρχει ένας ειδικός τύπος για όλα τα στάδια της περιόδου. Σε γενικές γραμμές, διακρίνονται από την αδιάβροχη ικανότητα, την αντιβακτηριακή φροντίδα, την ακύρωση της οσμής και την άνεση. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά στην ταξινόμηση.

Για ελαφριά ροή

Τα μπαλώματα αυτού του είδους εσωρούχων είναι σχεδιασμένα για την πρώτη και την τελευταία ημέρα της εμμήνου ρύσεως ή όταν η αιμορραγία είναι ελαφριά. Μάλιστα, υπάρχει και μοντέλο με στρινγκ!

Μέτρια ροή

Τα εσώρουχα μέτριας ροής ποικίλλουν επίσης σε σχεδιασμό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δαντέλες, εκδόσεις με ψηλή μέση ή κλασικά υφάσματα.

Βαριά ροή

Για τη βαριά ροή, τα εσώρουχα εμμήνου ρύσεως κατασκευάζονται με τα απαραίτητα στρώματα για να προσφέρουν μεγαλύτερη απορρόφηση.

Για τη νύχτα

Τα εσώρουχα εμμήνου ρύσεως για τη νύχτα είναι εκείνα που σας επιτρέπουν να κοιμάστε με την ηρεμία ότι το αίμα δεν θα λερώσει τα σεντόνια σας με την παραμικρή κίνηση. Αυτή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση με τις σερβιέτες, καθώς δεν καλύπτουν πάντα ό,τι είναι απαραίτητο και μπορεί να μετατοπιστεί ή να ξεκολλήσει το ύφασμα.

Εσώρουχα για σπορ

Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να μην γυμνάζονται εν μέσω περιόδου, επειδή φοβούνται μήπως υπάρξει διαρροή σε δημόσιο χώρο ή αν η σερβιέτα είναι ορατή. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τύποι εσώρουχων σε στυλ κολάν ή κολάν που είναι ιδανικά για σπορ.

Μαγιό

Ίσως τα εσώρουχα να μειώσουν το άγχος σας για το αν θα φορέσετε ταμπόν στην παραλία ή την πισίνα. Όσες τα έχουν δοκιμάσει, σχολιάζουν ότι είναι αρκετά απορροφητικά και αισθάνονται ασφαλή και υποστηρικτικά.

Tipos de bragas menstruales
Τα σχέδια των εσώρουχων περιόδου ποικίλλουν για να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Φροντίδα και συντήρηση των εσώρουχων περιόδου

Η υγιεινή της περιόδου έχει να κάνει με την καλή φροντίδα του εαυτού σας και, σε αυτή την περίπτωση, με τον καθαρισμό των εσώρουχων σας. Να θυμάστε ότι αυτό το ρούχο είναι επαναχρησιμοποιούμενο και αν θέλετε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να το φροντίζετε.

Πλύνετέ τα με κλασικό απορρυπαντικό στο πλυντήριο και χωρίς μαλακτικό. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα, κατά προτίμηση σε μέρος που μπορούν να δέχονται ήλιο. Μια επιπλέον σύσταση είναι να τα ξεπλύνετε με κρύο νερό και πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Τώρα που ξέρετε, θα τα δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.