Τι είναι ο "μικρός θάνατος" και γιατί συμβαίνει;

Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η εγκεφαλική δραστηριότητα φτάνει στο μέγιστο σημείο της και έπειτα πέφτει. Από αυτή την απότομη αλλαγή προέρχεται ο "μικρός θάνατος" ή "petite mort" μετά τον οργασμό.
Τι είναι ο "μικρός θάνατος" και γιατί συμβαίνει;
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο “μικρός θάνατος” ή “petite mort” αναφέρεται σε ένα στάδιο λιποθυμίας που βιώνουν ορισμένες γυναίκες μετά από έναν έντονο οργασμό.

Για πολλούς είναι μονάχα ένας μύθος. Όμως, υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες αναφέρουν ότι ο “μικρός θάνατος” υπάρχει. Θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε στο σημερινό μας άρθρο.

Τι είναι ο “μικρός θάνατος”;

Πρόκειται για μια αλλαγή στις αισθήσεις της γυναίκας μετά από έναν οργασμό. Παραδοσιακά περιγράφεται ως λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων.

Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ένας σεξουαλικός και πνευματικός μύθος. Για την ακρίβεια, σε πολλές κουλτούρες, βλέπουν τον οργασμό σαν μια πνευματική έκσταση.

Παρόλα αυτά, η σύγχρονη επιστήμη θέλησε να ερευνήσει τα παθολογικά αίτια του “μικρού θανάτου”. Έτσι, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αλλάζει το ηλεκτροκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του οργασμού, αλλά και με το πέρας του. Επίσης, οι οργασμοί αλλάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια ενός οργασμού

Γυναίκα έχει οργασμό

Η στιγμή της κλιμάκωσης ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Υπάρχουν πάνω από 8.000 νευρικές απολήξεις στην κλειτορίδαΟ ενθουσιασμός προκαλεί έναν “βομβαρδισμό” αισθήσεων στον εγκέφαλο.

Μια μελέτη του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν στο Έβανστον του Ιλινόι, θέλησε να ανακαλύψει πώς επηρεάζουν οι οργασμοί τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η σεξουαλική διέγερση είναι ρυθμική και αρκετά έντονη, μπορεί να προκαλέσει “νευρική εναρμόνιση”.

Έτσι, ο εγκέφαλος αρχίζει να ενεργοποιεί μέρη όπως την αμυγδαλή, την παρεγκεφαλίδα, τον επικλινή πυρήνα (απελευθερώνοντας ντοπαμίνη) και τον ενδοκρινή αδένα (απελευθερώνοντας ενδορφίνες και οξυτοκίνη) ως απάντηση στην ενεργοποίηση του συστήματος επιβράβευσης που προκλήθηκε από την απόλαυση.

Υπό αυτή την έννοια, ο ενθουσιασμός προκαλεί μια “σεξουαλική έκσταση” όπου ο πλευρικός φλοιός καταστέλλεται. Έπειτα, κατά τον οργασμό, ο εγκέφαλος επικεντρώνεται σε ένα πράγμα μόνο: την αίσθηση που βιώνει.

Γι’ αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας δυνατός οργασμός αλλάζει κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση των αισθήσεων.

Όχι, ο εγκέφαλος δεν “απενεργοποιείται” κατά τον οργασμό ή τον “μικρό θάνατο”

Για κάποια χρόνια οι ερευνητές πίστευαν ότι η δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου των γυναικών πέφτει δραματικά κατά τη διάρκεια των οργασμών. Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει πως συμβαίνει το αντίθετο.

Αφότου ζήτησαν από αρκετές εθελόντριες να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, αυξάνεται κατά πολύ η δραστηριότητα του εγκεφάλου μέχρι να φτάσει στον μέγιστο βαθμό της, και έπειτα πέφτει.

Και ο “μικρός θάνατος”;

Ζευγάρι στο κρεβάτι

Μέσα στις ακραίες αλλαγές του εγκεφάλου, από τη μέγιστη διέγερση και πάλι πίσω, κατά τη διάρκεια του οργασμού, βρίσκουμε αυτό που αποκαλούμε “μικρό θάνατο”.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μετά από την υπερβολική διέγερση όλων των αισθήσεων, ορισμένες γυναίκες νιώθουν λιποθυμία. Ορισμένες φορές χρειάζονται λίγα λεπτά για να επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά οφέλη από τον γυναικείο οργασμό. Αυτός βοηθά τις γυναίκες να:

  • Ξεκουράζονται καλύτερα.
  • Έχουν βελτιωμένη διάθεση.
  • Δίνουν ώθηση στην αυτοπεποίθησή τους.
  • Βελτιώνουν την αντοχή τους στον πόνο. Για την ακρίβεια, οι γυναικείοι οργασμοί έχουν καταπραϋντικές ικανότητες. Ο λόγος είναι πως κατά την κλιμάκωση, ενεργοποιούνται οι πυρήνες ραφής. Έπειτα, απελευθερώνεται σεροτονίνη, μια ορμόνη που μπλοκάρει τον πόνο.
  • Μειώνουν το άγχος.
  • Βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι οργασμοί δεν συνδέονται με τον θάνατο. Αντιθέτως, είναι μια απόλαυση η οποία δίνει στον εγκέφαλο και το σώμα σας πολλά οφέλη.

Έτσι, είτε με κάποιον άλλο, είτε μόνες σας με αυνανισμό, οι γιατροί συνιστούν αυτή τη “σεξουαλική έκσταση”.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
  • Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
  • James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.