Μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο: Χαρακτηριστικά και αιτίες

Οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας παγκοσμίως. Εκδηλώνονται σε πολλές μορφές, από πυρετό έως κοιλιακή δυσφορία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτά!
Μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο: Χαρακτηριστικά και αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουνίου, 2021

Οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο, επίσης γνωστές ως καμπυλοβακτηριδίωση, είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας παγκοσμίως και ευθύνονται για έως και 14% αυτών των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτες.

Πέρα από αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι οι ασθένειες από τροφές – συμπεριλαμβανομένης της καμπυλοβακτηριδίωσης – προσβάλλουν έναν στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως ανά πάσα στιγμή.

Φυσικά, η διατήρηση των βακτηρίων που προκαλούν αυτές τις ασθένειες δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής. Μπορεί να σώσει πολλές ζωές μακροπρόθεσμα, ειδικά σε χώρες με κακές υποδομές υγείας. Το σημερινό άρθρο θα συζητήσει λεπτομερέστερα τις μολύνσεις από το καμπυλοβακτηρίδιο.

Τι είναι οι λοιμώξεις από το καμπυλοβακτηρίδιο;

Πρώτα απ ‘όλα, ας υπογραμμίσουμε ότι το όνομα καμπυλοβακτηρίδιο δεν αναφέρεται σε ένα μόνο βακτηριακό είδος, αλλά σε ένα γένος με τη μορφή βακίλλου που περιέχει τουλάχιστον 12 είδη που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Το πιο κοινό από όλα είναι το C. jejuni και προκαλεί έως και 90% των λοιμώξεων.

Αυτό το παθογόνο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επηρεάζει περίπου 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα κάθε χρόνο. Υπήρξαν περισσότερες από 29 επιδημιολογικές εκδηλώσεις μεταξύ του 2013 και του 2017. Φυσικά, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η καμπυλοβακτηριδίωση είναι η πιο συχνή.

απεικόνιση βακτηρίου
12 είδη από το γένος καμπυλοβακτηρίδιο είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Το κύριο σύμπτωμα της λοίμωξης είναι η διάρροια.

Αιτίες λοιμώξεων από το καμπυλοβακτηρίδιο

Γενικά, αυτή η μόλυνση προκαλείται από την κατάποση μη παστεριωμένου γάλακτος ή από ωμό ή άψητο κρέας και πουλερικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένας εμβολιασμός τόσο μικρός όσο 500 παθογόνων κυττάρων από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση σε ένα άτομο.

Τα βακτηρίδια αυτά εισβάλλουν στα κύτταρα του λεπτού εντέρου χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό παρόμοιο με τη μη τυφοειδή σαλμονέλα, προκαλούν τραυματισμό και μεταβάλλουν την απορρόφηση των υγρών. Αυτό δημιουργεί τη χαρακτηριστική ιατρική κατάσταση για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Οι κύριες πηγές μόλυνσης είναι:

  • Πρώτον, μέσω της κατανάλωσης μη ψημένων προϊόντων κρέατος, κυρίως πτηνών
  • Μέσω της κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος
  • Λόγω της παρουσίας των βακτηρίων στο νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία
  • Τέλος, λόγω επαφής με μολυσμένα κατοικίδια ζώα ή ζώα εκτροφής

Κύρια συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα μόλυνσης από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η διάρροια – μερικές φορές με αίμα. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 2 και 5 ημερών μετά την επαφή με τα βακτήρια και συνήθως σταματά μόνη της μετά από 6 ημέρες. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως:

Ωστόσο, ορισμένοι μολυσμένοι ασθενείς δεν αναπτύσσουν ποτέ σαφή συμπτώματα σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο θάνατος από την καμπυλοβακτηριδίωση είναι αρκετά σπάνιος. Είναι κυρίως θανατηφόρα σε νεαρά βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια, όπως σε άτομα με HIV.

Διάγνωση

Είναι εύκολο να κάνετε διάγνωση μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ο επαγγελματίας πρέπει να λάβει ένα δείγμα από τα κόπρανα για να εντοπίσει και να απομονώσει τα βακτήρια που προκαλούν τη γαστρεντερική δυσλειτουργία πραγματοποιώντας εξετάσεις. Υπάρχουν επίσης άλλα ταχύτερα είδη εξετάσεων που μπορούν να προσδιορίσουν το γονιδίωμα του μικροοργανισμού.

Επιλογές θεραπείας για μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους εντός 3 έως 6 ημερών μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ωστόσο, συνιστάται βαριά πρόσληψη υγρών για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνονται στη διάρροια.

Τα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή η υπερβολική πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Επομένως, δεν συνιστάται η αυτοθεραπεία και τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

πόνος στην κοιλια
Το κύριο σύμπτωμα των λοιμώξεων του καμπυλοβακτηριδίου είναι η διάρροια, επομένως η πρώτη θεραπεία θα πρέπει να είναι η αύξηση της πρόσληψης υγρών.

Πώς να αποτρέψετε αυτές τις λοιμώξεις;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τροφικές ασθένειες (FBD), ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης. Το CDC μοιράζεται επίσης ορισμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Πλύνετε τα χέρια σας προτού χειριστείτε οποιαδήποτε τροφή ή αφού αγγίξετε οποιαδήποτε πιθανή πηγή μόλυνσης, είτε πρόκειται για μολυσμένο άτομο ή ζώο
  • Κόψτε ωμά φρούτα και λαχανικά και κρέας σε διαφορετικές σανίδες
  • Μαγειρέψτε οποιοδήποτε φαγητό ζωικής προέλευσης, είτε έχει προηγουμένως καταψυχθεί είτε όχι
  • Πίνετε πάντα παστεριωμένο γάλα και χυμό
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πίνετε νερό από τη βρύση αν δεν γνωρίζετε από πού προέρχεται.

Τελικές εκτιμήσεις

Όπως μπορείτε να δείτε, οι μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η κύρια αιτία διάρροιας παγκοσμίως και τα είδη C. jejuni είναι τα πιο διαδεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότερες επιδημίες συμβαίνουν λόγω της κατανάλωσης ωμού κρέατος, μη παστεριωμένου γάλακτος και μη επεξεργασμένου νερού.

Έτσι, το καλύτερο μέτρο για την καταπολέμηση της καμπυλοβακτηριδίωσης είναι να τρώτε καλά καθαρισμένα και σωστά μαγειρεμένα τρόφιμα. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν αναμειγνύονται συστατικά ζωικής και φυτικής προέλευσης, υποβάλλοντας πάντα τα κρέατα σε υψηλές θερμοκρασίες πριν από την κατανάλωση και, φυσικά, πλύσιμο των χεριών σας πριν και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.