Πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς;

Οι περισσότεροι κοιλιακοί πόνοι οφείλονται στη συσσώρευση αερίων. Αν ωστόσο ο πόνος είναι έντονος, ίσως φανερώνει κάποια σοβαρότερη πάθηση.
Πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο εμφανίζεται ή από την έντασή του, είναι πάντα σύμπτωμα κάποιου πράγματος, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι σημαντικό. Δεν θα πρέπει να σας γίνεται εμμονή ή να προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση. Όμως δεν θα πρέπει και να τον αγνοείτε. Όποτε αντιμετωπίζετε κάποια ανησυχία ή κάποιο πρόβλημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι γίνεται, ωστόσο, αν αισθάνεστε πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας; Σήμερα θα εστιάσουμε σε αυτό, επειδή είναι κάτι τόσο συνηθισμένο, για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αιτία. Και πάλι, δώστε προσοχή στην υγεία σας και, αν έχετε αμφιβολίες, ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, τι τον προκαλεί;

Γυναίκα κρατά την αριστερή πλευρά της κοιλιάς

Σήμερα θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτό το άρθρο για ένα λόγο. Ο πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς δεν πρέπει να αγνοείται ή να παραβλέπεται όπως προειδοποιεί ο καρδιολόγος Dr. Jerome Cohen. Αν εμφανίζονται μαζί οποιαδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να προβληματιστείτε:

  • Συνεχής πόνος. Δεν αναφερόμαστε στον πόνο που περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη μέρα ή που παρουσιάζεται για μερικές ώρες και μετά εξαφανίζεται για ένα μήνα. Ο επίμονος πόνος στην αριστερή πλευρά, ο οποίος παρουσιάζεται τακτικά ή εμφανίζεται αμέσως μόλις φάτε, είναι κάτι που πρέπει να θεωρήσετε σημαντικό.
  • Πώς είναι, όμως, αυτός ο πόνος; Μοιάζει με ένα ζεστό δίσκο μέσα στο σώμα σας και είναι πολύ έντονος. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ελαφριά δυσφορία που έρχεται και φεύγει, κάτι που ίσως οφείλεται στη συσσώρευση αερίων. Όμως ο συγκεκριμένος πόνος είναι εμφανώς διαφορετικός και σχεδόν αδύνατον να αγνοηθεί.
  • Αν πάρετε παυσίπονα για να προσπαθήσετε να τον μειώσετε, μερικές φορές εξαφανίζεται, όμως επιστρέφει με όλη του την ισχύ μέσα σε μερικές ώρες ή την επόμενη μέρα.
  • Ο πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη πόνου που ακούνε οι γιατροί από τους ασθενείς τους. Όπως είπαμε παραπάνω, τις περισσότερες φορές οφείλεται στη συγκέντρωση υπερβολικά πολλών αερίων στο συγκεκριμένο σημείο. Όμως, επειδή σε αυτή την περιοχή του σώματος βρίσκονται επίσης το πάγκρεας, το στομάχι, το αριστερό νεφρό και το συκώτι σας… είναι κάτι που απλώς δεν μπορείτε να αγνοήσετε.

Ας δούμε μερικές από τις πιθανές αιτίες.

1. Παγκρεατίτιδα

Μετά τα αέρια, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία, γι’ αυτό είναι κάτι σημαντικό. Η παγκρεατίτιδα συνήθως εμφανίζεται με τόσο έντονο τρόπο που είναι απαραίτητη η άμεση νοσηλεία.

Συνήθως αισθάνεστε πολύ δυνατό πόνο στην κοιλιά, συνοδευόμενο από πυρετό, εμετούς και ταχυπαλμία. Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε μικρά συμπτώματα έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις.

Σκεφτείτε την πέψη σας, μετά το φαγητό αισθάνεστε κορεσμό, βάρος και πόνο στην αριστερή πλευρά; Αν ο πόνος είναι πραγματικά έντονος και συνοδεύεται από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, πιθανώς είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Το ηπατικό σύστημα

2. Εντερικές αποφράξεις

Εξετάστε προσεκτικά την περίπτωση του φραγμένου εντέρου. Αν υπάρχει απόφραξη του παχέος ή του λεπτού εντέρου σας, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει επειγόντως στο νοσοκομείο.

Πώς προκύπτει η απόφραξη; Βασικά πρόκειται για κάποιο εμπόδιο που δεν επιτρέπει στις τροφές ή στα υγρά να περάσουν, με πολύ εμφανή συμπτώματα. Πέρα από τον πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, έχετε πυρετό και δεν μπορείτε να αποβάλετε τα αέρια ή να ενεργηθείτε.

3. Εκκολπωμάτωση και πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς

Έχουμε ξαναμιλήσει για την εκκολπωμάτωση σε αυτό το ιστολόγιο. Όμως τι είναι; Πρόκειται για φλεγμονή στην πεπτική οδό, η οποία δημιουργεί πληγές γεμάτες πύον που σας προκαλούν πολύ πόνο.

Θα παρουσιάσετε ξεσπάσματα διάρροιας, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετούς, κοιλιακό πόνο, υπερβολική φλεγμονή και πιθανώς ακόμα και αιμορραγία από τον πρωκτό. Είναι σημαντικό να έχετε τα παραπάνω υπόψη.

Πληγές στο έντερο

4. Πέτρες στα νεφρά

Μερικές φορές οι πέτρες στα νεφρά δεν έχουν συμπτώματα, ειδικά όταν βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία του σχηματισμού τους. Τελικά όμως θα αποκτήσουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να σας προκαλέσουν πόνο.

Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στην αριστερή σας πλευρά, όμως να θυμάστε ότι τα νεφρά σας βρίσκονται πιο κοντά στην πλάτη σας. Και ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί εξίσου εύκολα στο ίδιο σημείο αλλά στη δεξιά σας πλευρά.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: Ανακαλύψτε πώς να καθαρίσετε τα νεφρά σας με φυσικό τρόπο

5. Ωοθυλακικές κύστες, πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς

Μερικές φορές οι κύστες εμφανίζονται στην αριστερή ωοθήκη. Ποια όμως είναι η αίσθηση; Παρουσιάζεται έντονος πόνος στα πλευρά, ο οποίος μερικές φορές συνοδεύεται από ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, πόνο στην πύελο, ναυτία, εμετούς και γενική δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς.

Ωοθήκη και κύστη στην ωοθήκη

6. Άλλες λιγότερο σημαντικές αιτίες: τροφική δηλητηρίαση, αέρια, άγχος…

Αυτές είναι οι συνηθέστερες αιτίες για τον πόνο στην κοιλιά και δεν είναι πολύ σοβαρές. Ωστόσο, αν και δεν είναι τόσο ανησυχητικές όσο η παγκρεατίτιδα, για παράδειγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντες. Κάθε άλλο.

  • Μερικές τροφές απλώς δεν είναι συμβατές με το σώμα σας και θα το καταλάβετε. Ο οργανισμός σας θα αμυνθεί. Στις περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, θα έχετε σοβαρό πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από εμετούς.
  • Η υπερβολική ποσότητα αερίων είναι επίσης κάτι συνηθισμένο. Παρόλο που ίσως μοιάζει παράξενο, τα αέρια τείνουν να συσσωρεύονται στη μία από τις δύο πλευρές της κοιλιάς.
  • Και τι γίνεται με το άγχος; Πώς μπορεί το άγχος να εντοπίζεται σε ένα μέρος του σώματος; Θυμηθείτε ότι το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά, προκαλώντας δυσπεψία και ερεθισμούς στο στομάχι… μην το αποκλείετε, λοιπόν, ως πιθανό παράγοντα.

Συνοπτικά να θυμάστε απλώς ότι, αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα και ανησυχείτε, δείτε το γιατρό σας, είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει τη σωστή διάγνωση. Να μην προσπαθείτε ποτέ να θεραπεύσετε μόνοι σας τον εαυτό σας και να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του ειδικού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.