Γαλακτοκομικά προϊόντα και πρόληψη της απώλειας οστών

Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων δεν σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου κατάγματος των οστών, ωστόσο η βιταμίνη D έχει προστατευτική ικανότητα από αυτή την άποψη.
Γαλακτοκομικά προϊόντα και πρόληψη της απώλειας οστών
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Συνδέουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με την πρόληψη της απώλειας οστών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, αυτή η δήλωση έχει πλέον αμφισβητηθεί.

Αν και αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο, άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση ή τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο σημαντικοί για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από τη συχνότητά της σε γυναίκες που έχουν ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση.

Η οστεοπόρωση είναι μη αναστρέψιμη και είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η πρόληψή της. Μόλις το οστό αρχίσει να απομεταλλώνεται, δεν ανακτά το χαμένο ασβέστιο ξανά. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε αυτό το ορυκτό και να συμπληρώνεται συχνά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ορισμένα τρόφιμα παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον τύπο προϊόντος, επειδή εάν περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ή ινών, η βιοδιαθεσιμότητα του ορυκτού μπορεί να μειωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research Review, η συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της μειωμένης απώλειας οστού δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η τακτική πρόσληψη γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θραύσης των οστών, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν είναι επιστημονικά ορθή και αναμφισβήτητη.

γυναίκα με οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι η έλλειψη πυκνότητας ασβεστίου στα οστά και είναι ένα κοινό πρόβλημα στην εμμηνόπαυση

Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη της απώλειας των οστών

Όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε την οστεοπόρωση, η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματική από την υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η ορμόνη διεγείρει την απορρόφηση και τη σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International.

Για να εγγυηθούμε τα σωστά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, η συχνή έκθεση στο φως του ήλιου είναι υψίστης σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνει την εσωτερική παραγωγή θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παρέχεται μέσω της διατροφής. Ωστόσο, υπάρχει μόνο σε μικρή ποσότητα φαγητού. Οι τροφές με αποδεκτά επίπεδα είναι τα αυγά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακόμη και μερικές από τις οικογένειες μανιταριών μπορεί να το περιέχουν.

Άσκηση για την πρόληψη της απώλειας των οστών

Εκτός από τη διατροφή, η σωματική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Ο αθλητισμός μειώνει τακτικά τον κίνδυνο καταγμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθιστώντας προστατευτικό παράγοντα κατά της οστεοπόρωσης.

Για αυτόν τον λόγο, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου σε γυναίκες με εμμηνόπαυση. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσετε αυτές τις συνήθειες από νωρίς, όχι μετά τη διάγνωσή σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Οι 10 βασικές εντολές για δυνατά και υγιή οστά.

γυναίκα που αθλείται
Ο αθλητισμός και η έκθεση στον ήλιο είναι αποτελεσματικές συνήθειες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η καλύτερη λύση για την απώλεια οστών

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της εντερικής υγείας. Ωστόσο, όσον αφορά την απώλεια οστών, αυτή η ομάδα τροφίμων δεν παρέχει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι άλλων εναλλακτικών λύσεων.

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει. Αυτή η θρεπτική ουσία αυξάνει την απορρόφηση και τη σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Είναι ανεπάρκεια βιταμινών στον πληθυσμό, λόγω των χαμηλών επιπέδων έκθεσης στον ήλιο. Επομένως, συνιστάται να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να έχετε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής με βιταμίνη D. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπλήρωση είναι ακόμη απαραίτητη.

Μία από τις καλύτερες προτάσεις είναι η άσκηση σωματικής δύναμης ως προστατευτική μέθοδος έναντι της οστικής απώλειας. Ο αθλητισμός μειώνει τον κίνδυνο θραύσης των οστών σε γυναίκες που έχουν ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση. Ένας συνδυασμός διατροφής και άσκησης θα ήταν το ιδανικό σχέδιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.