Μουδιάζουν τα χέρια σας όταν κοιμάστε; Γιατί;

Μουδιάζουν τα χέρια σας όταν κοιμάστε; Ξυπνήσατε ποτέ ξαφνικά με αυτή την αναπάντεχη αίσθηση ενός ενοχλητικού μυρμηγκιάσματος στα χέρια σας;
Μουδιάζουν τα χέρια σας όταν κοιμάστε; Γιατί;

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2020

Μουδιάζουν τα χέρια σας όταν κοιμάστε; Ξυπνήσατε ποτέ ξαφνικά με αυτή την αναπάντεχη αίσθηση ενός ενοχλητικού μυρμηγκιάσματος στα χέρια σας; Μουδιάζουν τα χέρια σας αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, κάνοντάς σας να ξυπνάτε με μια παράξενη αίσθηση;

Αν ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε καθώς θα σας εξηγήσουμε τις συνηθισμένες αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Το να έχετε κράμπες ή να μουδιάζουν τα χέρια μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό. Είναι φυσικό ο ύπνος σε κακή στάση να παρεμποδίζει τη ροή του αίματος. Όμως άλλες φορές αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάση που κοιμάστε. Πρόκειται για μια δυσάρεστη αίσθηση που μερικές φορές παρουσιάζεται και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα πόδια ή στα πέλματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αιτίες.

Αιτίες που μουδιάζουν τα χέρια

Καρπιαίος σωλήνας

Μουδιάζουν τα χέρια - Αναπαράσταση πόνου καρπιαίου σωλήνα
 • Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη συνηθέστερη αιτία. Τα τρία κύρια δάχτυλα, ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος, τείνουν να πάσχουν περισσότερο από το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με το μέσο νεύρο, μια περιφερική νευροπάθεια που ασκεί πίεση στον καρπό, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, δυσκολία στην κίνηση, απώλεια της ευαισθησίας, καθώς και το πολύ γνωστό σύμπτωμα του μουδιάσματος. Και κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτές οι ενοχλητικές συνέπειες γίνονται περισσότερο αισθητές.

Εργασία καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας

Μουδιάζουν τα χέρια - Άνδρας δείχνει να πονά στον καρπιαίο σωλήνα
 • Μερικές φορές οι καρποί καταπονούνται. Η χειρωνακτική εργασία όπως η πολύωρη πληκτρολόγηση στον υπολογιστή, η χρήση ψαλιδιού και εργαλείων, το ράψιμο… θα μπορούσαν όλα να κάνουν τα νεύρα του χεριού να υποφέρουν. Η συνεχής κάμψη και διάταση αυτού του σημείου του σώματος συχνά το καταπονούν, αν γίνονται με ένταση. Ο πόνος εμφανίζεται ειδικά τη νύχτα, όταν δεν κινείτε πια το χέρι σας και τα νεύρα και οι τένοντες απελευθερώνουν τη συσσωρευμένη πίεση με τη μεγαλύτερη ένταση.

Κατακράτηση υγρών, αν μουδιάζουν τα χέρια

Μουδιάζουν τα χέρια - Γυναίκα τρίβει τα χέρια της
 • Μερικά κιλά παραπάνω, η πολύ λίγη άσκηση ή μια ακατάλληλη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στα χέρια λόγω κατακράτησης υγρών. Αυτή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος είναι σχεδόν πάντα εντονότερη τη νύχτα, επηρεάζει την κυκλοφορία και δημιουργεί πίεση, οδηγώντας σε αυτή τη χαρακτηριστική ενόχληση.

Έλλειψη βιταμίνης Β

Βιταμίνη 12
 • Συχνά, μια ανεπαρκής και λανθασμένη διατροφή οδηγεί στην έλλειψη βιταμινών Β. Η έλλειψη βιταμινών έχει συνέπειες που μερικές φορές παραβλέπονται. Συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως κόπωση στην εργασία ή από μέρα σε μέρα, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι βασικά πρόκειται απλώς για την έλλειψη κάποιου στοιχείου. Η κόπωση, η υπνηλία, η ωχρότητα του δέρματος, η αίσθηση ταχυκαρδίας και το ότι μουδιάζουν τα χέρια και τα πόδια είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τρόποι αντιμετώπισης του μουδιάσματος στα χέρια

Μπολ με λιναρόσπορο
 • Πριν πάτε για ύπνο, πιείτε μια κουταλιά της σούπας λινέλαιο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες όπως για παράδειγμα του Τμήματος Χημείας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Γαλακτοκομικά του Karnal, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες που δρα ειδικά στα άκρα, καταπραΰνοντας την αίσθηση του μουδιάσματος στα χέρια.
 • Γεμίστε το νιπτήρα του μπάνιου με φρέσκο νερό και βυθίστε μέσα τα χέρια σας. Αν προσθέσετε και μερικά παγάκια το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Αυτό θα καταπραΰνει την πίεση, τη φλεγμονή γύρω από τα νεύρα και τον πόνο. Κάντε το πριν πάτε για ύπνο και θα παρατηρήσετε ότι προσφέρει κάποια ξεκούραση.
 • Αφαιρέστε το αλάτι από τη διατροφή σας, καθώς και τα όξινα ποτά. Τα προϊόντα αυτά επιδεινώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε.
 • Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να φτιάξετε ένα ποτό από αγκινάρα, για να ωφεληθείτε από τις διουρητικές και τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες, αποτρέποντας έτσι την κατακράτηση υγρών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε μερικές αγκινάρες σε νερό και να το σουρώσετε. Έπειτα αναμείξτε το με το χυμό μισού λεμονιού.
 • Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε τη Βιταμίνη Β στη διατροφή σας. Ο τόνος, οι πατάτες, οι μπανάνες και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη. Επιπλέον, θα μπορούσατε να βρείτε συμπληρώματα στο φαρμακείο ή σε καταστήματα υγιεινών τροφών, για πληρέστερη διατροφή και καλύτερη υγεία. Για να βρείτε ανακούφιση τη νύχτα.
 • Αν κάνετε συχνά χειρωνακτική εργασία που σας αναγκάζει να χρησιμοποιείτε τα χέρια και τους καρπούς σας για αρκετές ώρες, χρησιμοποιείτε περικάρπιο άσκησης πίεσης. Το περικάρπιο ασκεί αρκετή πίεση ώστε να προστατευτούν τα νεύρα και οι αρθρώσεις σας και να αποτραπεί η καταπόνησή τους.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Santolo R. (2005 ). La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas;  113(4): 485-499.
 • Fernández, O.; Fernández, V.E. y M. Guerrero. (2015). Esclerosis múltiple. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 11(77): 4610-4621.
 • Hernández, A.; Camelo, F. y Manrique, W. (2010). Efectos de la acupuntura en el rango de movimiento en artritis y osteoartritis de mano: series de caso. Umbral Científico. Núm. 17: pp. 40-47.
 • James, M. J., Gibson, R. A., & Cleland, L. G. (2000). Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. The American Journal of Clinical Nutrition.
 • Hörmann, H. P., & Korting, H. C. (1994). Evidence for the efficacy and safety of topical herbal drugs in dermatology: Part I: Anti-inflammatory agents. Phytomedicine. https://doi.org/10.101/S0944-7113(11)80036-X
 • Moore, R. (2012). Water-Soluble Vitamins : B-Complex and Vitamin C. Colorado State University.
 • Inzucchi, S., Rosenstock, J., Umpiérrez, G. (2012). Neuropatía diabética. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 97(5): 36A, https://doi.org/10.1210/jcem.97.5.zeg36a

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.