Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ άλλαξε την ονομασία της ευλογιάς των πιθήκων;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε επίσημα ότι η νέα ονομασία για την πιθηκοαντίληψη είναι mpox.
Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ άλλαξε την ονομασία της ευλογιάς των πιθήκων;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου, 2023

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε επίσημα ότι η νέα ονομασία για την ευλογιά των πιθήκων ή monkeypox είναι mpox. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις για την απόκτηση μιας νέας ονομασίας χωρίς στίγμα, η ετυμηγορία των εμπειρογνωμόνων είναι γεγονός.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ορισμένα κράτη και ακτιβιστές από την αφρικανική και την LGBT κοινότητα είχαν ζητήσει τη μετονομασία της παθολογίας. Η προηγούμενη ονομασία συνδεόταν με χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να σημαίνουν διακρίσεις και μια μεροληπτική άποψη για τη φυσική ιστορία της νόσου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ονομασία των ασθενειών εμφανίστηκαν μόλις το 2015 και ως εκ τούτου, αυτή η αλλαγή ήταν απαραίτητη.

Η ιστορία της μετονομασίας των ασθενειών

Όταν δίνεται τίτλος σε έναν ιό ή μια παθολογία, ο ΠΟΥ προτείνει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες. Με άλλα λόγια, γίνεται προσπάθεια να μην επιλέγονται τίτλοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια εθνοτική ομάδα, ένα έθνος, μια οικονομική δραστηριότητα κ.λπ.

Υπό αυτή την έννοια, το mpox θα ήταν μια συνετή αλλαγή, ώστε η λέξη “πίθηκοι” (monkey) να μην συνδέεται μόνο με την Αφρική. Είναι πιθανό ότι η παλιά ονομασία θα ενίσχυε τις διακρίσεις προς τους ιθαγενείς των αφρικανικών λαών, κατηγορώντας τους ότι είναι ένοχοι για την εξάπλωση της νόσου.

Τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησε η διαβούλευση εμπειρογνωμόνων για την απόκτηση της νέας ονομασίας. Η διαβούλευση αυτή προέκυψε ως πρωτοβουλία της ίδιας της ομάδας εμπειρογνωμόνων και όχι ως οδηγία από κάποιο κυβερνητικό φορέα.

Σε δημοσίευση στο PLoS Biology, ένας εκτενής κατάλογος επαγγελματιών από διάφορους τομείς διευκρίνισε ότι υπήρχε πρόβλημα με την ονομασία της νόσου. Πρότειναν μάλιστα να αλλάξει η ίδια η ταξινόμηση του αιτιολογικού ιού, επιλέγοντας ακρωνύμια και αριθμούς. Κάτι παρόμοιο με το παράδειγμα του SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας επιδημίας, η συνεχιζόμενη αναφορά και ονοματολογία ότι ο ιός αυτός είναι αφρικανικός δεν είναι μόνο ανακριβής, αλλά και στιγματιστική.

~ PLoS biology, 20(8), e3001769 ~
A virus.
Οι ονομασίες των ιών αλλάζουν πάντα, καθώς οι ταξινομήσεις αναθεωρούνται συχνά.

Η δήλωση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφώνησε με την πρόταση των επιστημόνων. Μέλη και αξιωματούχοι του οργανισμού υπενθύμισαν επίσης ότι από το 2015, ο οργανισμός προσπαθεί να μην κάνει αναφορές σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στις ονομασίες των ασθενειών.

Ως αποτέλεσμα, η έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του ΠΟΥ στις 28 Νοεμβρίου διευκρίνισε τελικά την αλλαγή από monkeypox σε mpox με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Mpox θα είναι η συνήθης ονομασία στα αγγλικά. Καθώς πρόκειται για ευανάγνωστα ακρωνύμια και θα λειτουργήσει και για τις περισσότερες άλλες γλώσσες.
  • Ο όρος monkeypox στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για περίοδο 1 έτους. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η σύγχυση στο γενικό πληθυσμό.
  • Ο όρος Mpox θα προστεθεί στον επίσημο κατάλογο παθολογιών του ΠΟΥ, γνωστό ως Διεθνής Ταξινόμηση των Ασθενειών ή ICD. Προς το παρόν, θα υπάρχουν και οι δύο ονομασίες, αλλά όταν κυκλοφορήσει η επόμενη έκδοση του ICD, που είναι η υπ’ αριθμόν 11, θα εμφανίζεται μόνο το mpox ως επιλογή.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

Γιατί ήταν αναγκαία η αλλαγή της ονομασίας σε mpox;

Η νέα ονομασία mpox αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας αποφυγής του στίγματος που συνδέεται με τις ασθένειες. Αποσκοπεί επίσης στο να βελτιώσει την αποδοχή από το κοινό των εμβολίων που αναπτύσσονται για τον ιό αυτό.

Αν και ο ΠΟΥ είναι υπεύθυνος για την ονομασία των ασθενειών, οι ιοί ονομάζονται από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης των Ιών. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός αυτός εργαζόταν επί μήνες για την επαναταξινόμηση της οικογένειας των ιών στην οποία ανήκει ο mpox.

Η διαδικασία της μετονομασίας επιταχύνθηκε όταν άρχισε η ταχύτερη μετάδοση του ιού στον κόσμο. Στις αρχές Μαΐου του 2022, δεν υπήρχαν επίσημα αναφερόμενα κρούσματα. Ωστόσο, στις 12 Αυγούστου 2022, η μόλυνση έφτασε στο αποκορύφωμά της: Επιβεβαιώθηκαν 1075 κρούσματα την ίδια ημέρα.

Καθώς οι ασθενείς δεν ήταν πλέον αποκλειστικά στην Αφρική και η κυκλοφορία του ιού εντοπίστηκε στην Ευρώπη και την Αμερική, σήμανε συναγερμός. Επί του παρόντος, η Βραζιλία και η Βόρεια Αμερική έχουν τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε αυτή την επιδημία.

Αν και δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πανδημία, απαιτούνται πιο έντονα προληπτικά μέτρα
.

A vaccination.
Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα σε ορισμένες χώρες, αλλά σε άλλες δεν υπάρχει καν η προοπτική επαρκών δόσεων.

Η νέα ονομασία στο σχέδιο εμβολιασμού

Ένας από τους λόγους για την αλλαγή της ονομασίας από monkeypox σε mpox ήταν ο εμβολιασμός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με το εμβόλιο JYNNEOS®, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα χρήση με χαμηλότερες δόσεις. Η στρατηγική αυτή διευκολύνει τη διανομή των φιαλιδίων, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα με τη χρήση λιγότερων χιλιοστόλιτρων σε κάθε άτομο.

Στην Ευρώπη, το σχέδιο εμβολιασμού ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και σε πολλές χώρες θα επικεντρωθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών που έχουν σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μόλυνση. Στα άτομα αυτά χορηγείται δόση πριν από την έκθεση. Οι δόσεις μετά την έκθεση προορίζονται για όσους έχουν στενές επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ονομασία mpox θα αποτελέσει βοήθημα για τις παγκόσμιες εκστρατείες ανοσοποίησης. Η νέα ονομασία θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση και να μειώσει την απόρριψη των προσφερόμενων δόσεων από τον πληθυσμό.

Πώς θα συνεχιστεί η επιδημία mpox;

Η επιδημία, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και συνεχίζεται ακόμη σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να μειωθεί χάρη στον εμβολιασμό. Η καμπύλη μόλυνσης μπορεί να μειώνεται, αλλά οι έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών υποδεικνύουν την ανάγκη για ένα πιο δίκαιο σχέδιο εμβολιασμού.

Η αλλαγή της ονομασίας από monkeypox σε mpox αποσκοπεί στην αύξηση της προσβασιμότητας του εμβολίου. Θα μειώσει επίσης τη συσχέτιση με το στίγμα και τις διακρίσεις στο πλαίσιο της επιδημίας.

Με την προηγούμενη εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αντιμετωπίζεται με περισσότερα εργαλεία και πόρους. Οι οργανισμοί ανταποκρίνονται ταχύτερα και η έγκριση των θεραπειών δεν άργησε να έρθει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.