Maskne: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

Η ευαισθησία του δέρματος, ο ερεθισμός και τα σπυράκια είναι μερικές από τις συνέπειες του "maskne". Θα σας εξηγήσουμε τη βασική αιτία αυτής της δερματολογικής πάθησης και πώς να την προλάβετε.
Maskne: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αποφύγετε;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου, 2022

Η παρατεταμένη χρήση μασκών μπορεί να προκαλέσει maskne (mask+ acne) ή αλλιώς ακμή λόγω μάσκας. Αυτή η δερματική πάθηση εμφανίζει εξάρσεις σπυριών στα μάγουλα, τη μύτη και το πηγούνι. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την υπερβολική υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε την εφαρμογή μάσκας κατά την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, ως προληπτικό μέτρο. Καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν, πολλές χώρες χαλάρωσαν την απαίτηση για τη χρήση μάσκας προσώπου.

Ωστόσο, στις χώρες όπου εξακολουθεί να είναι ο κανόνας, και σε όσους επιλέγουν να διατηρήσουν τη συνήθεια, υπάρχει κίνδυνος ακμής ως παρενέργεια. Θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η maskne ;

Η συνεχής χρήση μάσκας αποτελεί έναυσμα για ακμή. Το περιοδικό Offarm την ορίζει ως μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση των πιλοσοσμηγματογόνων μονάδων του δέρματος, που έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κομηδόνων, φλυκταινών και βλατίδων.

Στην περίπτωση της maskne , η έννοια προέρχεται από το συνδυασμό των όρων mask και acne. Η λέξη ορίζει τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στο δέρμα μετά τη χρήση μάσκας. Είναι πιο συχνή σε εύθραυστο χόριο, με προηγούμενη ακμή και με τάση λιπαρότητας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι περνάτε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλάζετε μάσκες, όταν δεν πλένετε αυτές από ύφασμα και από τον συνδυασμό με πυκνό μακιγιάζ. Τέτοιες πτυχές ευνοούν την υπερβολική υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων.

Επιπλέον, οι πόροι μπορεί να ερεθιστούν από την τριβή μεταξύ του υφάσματος της μάσκας και του δέρματος, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόκλησης μικρών ρωγμών στο πρόσωπο. Αυτό αποδυναμώνει τον δερματικό φραγμό.

wearing a mask causes maskne
Η συνεχής χρήση της μάσκας, σε συνδυασμό με την υγρασία του περιβάλλοντος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοπική ακμή στο πηγούνι.

Συμπτώματα από την maskne

Το πρόσωπο που καλύπτεται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν λαμβάνει αρκετό αέρα και δημιουργεί περισσότερη λιπαρότητα, μαύρα στίγματα και ατέλειες. Επιπλέον, αυξάνεται το pH του δέρματος και αλλάζει η θερμοκρασία του.

Στην maskne εμφανίζονται σπυράκια, ερυθρότητα και ξηρότητα. Η επιδερμίδα παρουσιάζει επίσης σπυράκια απόφραξης, τα οποία με τη σειρά τους εμφανίζουν φλύκταινες.

Οι περιοχές έκρηξης εντοπίζονται στο κέντρο του προσώπου και στην προέκταση του σαγονιού. Υπάρχουν και άλλες δερματολογικές προσβολές που σχετίζονται με τη maskne:

  • Έκζεμα: η Clínica Universidad de Navarra το εξηγεί ως μια διαδικασία αποτρίχωσης και κνησμού. Η χρήση καλυμμάτων στόματος συνδέεται με το έκζεμα εξ επαφής.
  • Οζώδης εκζεματίτιδα: Το Middlesex Health μιλά για φλεγμονή των θυλάκων των τριχών που προκαλείται από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι λευκά σπυράκια ή μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα, ικανά να μετατραπούν σε φολιδωτά έλκη.
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Το περιοδικό Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica περιγράφει αυτή τη δερματοπάθεια ως μια χρόνια, φλεγμονώδη, ερυθηματώδη διαδικασία. Η σύνδεσή της με τις μάσκες έχει να κάνει με την τροποποίηση του δερματικού pH και την αύξηση του λίπους στο πρόσωπο.

Συστάσεις για την αποφυγή της maskne

Η maskne είναι ενοχλητική και μερικές φορές επώδυνη, ιδίως λόγω της τριβής με τη μάσκα και της δυσφορίας λόγω της εφίδρωσης, πέρα από την επίδραση που δημιουργούν οι βλάβες στο πρόσωπο στη συναισθηματική υγεία.

Η Mayo Clinic επισημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς με ακμή χρειάζονται στρατηγικές αντιμετώπισης και υποστήριξη, καθώς η διάγνωση μπορεί να προκαλέσει άγχος και να βλάψει τις κοινωνικές σχέσεις και την αυτοεκτίμηση.

Όσον αφορά την maskne, η πρόληψη ανταποκρίνεται σε βασικές συστάσεις, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν αγγίξετε το πρόσωπο, τη προτίμηση ελαφρών κρεμών και τζελ για την προστασία του δέρματος και την τοποθέτηση επιθέματος για τα σπυράκια, ώστε η επαφή με τη μάσκα να μην τα επιδεινώνει. Ακόμα μερικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:

Αλλάζετε τη μάσκα σας καθημερινά

Μην παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μάσκας σας.

Το σωστό είναι να φοράτε καινούργιες ή φρεσκοπλυμένες μάσκες, καθώς και να τηρείτε τις οδηγίες για την αλλαγή τους, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Οι μάσκες μιας χρήσης δεν επαναχρησιμοποιούνται.

Όσον αφορά την απολύμανση αυτών των προστατευτικών στοιχείων, το ενημερωτικό δελτίο των Ηνωμένων Εθνών προτείνει καθημερινό πλύσιμο με απορρυπαντικό ή σαπούνι και με ζεστό νερό για τις υφασμάτινες μάσκες.

Καθαρισμός προσώπου

Το πρόσωπο χρειάζεται τουλάχιστον 2 πλύσεις καθημερινά: το πρωί και το βράδυ. Συμπεριλάβετε ελαφριά καλλυντικά για την απομάκρυνση των ρύπων, την ενίσχυση του δερματικού φραγμού και την εξισορρόπηση του pH.

Προτιμώνται τζελ χωρίς σαπούνι με φυσικά συστατικά, όπως εκχυλίσματα πορτοκαλιού, ελαίου τεϊόδεντρου και μανταρινιού. Ξεπλένετε πάντα με χλιαρό νερό.

Είναι επίσης σκόπιμο να δημιουργείτε μια πλήρη ρουτίνα υγιεινής μία φορά την εβδομάδα, που περιλαμβάνει απολέπιση με β-υδροξυοξέα (ΒΥΟ), δίνοντας έμφαση στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα. Ο βαθύς καθαρισμός του προσώπου απαλλάσσει από την περίσσεια σμήγματος και μειώνει την εμφάνιση σπυριών.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, προλαμβάνοντας την ακμή με τη χρήση μάσκας προσώπου. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για μια μη κωμειογόνο, χωρίς άρωμα ενυδατική κρέμα με συστατικά που ρυθμίζουν το σμήγμα.

Οι κρέμες με υαλουρονικό οξύ είναι μια επιλογή, επειδή αποκαθιστούν τα επίπεδα ενυδάτωσης και ενισχύουν το δέρμα. Ομοίως, οι λοσιόν με κηραμίδια (ceramides) παρεμβαίνουν στη σταθερότητα και τη λειτουργική ικανότητα του λιπιδικού φραγμού.

Το ιδανικό είναι να εφαρμόζετε το ενυδατικό προϊόν μισή ώρα πριν από την εφαρμογή της μάσκας. Αυτό γίνεται για να μπορέσει το δέρμα να απορροφήσει την ουσία.

Ελαφρύ μακιγιάζ

Το βαρύ μακιγιάζ είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της ακμής που προκαλείται από τη μάσκα. Είναι αλήθεια ότι με αυτό το εργαλείο ομορφιάς καμουφλάρετε τις ατέλειες, αλλά αν το δέρμα είναι εξασθενημένο, το μακιγιάζ απλώς επιδεινώνει την κατάσταση.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το μακιγιάζ με υψηλή κάλυψη και το λιπαρό μακιγιάζ. Αν είναι δυνατόν, διακόψτε το ή μειώστε το μέχρι να επουλωθεί η επιδερμίδα.

Δοκιμάστε το σαλικυλικό οξύ που αποτρέπει τα σημάδια

Για πολύ φλεγμονώδη σπυράκια, καλό είναι να εφαρμόζετε ορούς με σαλικυλικό οξύ ή νιασιναμίδη. Συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος και της ερυθρότητας. Μην πιέζετε τα σπυράκια λόγω του πειρασμού να τα στραγγίξετε- αυτό που θα προκαλέσετε είναι περισσότερη φλεγμονή και σημάδι.

a pimple because of maskne
Δεν πρέπει να πιέζετε τα σπυράκια που σχηματίζονται από τις μάσκες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ουλές.

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Μια αναπόφευκτη συμβουλή για τη φροντίδα του δέρματος του προσώπου είναι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού. Όταν ο σκοπός είναι η πρόληψη της maskne , τα μη κωμειογόνα αντηλιακά είναι τα καλύτερα.

Τι είδους μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται για την πρόληψη της maskne ;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάσκα που θα αποτρέψει την ακμή. Όταν επιλέγετε, λάβετε υπόψη παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματός σας, το ύφασμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της μάσκας και αν είναι υποαλλεργική.

Το βαμβάκι και το μετάξι συνιστώνται ως υλικά για το ευαίσθητο δέρμα.

Οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν στο πρόσωπο χωρίς να συμπιέζουν ή να αποφράσσουν υπερβολικά. Ο σωστός τρόπος για να ξέρετε αν η μάσκα είναι ευεργετική για το δέρμα σας είναι να τη δοκιμάσετε για λίγες ημέρες. Αν παρατηρήσετε κάποια περίεργη αντίδραση, μη διστάσετε να την αλλάξετε.

Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Περού προτρέπει να είστε προσεκτικοί με τη διάρκεια ζωής των προστατευτικών αναπνευστικών μέσων, αξιολογώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να τις πετάτε λόγω βρωμιάς, κακής μεταχείρισης ή άσχημης μυρωδιάς.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Ώρα να επισκεφθείτε τον δερματολόγο

Αν το ξέσπασμα της ακμής επιμένει μετά τη χρήση μάσκας, αντί να τολμήσετε με σπιτικές συνταγές ή να κρύψετε τα σπυράκια με μακιγιάζ, το σωστό είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο. Ο ειδικός θα διατάξει θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα της διάγνωσης.

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει κρέμες που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ρετινοειδή ή τρετινοΐνη. Εάν η κατάσταση είναι περίπλοκη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.