Ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ενός κρυολογήματος. Όμως, γενικά, ένα κρυολόγημα είναι μια ίωση. Ποιους επηρεάζει; Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!
Ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε; Το κρυολόγημα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις. Για την ακρίβεια, αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους για μια επίσκεψη στον/η γιατρό. Επίσης, πρόκειται και για έναν από τους λόγους που απουσιάζουμε από τη δουλειά, και τα παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο.

Σε κάθε μέρος και κουλτούρα, υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις για το ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε. Υπάρχουν τόσες πολλές, όπως για παράδειγμα, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει λανθασμένα ότι το κρυολόγημα σχετίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την παραμονή στο ψυχρό κλίμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως βρέθηκαν Αιγυπτιακά κείμενα από το 1500 π.Χ. τα οποία περιγράφουν τα κρυολογήματα. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής, μπορούμε να πούμε ποια είναι τα πραγματικά αίτια του κρυολογήματος και να καθορίσουμε πέραν αμφιβολίας, ό,τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκειά του.

Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε και όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την ασθένεια. Έτσι, θα καταρρίψουμε ορισμένους δημοφιλείς μύθους που επηρεάζουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Ποιος είναι ο λόγος που κρυολογούμε;

Το κρυολόγημα είναι μια ίωση. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές παθήσεις και προκαλείται εξαιτίας των ρινοϊών και των κορονοϊώνΤο κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αυτοπεριορίζεται και συνήθως δε διαρκεί πάνω από 10 ημέρες.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως παρότι το όνομά του μπορεί να προκαλεί σύγχυση, δεν κρυολογούμε επειδή υπομένουμε το κρύο. Αν και αληθεύει ότι τα κρυολογήματα και ο χειμώνας σχετίζονται με πολλά περιστατικά κρυολογήματος, δεν είναι αυτός ο λόγος. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι πρόκειται για μία ίωση.

Γυναίκα φυσά τη μύτη της

Τα κρυολογήματα δεν προκαλούνται από τον χειμώνα. Παρόλο που είναι συχνά αυτή την εποχή, η πραγματική αιτία είναι μία ίωση.

Τα κρυολογήματα επηρεάζουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί ιοί οι οποίοι εξαπλώνονται εύκολα. Τα πιο συχνά συμπτώματα της ίωσης είναι το φτέρνισμα και η ρινική συμφόρηση. Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Μάτια που δακρύζουν και μύτη που τρέχει.
  • Πονοκέφαλος ή ξηρολαιμία.
  • Κούραση και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.
  • Βλέννες στο λαιμό ή το στήθος.

Όταν κρυολογείτε, ο ιός που προκαλεί το κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους από το σώμα σας. Με το φτέρνισμα, το βήξιμο, ή την ομιλία, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την ατμόσφαιρα ή να φτάσει κάποιο άλλο άτομο. Το ίδιο συμβαίνει όταν μοιράζεστε αντικείμενα ή ακουμπάτε ένα άτομο που έχει κρυολόγημα.

Το παραπάνω είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το κρυολόγημα συσχετίζεται με την αντοχή στο κρύο. Όταν έχει κρύο, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε ζεστά μέρη με πολλά άλλα άτομα. Έτσι, διευκολύνεται η εξάπλωση του ιού.

Ποιοι είναι οι παράγοντες επικινδυνότητας για τα κρυολογήματα;

Το ότι πρόκειται για ίωση δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που διευκολύνουν την εξάπλωσή της. Εδώ συμπεριλαμβάνεται το γεγονός της αντοχής στο κρύο ή το αν είναι χειμώνας.

Αρχικά, θα πρέπει να καταλάβετε ότι, αν και οι άνθρωποι κρυολογούν συχνότερα τον χειμώνα, αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την ηλικία, οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από το κρυολόγημα.

Ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισής του σε παιδιά κάτω των έξι ετών είναι μεγαλύτερες. Ο λόγος είναι πως τα μέτρα υγιεινής σε αυτή την ηλικία δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, και, πάνω απ’ όλα, εξαιτίας της επαφής με άλλα παιδιά στο σχολείο ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Κοριτσάκι βήχει

Τα κρυολογήματα είναι πιο συχνά στα παιδιά, καθώς το σχολικό περιβάλλον διευκολύνει την εξάπλωση του ιού.

Ένας άλλος παράγοντας που κρυολογούμε είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημαΜια πρόσφατη ασθένεια ή μια χρόνια ασθένεια επηρεάζουν σημαντικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από πολλά στοιχεία και ουσίες, γι’ αυτό εκτίθεται σε πολλές αλλαγές και ελλείψεις που ίσως το αποδυναμώσουν. Παραδείγματος χάρη, αν δε κοιμάστε αρκετά ή αν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C.

Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα επίσης προδιαθέτει τους ανθρώπους να νοσήσουν από την ίωση. Τόσο οι ενεργητικοί, όσο και οι παθητικοί καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα. Ο λόγος είναι πως ο καπνός δημιουργεί ζημιά στις βλεννώδεις μεμβράνες της αναπνευστικής οδού και έτσι διευκολύνεται η είσοδος του ιού στο σώμα.

Συμπέρασμα

Ο λόγος που κρυολογούμε είναι η ίωση. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι, αν και το κρύο ή ο χειμώνας είναι παράγοντες επικινδυνότητας, δεν είναι οι αληθινές αιτίες του κρυολογήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14 [Updated 2018 Nov 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
  • Worrall G. Common cold. Can Fam Physician. 2011;57(11):1289–1290.
  • Arroll B. Common cold. BMJ Clin Evid. 2011;2011:1510. Published 2011 Mar 16.
  • Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res. 2014;16(6):e144. Published 2014 Jun 19. doi:10.2196/jmir.2868

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.