Σηκώστε τα πόδια ψηλά για 20 λεπτά κάθε μέρα!

Απλά σηκώνοντας τα πόδια ψηλά, μπορούμε να επιτύχουμε θετικές αλλαγές στη στάση μας η οποία συχνά επιβραδύνεται από τη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας στην αποβολή των συσσωρευμένων υγρών και στην σωστή λεμφική αποστράγγιση.
Σηκώστε τα πόδια ψηλά για 20 λεπτά κάθε μέρα!
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Σηκώστε τα πόδια ψηλά από σήμερα κιόλας!

Στην αρχή αυτό μάλλον θα ακουστεί λίγο περίεργο. Ωστόσο, τα οφέλη από την ανύψωση των ποδιών σας είναι ατελείωτα.

Ενώ μπορεί να φαίνεται περίεργο, ακόμη και λίγο ανόητο στην αρχή, αυτή η πρακτική έχει στην πραγματικότητα μια ολόκληρη σειρά από απροσδόκητα οφέλη. Είναι απροσδόκητα επειδή πολλοί από εμάς δεν είμαστε σε πλήρη επαφή με το σώμα και τις ουσιώδεις λειτουργίες του.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της πρακτικής, σκεφτείτε μόνο την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να κάνει η καρδιά μας κάθε δευτερόλεπτο για να φτάσει το αίμα στα άκρα μας και να το επιστρέψει στο κέντρο. Ή σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να διασφαλίσετε το αίμα να επιστρέφει από τα πόδια σας στην καρδιά σας ενάντια στη βαρύτητα (και πόσο συνηθισμένο είναι αυτή η διαδικασία να είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να έχετε κιρσώδεις φλέβες ή και χειρότερα!)

Επιπλέον, ποτέ δεν βλάπτει να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλές απλές ασκήσεις που, αν και δεν θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος ή να κάνουμε τα πόδια μας πιο σφιχτά και γυμνασμένα, θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε κάτι που είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο σημαντικό: ευεξία και μια κατάσταση ηρεμίας.

Σήμερα, ας ανακαλύψουμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας με αυτές τις πιο απλές καθημερινές ρουτίνες. Δεν κοστίζει ούτε ένα λεπτό, δεν κλέβει τον πολύτιμο σας χρόνο και δεν θα σας κουράσει!

Λοιπόν, τι είναι αυτή η άσκηση με τα πόδια ψηλά;

γυναίκα στο πάρκο με τα πόδια ψηλά

Αυτή είναι περισσότερο μια θεραπευτική τεχνική παρά μια σωματική άσκηση. Ο λόγος για τον οποίο δεν θα ήταν δίκαιο να την ονομάζετε άσκηση είναι ότι συνεπάγεται μηδενική σωματική κόπωση. Βασικά, το θέμα είναι να μην ασκείται ή σφίγγεται κανένας από τους μυς.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια τεχνική της γιόγκα που ασκείται συνήθως με στόχο τη δημιουργία μιας βαθιάς σύνδεσης μυαλού και σώματος. Ωστόσο, ευτυχώς για εμάς, είναι επίσης γνωστό ότι προσφέρει μεγάλα οφέλη και στο κυκλοφορικό επίπεδο.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι εάν υποφέρετε από οποιοδήποτε τραυματισμό στην πλάτη, δεν είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική.

 • Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι στο κάτω μέρος της πλάτης σας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια πιο αρμονική στάση.
 • Η ιδέα είναι να καταλήξετε τα πόδια σας στον τοίχο σε μια πλήρως κατακόρυφη θέση, με τα χέρια σας εκτεταμένα και χαλαρά.
 • Αυτό είναι! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διατηρήσετε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 15 ή 20 λεπτά χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο. Απλά να προσέχετε την ισορροπία του σώματός σας, απολαμβάνοντας την γαλήνη και την αίσθηση της ηρεμίας.

Τα καλύτερα ρούχα για να φορέσετε ενώ ασκείτε αυτή την απλή τεχνική χαλάρωσης είναι χαλαρά, άνετα ενδύματα που δεν είναι σφιχτά στη μέση ή στους αστραγάλους.

Οποιοδήποτε ρούχο που είναι υπερβολικά σφιχτό μπορεί να παρεμποδίζει ολόκληρο το σκοπό αυτής της άσκησης: τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

5 εκπληκτικά οφέλη του να βάλετε τα πόδια ψηλά

κοπέλα που γυμνάζεται με τα πόδια στον τοίχο

1.Μειώνει το οίδημα στα πόδια και στα πέλματα

Η αφύσικη συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα – που ονομάζεται επίσης οίδημα – στα πόδια και στα πέλματα είναι ένα σαφές σημάδι των κυκλοφορικών προβλημάτων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί αυτή τη κατάσταση.

 • Μερικές φορές, οφείλεται σε προβλήματα με τα νεφρά. Άλλες, οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα ή στο περιττό βάρος.
 • Μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή δίαιτα.

Το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα είναι να μάθετε την ακριβή αιτία και να τη αντιμετωπίζετε. Αργότερα, αυτό το χαλαρωτικό σπιτικό φάρμακο μπορεί να μας προσφέρει υπέροχη ανακούφιση για το σύμπτωμα.

Η τοποθέτηση των ποδιών σας ψηλά προάγει τη μετακίνηση των υγρών που μερικές φορές εμποδίζουν την σωστή κυκλοφορία του αίματός σας.

Μερικές φορές, η ορθοστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια σας.

Έτσι, κάτι τόσο απλό όσο το βγάλσιμο των παπουτσιών σας στο τέλος μιας μακράς ημέρας, η χαλάρωση και η ανύψωση των ποδιών σας στον τοίχο μπορεί να είναι μια πραγματική βοήθεια. Χάρη στη δύναμη της βαρύτητας, αυτό το μέρος του σώματος που παρουσιάζει συχνά προβλήματα θα ανακουφιστεί γρήγορα.

2. Ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια

Η ανύψωση των ποδιών σας είναι ένας από τους απλούστερους και καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της έντασης στα πόδια, στα πέλματα και ακόμη και στους γοφούς.

Αυτές οι τρεις περιοχές είναι αυτές που τείνουν να υποφέρουν περισσότερο στο τέλος της ημέρας. Αυτή η άσκηση, η οποία αλλάζει εντελώς τη στάση σας για 20 λεπτά και απελευθερώνει όλη την ένταση σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτη ανακούφιση.

3. Βελτιώνει την πέψη σας

Η ανύψωση των ποδιών είναι επίσης μια άσκηση γνωστή ως “ενεργός επένδυση”.

Αλλάζοντας τη θέση σας, όπου ξαφνικά τα πόδια σας βρίσκονται ψηλά και το κεφάλι σας στο έδαφος, μπορείτε να απελευθερώσετε πρώτα τυχόν συσσωρευμένα υγρά και, δεύτερον, να βελτιώσετε την πέψη.

Η άσκηση αυτή κάνει θαύματα τονώνοντας την εντερική κινητικότητα. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μακροπρόθεσμα και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μας βοηθά να επιτύχουμε ένα γενικό επίπεδο ευημερίας που θα είναι αισθητό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

4.Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα

δύο γυναίκες στην κρεββατοκάμαρά τους με τα πόδια στον τοίχο

Παίρνοντας αυτή την θέση θα σας βοηθήσει επίσης να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Ενώ βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, συγκρατείτε περισσότερο αέρα. Σιγά σιγά, το σώμα σας τείνει να πάρει έναν πιο αργό και πιο μετρημένο ρυθμό των εισπνοών και των εκπνοών.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει μια υπέροχη επίδραση στο νευρικό σας σύστημα βοηθώντας στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, ιδιαίτερα εκείνης που τείνει να συσσωρεύεται γύρω από το στομάχι, τον αυχένα και τους κροτάφους.

5. Πόδια ψηλά: Δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας

Κάνοντάς το πράξη σήμερα, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι η σωματική ανακούφιση. Αλλά αυτή η φυσική ανακούφιση κάνει επίσης θαύματα χαλαρώνοντας το μυαλό σας μετά από μια αγχωτική ημέρα.

Δεδομένου ότι η θέση αυτή προωθεί τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, αρχίζουμε, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, να διαλογιζόμαστε. Αρχίζουμε να ξεκουράζουμε το μυαλό μας και να αισθανόμαστε περισσότερο παρόντες στους εαυτούς μας. Η μεγαλύτερη κατανόηση του σώματός μας βοηθά και μας περιβάλλει με μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και τέλειας αρμονίας.

Επιπλέον, καθώς συνεχίζετε με αυτή την απλή θεραπεία, θα παρατηρήσετε όλο και περισσότερα οφέλη.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Δοκιμάστε σήμερα και βάλτε τα πόδια ψηλά! Πόδια ψηλά λοιπόν!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andrade, José A. (2016). La postura humana y su reeducación. Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 2016;8(2):231-240.
 • Angulo, Dayana. (2019). DISPOSITIVO PARA CONTRARRESTAR LOS EFECTOS DE LA INSUFICIENCIA VENOSA EN MUJERES A TRAVÉS DE MASAJES TERAPÉUTICOS A BASE DE PIEDRAS DE MÁRMOL. UTadeo. Disponible en: https://expeditiorepositorio.utadeo.edu.co/bitstream/handle/20.500.12010/7556/Trabajo%20de%20grado.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Araujo, Diego N., et al. “Physical exercise for the treatment of non‐ulcerated chronic venous insufficiency.” Cochrane Database of Systematic Reviews 12 (2016).
 • Cea Ugarte, J., González-Pinto A., Cabo González, O. (2010). Respiración controlada para reducir el estrés. Estudio preliminar de su eficacia sobre el cortisol. Rev. Rol enferm, 33(5): 368-374.
 • Eberhardt, R. T., & Raffetto, J. D. (2005). Chronic venous insufficiency. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000164199.72440.08
 • Ely, John W., et al. “Approach to leg edema of unclear etiology.” The Journal of the American Board of Family Medicine 19.2 (2006): 148-160.
 • Hospital de Jerez. AGS Norte de Cádiz (2018). Manual de recomendaciones al alta en urgencias. Junta de Andalucía. Consejería de Salud.
 • Joyner, M. J., & Casey, D. P. (2015). Regulation of increased blood flow (hyperemia) to muscles during exercise: a hierarchy of competing physiological needs. Physiological reviews, 95(2), 549–601. https://doi.org/10.1152/physrev.00035.2013
 • Kelechi, Teresa J., Jan J. Johnson, and Stephanie Yates. “Chronic venous disease and venous leg ulcers: an evidence-based update.” Journal of Vascular Nursing 33.2 (2015): 36-46.
 • National Clinical Guideline Centre. (2012). Varicose veins in the legs. National Guideline. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Sangita Devi, A., Kodi Aathi, M. (2014). Prevention of Varicose Veins. International Journal of Advances in Nursing Management, 2(1), 40-45.
 • Santler, Bettina, and Tobias Goerge. “Chronic venous insufficiency–a review of pathophysiology, diagnosis, and treatment.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 15.5 (2017): 538-556.
 • Shenoy, Manjunath M. “Prevention of venous leg ulcer recurrence.” Indian dermatology online journal 5.3 (2014): 386.
 • Veiras del Río, O., Villa Estébanez, R. ¿Levantar las piernas mejora la sintomatología de la insuficiencia venosa? AMF, 2013, 9(2): https://amf-semfyc.com/es/web/articulo/levantar-las-piernas-mejora-la-sintomatologia-de-la-insuficiencia-venosa

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.