Εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού του δάγκειου πυρετού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πλήρη πρόληψή του. Ευτυχώς, ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση από το 2015.
Εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου, 2022

Το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προόδους της ιατρικής. Μετά από περισσότερα από 60 χρόνια έρευνας για τον έλεγχο ή τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της νόσου, η πρώτη τεχνητή ανοσοποίηση επιτεύχθηκε το 2015.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπινες μολύνσεις. Αυτό οδηγεί σε περίπου 25.000 θανάτους ετησίως, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιοχές, όπου ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο είναι υψηλός. Χρησιμοποιείται επίσης σε άτομα που ταξιδεύουν σε αυτές τις περιοχές.

Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του δάγκειου πυρετού;

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ιούς που ανήκουν στην οικογένεια Flaviviridae. Εντός αυτής της οικογένειας υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες, αλλά όλες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ιδίως σε δομικό επίπεδο.

Οι επιστημονικές ονομασίες που δόθηκαν σε αυτούς τους ιούς είναι DEN-1, DEN-2, DEN-3 και DEN-4. Η βασική πτυχή εδώ είναι ότι η μετάδοση γίνεται μέσω των κουνουπιών. Τα κουνούπια είναι φορείς του ιού και μεταφορείς- όταν τσιμπήσουν ένα άτομο, του μεταδίδουν τα σωματίδια του ιού.

Τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε κουνούπια που ανήκουν στο είδος Aedes aegypti. Ένα άλλο είδος που μπορεί επίσης να τον παράγει είναι το A. albopictus. Όπως προαναφέρθηκε, η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η νόσος είναι ενδημική και επιδημική στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι είναι χαρακτηριστική για τις περιοχές αυτές και, επιπλέον, προσβάλλει πολλούς ανθρώπους σε ένα συγκεκριμένο μέρος.

Τα κουνούπια αυτά μπορούν να μεταδώσουν και άλλες ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός. Αυτό αποτελεί αυξημένο κίνδυνο και σοβαρή κατάσταση δημόσιας υγείας για τα υπουργεία υγείας στις περιοχές αυτές.

Εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών

Μπορεί να σας αρέσει: Τι είναι η άτυπη πνευμονία;

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Ο ιός του δάγκειου πυρετού προκαλεί συμπτώματα στο 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Το πιο συνηθισμένο είναι ένα αίσθημα γενικής αδιαθεσίας με πυρετό. Μπορεί να υπάρχει μυϊκός και οστικός πόνος και έντονος πονοκέφαλος πίσω από την περιοχή των ματιών.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία και έμετος. Ένα δερματικό εξάνθημα ή μικρές αιμορραγίες, όπως πετέχειες ή αιματώματα, είναι συχνές. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει αιμορραγία των ούλων.

Το πρόβλημα είναι ότι περίπου 1 στους 20 μολυσμένους ανθρώπους αναπτύσσει σοβαρό δάγκειο πυρετό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το άτομο παθαίνει σοκ. Χαρακτηρίζεται από σοβαρή αιμορραγία, ανεπάρκεια οργάνων, όπως ηπατική ανεπάρκεια, ή δυσκολία στην αναπνοή.

Ο κίνδυνος θανάτου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ υψηλός, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Επιπλέον, ο σοβαρός δάγκειος πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μολυσμένο άτομο, χωρίς διάκριση ηλικίας, φύλου ή προηγούμενων παθήσεων.

Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού;

Ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα του κουνουπιού. Αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται από το στόμα, σεξουαλικά ή μέσω της αναπνευστικής οδού.

Όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί και καταφέρνει να αναρρώσει, τότε αποκτά ανοσία στον ιό. Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει, υπάρχουν 4 διαφορετικά στελέχη εντός της οικογένειας. Επομένως, η ανοσία αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ιό που έχει προκαλέσει τη μόλυνση.

Γι’ αυτό το λόγο το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού είναι τόσο σημαντικό. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και θα είναι αποτελεσματικό κατά των 4 διαφορετικών τύπων του ιού.

Εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πώς είναι το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού;

Το εμβόλιο αυτό παρασκευάζεται από ζωντανό εξασθενημένο ιό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του ιού εμβολιάζεται, αλλά η ικανότητά του να παράγει τη μόλυνση αυτή καθαυτή είναι μειωμένη. Αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί έναντι των σωματιδίων.

Το εμβόλιο έχει αρχίσει να συνιστάται σε περιοχές που ενδημεί ο ιός. Πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 9 και 45 ετών σε τρεις συνολικά δόσεις. Η δεύτερη χορηγείται στους 6 μήνες και η τρίτη στους 12 μήνες μετά την πρώτη.

Οι δοκιμές υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό είναι αποτελεσματικό σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, κάτι που θα ήταν σπουδαίο νέο. Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποσαφηνιστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η ικανότητά του να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη ανταπόκριση.

Επομένως, παρόλο που αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη, η σκοπιμότητά του για μαζική χρήση εξακολουθεί να μελετάται. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό που ειδικεύεται στο θέμα, είτε είμαστε κάτοικοι μιας χώρας όπου κυκλοφορεί η ασθένεια, είτε πρόκειται να ταξιδέψουμε εκεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dengue y dengue grave. (n.d.). Retrieved July 2, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
 • Dos Santos, Taissa Pereira, et al. “Dengue serotype circulation in natural populations of Aedes aegypti.” Acta tropica 176 (2017): 140-143.
 • Kantor, Isabel N. “Dengue, zika, chikungunya y el desarrollo de vacunas.” Revista Medicina 78.1 (2018).
 • Hombach, J. (2007). Vaccines against dengue: A review of current candidate vaccines at advanced development stages. Revista Panamericana de Salud Publica/Pan American Journal of Public Health. Pan American Health Organization. https://doi.org/10.1590/S1020-49892007000300011
 • Malagon, Jeadran N., Julio C. Padilla, and Diana P. Rojas Alvarez. “Guía de Atención Clínica Integral del paciente con Dengue.” Infectio 15.4 (2012).
 • Martínez Torres, E. (2008). Dengue. Estudos Avançados, 22(64), 33–52. https://doi.org/10.1590/S0103-40142008000300004
 • Brady, O. J., Gething, P. W., Bhatt, S., Messina, J. P., Brownstein, J. S., Hoen, A. G., … Hay, S. I. (2012). Refining the Global Spatial
 • Reyes-Cadena, Armando. “Dengue Vaccine.” Acta Pediátrica de México 41.2 (2020): 99-104.
 • Limits of Dengue Virus Transmission by Evidence-Based Consensus. PLoS Neglected Tropical Diseases, 6(8). https://doi.org/10.1371/journal.pntd.0001760
 • Salles, Tiago Souza, et al. “History, epidemiology and diagnostics of dengue in the American and Brazilian contexts: a review.” Parasites & vectors 11.1 (2018): 264.
 • AK, Rama Krishna, S. Patil, and A. Kumar. “Dengue fever presenting with acute colitis.” Indian Journal of Gastroenterology: Official Journal of the Indian Society of Gastroenterology 25.2 (2006): 97-98.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.