Μυϊκό ραιβόκρανο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έχει ξυπνήσει ποτέ έχοντας στραβολαίμιασμα και ανυπόφορο πόνο στον αυχένα; Αν ναι, είναι πιθανό να έχετε μυϊκό ραιβόκρανο. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισής του σε αυτό το άρθρο.
Μυϊκό ραιβόκρανο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μυϊκό ραιβόκρανο είναι η συστολή της περιοχής του αυχένα και συνήθως συμβαίνει εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος στον ύπνο. Μια κακή στάση για τον αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε πιάσιμο και σε πολύ δυνατό πόνο κατά την κίνηση.

Όπως αναφέρει το άρθρο Ενημέρωση για την οξεία μηχανική αυχεναλγίατο μυϊκό ραιβόκρανο μπορεί να συμβεί και μετά από έκθεση σε ρεύμα αέρα ή εξαιτίας απότομων κινήσεων. Έτσι, θα πρέπει να φροντίζετε τον αυχένα σας ώστε να αποτρέψετε αυτή την επίπονη πάθηση.

Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο

Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο

Προτού αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του μυϊκού ραιβόκρανου, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε σχετικά με το συγγενές μηχανικό ραιβόκρανο. 

Αυτός ο όρος αναφέρεται στην παρουσία της πάθησης από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό.  Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η πάθηση μπορεί να προκληθεί από μια συγκεκριμένη παραμόρφωση κατά τη γέννα. Ο στερνοκλειδομαστορειδής μυς του μωρού είναι κοντύτερος εξαιτίας προβλημάτων κατά τη γέννα.

Η μοναδική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση του μυός προκαλώντας προβλήματα στη σπονδυλική στήλη για παράδειγμα.

Όσο μεγαλώνει το μωρό, το κεφάλι του θα γέρνει περισσότερο στη μία πλευρά. Όταν θα προσπαθεί να το ισιώσει θα υπάρχει αντίσταση συνοδευόμενη από ελαφρύ πόνο.

Αν και το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η μοναδική λύση τις περισσότερες φορές όταν γεννιέται ένα παιδί με αυτή την πάθηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του/ης γιατρού ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή κατάληξη για το μωρό.

Μυϊκό ραιβόκρανο – Συμπτώματα

Τώρα που μάθετε για τον ένα τύπο ραιβόκρανου, ας ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα της πιο συχνής εκδοχής του. Αυτή την εκδοχή τη γνωρίζουμε όλοι επειδή όλοι την περάσαμε κάποια στιγμή της ζωής μας. Επίσης, θα σας πούμε πώς μπορείτε να το καταπραΰνετε.

Περιορισμένη κίνηση του κεφαλιού

Μυϊκό ραιβόκρανο έχετε αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά τον νυχτερινό ύπνο και νιώθετε έντονο πόνο στον αυχένα όταν κάνετε την παραμικρή κίνηση. Ίσως το κεφάλι σας να γέρνει στη μία πλευρά ή να υπάρχει περιορισμένη κινητικότητα στην περιοχή. Αν πιάσετε το σημείο που νιώθετε πόνο θα παρατηρήσετε πόσο δύσκαμπτος είναι ο μυς.

  • Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και να ζεσταίνετε τον αυχένα ώστε να ρυθμιστεί η θερμοκρασία της περιοχής.
  • Μπορείτε να κάνετε ένα απαλό μασάζ για να μειώσετε τη δυσφορία (αν και θα είναι στιγμιαία η ανακούφιση).

Πονοκέφαλος

Το μυϊκό ραιβόκρανο μπορεί να προκαλέσει και πονοκεφάλους, ειδικά αν είστε επιρρεπείς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ακαμψίας της περιοχής, ενώ μπορεί να υπάρχει και πόνος στη σπονδυλική στήλη.

Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποφύγετε και πάλι τις απότομες κινήσεις και να προσπαθήσετε να κρατήσετε ακίνητη την περιοχή. Αν δεν είναι εφικτό αυτό και η εργασία σας απαιτεί κίνηση, τότε χρησιμοποιήστε ένα στήριγμα λαιμού. Ωστόσο, θα πρέπει να το τοποθετήσετε αμέσως, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας προκαλεί πόνο.

Ώμοι σε διαφορετικό ύψος

Γυναίκα τεντώνει τον αυχένα της

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του ραιβόκρανου είναι ότι ο ένας ώμος βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος από τον άλλον. Ο λόγος είναι η έντονη συστολή του μυός η οποία αναγκάζει το κεφάλι να γέρνει προς τη μία πλευρά.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε ένα πολύ απαλό και ελεγχόμενο τέντωμα για να καταπραΰνετε τη δυσφορία. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε στήριγμα λαιμού, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. Δεν είναι καλό να γίνει πιο άκαμπτος απ’ ότι ήδη είναι ο αυχένας, καθώς θα πρέπει να τον κουνάτε έστω και αργά.

Επιπλέον, να έχετε στο νου σας ότι το ραιβόκρανο βελτιώνεται όσο περνούν οι μέρες. Για την ακρίβεια, συνήθως κρατά τρεις ημέρες περίπου. Έτσι, με τη σωστή φροντίδα, το πρόβλημά σας θα εξαφανιστεί ακόμη πιο γρήγορα.

Η καλή στάση του σώματος όταν κοιμάστε, καθώς και ένα καλό μαξιλάρι, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του προβλήματος. Όπως και να ‘χει, να ξέρετε ότι όλοι οι άνθρωποι το βιώνουν αργά ή γρήγορα, και δεν είναι κάτι ανησυχητικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.