8 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό

Αν αναγνωρίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, για να μπορέσετε να το αντιστρέψετε θα πρέπει να πίνετε νερό - αλλά πάντα με μέτρο, ώστε να μην διαταραχτεί η ισορροπία του σώματός σας.
8 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Πίνετε αρκετό νερό; Εκτιμάται ότι περίπου το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορείτε να αντέξετε χωρίς αυτό παραπάνω από μια εβδομάδα, χωρίς να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Αυτό το ζωτικό υγρό είναι σημαντικό για τις μεταβολικές και καταβολικές αντιδράσεις του σώματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές δεν προσφέρετε στο σώμα σας την καθημερινή ποσότητα νερού που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων σωματικών ή ακόμη και πνευματικών διαταραχών.

Αν και η δίψα αποτελεί το πιο εμφανές σημάδι αφυδάτωσης, υπάρχουν άλλα σημαντικά σημάδια που σας προειδοποιούν όταν τα επίπεδα υγρών είναι πολύ χαμηλά.

Ξέρετε ποια είναι αυτά;

1. Πίνετε αρκετό νερό; – Αλλαγές στην ούρηση

Πίνετε αρκετό νερό;

Ένα υγιές άτομο πρέπει να ουρεί τουλάχιστον έξι με επτά φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε μόνο δυο με τρεις φορές την ημέρα τότε είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και αν είναι εφικτό να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό.

Η ελάχιστη κατανάλωση νερού επηρεάζει άμεσα την υγεία των νεφρών και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές επιπλοκές.

2. Τακτικοί πονοκέφαλοι

Οι τακτικοί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε κάποια ανισορροπία στα υγρά του σώματός σας.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σωστής ροής του αίματος και την εξισορρόπηση των αποκρίσεων του σώματός σας στις φλεγμονές.

Όταν έχετε πονοκέφαλο λόγω αφυδάτωσης τότε ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν κινείστε.

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό μπορεί να αισθάνεται αυτή την ένταση όποτε προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ή να ασκηθεί λίγο, όπως για παράδειγμα να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες.

Αν πιστεύετε ότι η έλλειψη υγρών σας προκαλεί πονοκεφάλους τότε μια καλή ιδέα είναι να πίνετε νερό ανάμεικτο με ανόργανα άλατα.

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: 5 περίεργες αιτίες του πονοκεφάλου

3. Πίνετε αρκετό νερό; – Ξηρό στόμα

Γυναίκα με ξηρά χείλη

Το ξηρό στόμα είναι ένα ιδιαίτερα κοινό φαινόμενο όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετά υγρά για τη σωστή παραγωγή σάλιου.

Ο κίνδυνος με αυτό το πρόβλημα είναι ότι προκαλείται μια ανισορροπία στο pH του στόματός σας και πιθανότατα οδηγεί σε λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού.

Αν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο τότε είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα μπουκάλι με νερό κοντά σας και να χρησιμοποιείτε ενυδατικό χειλιών.

4. Αλλαγές στο χρώμα των ούρων σας

Η αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας αποτελεί πάντα κόκκινη σημαία, ειδικά όταν συνοδεύεται από έντονη οσμή.

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα νεφρά σας δυσκολεύονται να απομακρύνουν τις τοξίνες και αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραστικά το χρώμα των ούρων σας.

Αν είναι σκούρα ή θολά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα αποκλείσει τη χρόνια αφυδάτωση ή τη νεφρική νόσο.

Για να το επιλύσετε, αυξήστε σταδιακά την κατανάλωση νερού. Η κατανάλωση αρκετών ποτηριών νερού το ένα μετά το άλλο μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα.

5. Πίνετε αρκετό νερό; – Κόπωση

Γυναίκα κοιμάται πάνω στο γραφείο

Η έλλειψη νερού εμποδίζει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν οξυγόνο, οδηγώντας σε σοβαρά επεισόδια χρόνιας κόπωσης.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να το διορθώσουν αυτό με τον καφέ ή με κάποιο ενεργειακό ρόφημα. Ωστόσο, αυτό απλά θα υπερφορτώσει το συκώτι σας και μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Για να το αποφύγετε αυτό, φροντίστε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο με ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε πρωί.

6. Μυϊκές κράμπες

Εκτός από την αφυδάτωση, η ελάχιστη κατανάλωση νερού μπορεί να μεταβάλλει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας.

Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου είναι μειωμένα προκαλώντας μυϊκές κράμπες και πόνο.

7. Πίνετε αρκετό νερό; – Δυσκοιλιότητα

Γυναίκα πιάνει στο στομάχι της

Η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε το έντερό σας ενυδατωμένο και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Αν η πρόσληψη υγρών σας είναι χαμηλή τότε το πεπτικό σας σύστημα δυσκολεύεται να απορρίψει τα άχρηστα προϊόντα με αποτέλεσμα να παραμένουν στο παχύ έντερο.

Για να το αποφύγετε σας προτείνουμε να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

8. Ξηροδερμία

Για να έχετε ενυδατωμένο, απαλό δέρμα οι τοπικές κρέμες και οι οροί δεν αρκούν.

Η καθημερινή κατανάλωση νερού εμποδίζει τις εναλλαγές στη φυσική λιπαρότητα του δέρματος, αποφεύγει την ξηροδερμία και βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών που επιταχύνουν τη γήρανση.

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας δεν παράγει φυσικά έλαια τότε αυτό αποτελεί σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι και χρειάζεστε περισσότερο νερό.

Συνεπώς, πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας εξαρτώνται από την πρόσληψη νερού. Η ελάχιστη κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις και ασθένειες.

Είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε άμεσα αυτά τα συμπτώματα αφυδάτωσης προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πιο σοβαρών διαταραχών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.