Μύση: Μάθετε τι είναι και γιατί προκαλείται

Οι κόρες των ματιών ίσως αντανακλούν την ύπαρξη κάποιου τραυματισμού των νεύρων ή μπορούν να καθοδηγήσουν ακόμη και τη διάγνωση δηλητηρίασης. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας εξηγήσουμε γιατί προκαλείται η μύση ή αλλιώς οι κόρες κουκκίδες. Επίσης, θα μιλήσουμε για τα προειδοποιητικά σημάδια πιθανών παθολογικών διεργασιών.
Μύση: Μάθετε τι είναι και γιατί προκαλείται

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαΐου, 2021

Μύση είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στις κουκκίδες στις κόρες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη συστολή των κορών. Μπορεί να ακούγεται αδιάφορο, αλλά στην πραγματικότητα αποκαλύπτει πολλά για την υγεία ενός ατόμου.

Αυτό το μέρος του ματιού αντιδρά φυσιολογικά σε αλλαγές του φωτός, είτε συστελλόμενο είτε διαστελλόμενο. Επιπλέον, το μέγεθός του αλλάζει όταν κάποιος καταναλώνει τοξίνες ή έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Γι’ αυτό, συνεχίστε την ανάγνωση προκειμένου να ανακαλύψετε τα πάντα γύρω από τη μύση.

Μύση (κουκκίδες στις κόρες)

Όπως αναφέραμε, μύση είναι η συστολή της κόρης του ματιού, το σκούρο τμήμα του ματιού που βρίσκεται στο κέντρο της ίριδας. Είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ποσότητας του φωτός που περνά στο μάτι στην κατεύθυνση του αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Διαστέλλεται ή συστέλλεται προκειμένου να ρυθμίσει το φως, ανάλογα με την ποσότητά του στο περιβάλλον. Έτσι, διαστέλλεται στα σκοτεινά περιβάλλοντα, αυτό ονομάζεται μυδρίαση.

Αντιθέτως, οι κόρες μικραίνουν όταν υπάρχει πολύ φως. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του σώματος που ελέγχεται από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Αυτές οι κινήσεις οφείλονται στον ακτινωτό μυ, τον διαστολέα της ίριδας που βρίσκεται στο μάτι. Αυτή η ενέργεια συντονίζεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Κόρη ματιού σε συστολή
Η κόρη αντιδρά στο εξωτερικό φως είτε συστελλόμενη, είτε διαστελλόμενη.

Αίτια για τις κουκκίδες στις κόρες

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η μύση είναι μια σωματική διεργασία η οποία συμβαίνει ως αντίδραση στην ποσότητα του φωτός. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την αντίδραση. Ορισμένες ουσίες ή ασθένειες μπορούν επίσης να την προκαλέσουν και θα τις περιγράψουμε στη συνέχεια.

Κατανάλωση οπιοειδών

Τα οπιοειδή αλλάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν είτε ως φάρμακα για κάποια πάθηση, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους. Φαιντανύλη, μορφίνη, ηρωίνη, και μεθαδόνη είναι ορισμένα από αυτά.

Καταπιέζουν το νευρικό σύστημα και έτσι οι κόρες συστέλλονται και αντιδρούν ελάχιστα στο φως. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Universidad Libre Seccional Barranquilla, η χρήση οπιοειδών χαρακτηρίζεται από μύση, και καταπίεση του αναπνευστικού και των αισθήσεων.

Μύση – Δηλητηρίαση από χημικά

Πέραν από τα οπιοειδή, υπάρχουν πολλά άλλα χημικά που μπορούν να οδηγήσουν στη μύση. Για την ακρίβεια, ορισμένα φάρμακα το συγκαταλέγουν στις παρενέργειές τους, αντιψυχωτικά όπως η αλοπεριδόλη για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα τοπικής εφαρμογής που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Σύνδρομο Horner και μύση

Τα συμπτώματα της πάθησης εμφανίζονται μετά από έναν τραυματισμό σε νεύρο. Αυτό προκαλεί μύση και βλεφαρόπτωση. Επιπλέον, μειώνει την εφίδρωση στην πλευρά του προσώπου που επηρεάζεται.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Acta Médica del Centro, η ιατρογένεση είναι μία από τις αιτίες του συνδρόμου. Δηλαδή, συμβαίνει ως αποτέλεσμα ιατρικού λάθους έπειτα από επέμβαση στο πρόσωπο και στα δόντια, ή έπειτα από θεραπευτικές επεμβάσεις για τη νευραλγία τριδύμου.

Εγκεφαλική αιμορραγία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μύση μπορεί να εμφανιστεί από αιμορραγία σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Παραδείγματος χάρη, όταν υπάρχει σοβαρό εγκεφαλικό ή όταν εμπλέκεται ο θάλαμος.

Όγκος στον πνεύμονα

Αυτό το είδος καρκίνου προκαλείται στον πνεύμονα και μπορεί να επηρεάσει μέρη του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση μυδρίασης, το αντίθετο της μύσης. Έτσι, οι κόρες δε μπορούν να διασταλούν και παραμένουν σε συστολή.

Διάγνωση

Για να γίνει η διάγνωση της αιτίας της μύσης, το πιο απλό πράγμα είναι να ελεγχθεί η γενική κατάσταση του ασθενή. Πολλές αιτίες που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα, όπως η δηλητηρίαση από οπιοειδή, ή η εγκεφαλική αιμορραγία, συνοδεύονται συνήθως από αλλαγή του επιπέδου συνείδησης.

Ιδανικά, αν το άτομο έχει τις αισθήσεις του θα πρέπει να το ρωτήσετε αν βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων. Επίσης, δείτε πώς αντιδρούν οι κόρες του στο φως. Ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα θα ελέγξουν διάφορα αντανακλαστικά του ματιού για να δουν τη νευρολογική του κατάσταση.

Το φωτοαντανακλαστικό βρίσκεται ανάμεσά τους και περιλαμβάνει την παρατήρηση της κόρης, αν δηλαδή συστέλλεται περισσότερο όταν εκτίθεται στο φως. Ακόμη ένα είναι το συνεργές αντανακλαστικό το οποίο επιβεβαιώνει αν και η κόρη του άλλου ματιού (όχι αυτού στο οποίο πέφτει το φως) συστέλλεται επίσης. Αυτό δείχνει αν ο τραυματισμός βρίσκεται σε ένα από τα περιφερικά νεύρα ή στον άνω εγκέφαλο.

Μη διεσταλμένη κόρη ματιού
Εγκεφαλικά, ορισμένοι όγκοι, και κάποια φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη μύση.

Ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό

Η μύση είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός που προκαλείται ως αντίδραση στο φως. Όμως, μπορεί να προκληθεί και από νευρολογική βλάβη ή δηλητηρίαση από συγκεκριμένες ουσίες.

Έτσι, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιατρικής εξέτασης και παρέχει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενή. Θα πρέπει να υποπτευθείτε υποβόσκουσες ασθένειες αν τα σημάδια είναι επίμονα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Síndrome de Claude-Bernard-Horner. Presentación de un caso. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=39027
  • Exploración de los reflejos pupilares | Oftalmología en la práctica de la medicina general, 4e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1498&sectionid=99962670
  • Filippa, R., Toso, A., Cordero, J., & Olivos, P. (n.d.). Intoxicacion por Haloperidol (Haldol ).
  • Vista de Intoxiación opioide | Biociencias. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/biociencias/article/view/2783/2203
  • Panagopoulos, Nikolaos, et al. “Pancoast tumors: characteristics and preoperative assessment.” Journal of thoracic disease 6.Suppl 1 (2014): S108.
  • Carrera, Maria Alicia Vera, et al. “Manejo de intoxicación por opioides.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 494-510.
  • Garófalo, Mariano, and Germán Píccolo. “CAPÍTULO 3 Efectos oculares adversos provocados por medicamentos.” Manual práctico: optometría clínica: 43.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.