Τέσσερις ασκήσεις για την υγεία των ματιών

Γιατί παραμελούμε την υγεία των ματιών μας; Όταν σκεφτόμαστε την άσκηση, ποτέ δεν σκεφτόμαστε να ασκούμε την όρασή μας.
Τέσσερις ασκήσεις για την υγεία των ματιών
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για την υγεία των ματιών που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Τα μάτια σας τείνουν να γίνονται κόκκινα; Μερικές φορές σας πονούν; Νιώθετε ένταση στα μάτια; Οι άνθρωποι που εργάζονται μπροστά στον υπολογιστή είναι πιθανό να υποφέρουν από τέτοια προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, εάν δεν θέλουμε να βλάψουμε την όρασή μας και θέλουμε να απολαύσουμε καλή υγεία των ματιών, θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις για τα μάτια. Αυτές είναι απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε και οι οποίες προσφέρουν πολλά οφέλη αν τις συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας.

Ασκήσεις για τα μάτια

Σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για 4 ασκήσεις για την υγεία των ματιών που θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Παρόλο που είναι μόνο 4, θα ανακαλύψετε πολλές παραλλαγές σε κάθε μία, ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις πιο πλήρεις.

1. Να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας!

υγεία των ματιών

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, μια πολύ σημαντική άσκηση για σας και για την υγεία των ματιών σας είναι να τα ανοιγοκλείνετε. Μπορεί να σκεφτείτε “μα ήδη τα ανοιγοκλείνω!”. Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι αρκετά συχνά.

Το να κάθεστε μπροστά από τον υπολογιστή απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση.  Αυτό μας κάνει να περνάμε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, κάτι που δεν θα συνέβαινε κάτω από άλλες συνθήκες. Τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό;

 • Κλείστε και ανοίξτε τα μάτια σας πολύ γρήγορα: αν βρίσκεστε σε διάλειμμα από την δουλειά, δοκιμάστε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας πολύ γρήγορα. Αυτό θα αναγκάσει τα μάτια σας να λιπανθούν φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες.
 • Κλείστε και ανοίξτε τα μάτια σας αργά: αυτή η άσκηση βοηθά στη χαλάρωση της έντασης στα μάτια. Κλείστε τα και κρατήστε τα κλειστά για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ανοίξτε τα και επαναλάβετε.

 

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο! Φυσικές θεραπείες για ερεθισμένα μάτια

 

2. Πίεση στα μάτια

Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά και πιέζατε μάτια σας μέχρι να δείτε αστεράκια; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή απαλής πίεσης στα μάτια μπορεί να σας κάνει πολύ καλό. Αυτή η πρακτική βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης των ματιών και χαλαρώνει το βλέμμα μετά από μια έντονη μέρα στη δουλειά όπου η όρασή σας δουλεύει σκληρά.

Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις ασκήσεις; Ακολουθούν δύο τρόποι για να κάνετε  τα μάτια σ ας να νιώσουν ανακούφιση και αισθητά λιγότερ η ένταση.

 • Πιέστε τις παλάμες στα μάτια σας: με ελαφριά πίεση, τοποθετήστε τις παλάμες σας στα μάτια σας. Σας συνιστούμε πρώτα να τις θερμάνετε τρίβοντάς τες μαζί και στη συνέχεια να τις αφήσετε πάνω στα μάτια σας για 2 λεπτά.
 • Ασκήστε πίεση με τα δάχτυλά σας: όπως όταν ήσασταν μικροί, βάλτε τα δάχτυλά σας στα μάτια σας και πιέστε απαλά για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα χαλαρώστε και επαναλάβετε.

3. Έντονες κινήσεις των ματιών για την υγεία των ματιών

υγεία των ματιών

Η κίνηση είναι μια άλλη πολύ αποτελεσματική άσκηση για την υγεία των ματιών. Αν και τα μάτια κινούνται συχνά, θα έπρεπε να τα κινούμε με συγκεκριμένο και ελεγχόμενο τρόπο εάν θέλουμε να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Έτσι μπορούμε να απελευθερώσουμε την ένταση από τα μάτια και να χαλαρώσουμε το βλέμμα μας.

 • Πάνω και κάτω: με αυτή την κίνηση κοιτάζετε πρώτα ψηλά και στη συνέχεια προς τα κάτω. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο, οπότε να κάνετε αυτή την άσκηση σιγά-σιγά.
 • Από τη μία πλευρά στην άλλη: η δεύτερη άσκηση είναι παρόμοια, αλλά περιλαμβάνει κίνηση πρώτα προς τα δεξιά και στη συνέχεια προς τα αριστερά.

Είναι πιθανό ότι θα νιώσετε λίγη πίεση όταν κάνετε αυτές τις ασκήσεις, σαν να κινούσατε τα μάτια σας με βία. Αυτό είναι καλό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Απελευθερώνετε ένταση και όταν τελειώσετε τις ασκήσεις θα αισθανθείτε μια μεγάλη αίσθηση ευεξίας στα μάτια σας.

 

 

4. Εστίαση κοντά και έπειτα μακριά για την υγεία των ματιών σας

Η τελευταία από αυτές τις ασκήσεις για την υγεία των ματιών εξασκεί την εστίασή σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους υποφέρουν από μυωπία ή από άλλα προβλήματα όρασης. Για αυτό το λόγο, αυτή η άσκηση συνιστάται για αυτά τα άτομα ακόμα κι αν τα μάτια τους δεν υποφέρουν ιδιαίτερα στην εργασία.

 • Εστίαση πολύ μακριά: κοιτάξτε ένα αντικείμενο, πρόσωπο ή οτιδήποτε είναι μακριά. Στη συνέχεια, φέρτε την εστίασή σας πίσω στο σημείο που ξεκίνησε.
 • Εστίαση κοντά: ξεκινήστε κοιτάζοντας γύρω χωρίς να εστιάσετε σε κάτι συγκεκριμένο και στη συνέχεια να εστιάσετε σε κάτι κοντινό. Ένα σημάδι σκόνης, ένα μικρό μυρμήγκι, ή ένα κομμάτι του δέρματος στο νύχι σας, για παράδειγμα.

Όλες αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης των ματιών, στην ενίσχυση της όρασής μας και επιτρέπουν στα μάτια μας να χαλαρώσουν όπως χρειάζονται.

Μπορείτε επίσης να συνηθίσετε να κάνετε μερικές από αυτές τις ασκήσεις κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος από την δουλειά.   Τα μάτια σας θα σας ευχαριστήσουν γι ‘αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arif, K. y Alam, MJ. (2016). Síndrome de visión por computadora. Revista de Faridpur Medical College , 10 (1), 33- 35. https://doi.org/10.3329/fmcj.v10i1.27923
 • Dharani, A., Dhivyabharathi, S., Divya, K., Ellappan, L., Gayathri, A. y Deepa, R. (2019). Ejercicios oftálmicos sobre miopía. Asian Journal of Nursing Education and Research, 9 (1), 43. https://doi.org/10.5958/2349-2996.2019.00008.
 • Pooja J. Shah, Dr. M. Sangeetha. (2019). Efectos del masaje facial, de cuello y de los ejercicios oculares tradicionales chinos junto con los ejercicios faciales y oculares sobre la agudeza visual y la insuficiencia de convergencia entre los adultos jóvenes con miopía baja. Revista internacional de investigación y ciencias de la salud (IJHSR). https://www.ijhsr.org/IJHSR_Vol.9_Issue.5_May2019/IJHSR_Abstract.020.html
 • Rawstron, JA, Burley, CD y Elder, MJ (2005). Una revisión sistemática de la aplicabilidad y eficacia de los ejercicios oculares. Revista de Oftalmología Pediátrica y Estrabismo, 42 (2), 82–88. https://doi.org/10.3928/01913913-20050301-02
 • Shende, VS. (2013). Efecto de varias técnicas de ejercicio ocular junto con Pranayama en el tiempo de reacción visual: un estudio de casos y controles. Revista de investigación clínica y diagnóstica. https://doi.org/10.7860/jcdr/2013/6324.3338

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.