Ραγοειδίτιδα: Ποια είναι η διάγνωση και ποια η θεραπεία της

Η ραγοειδίτιδα είναι μια οφθαλμική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ραγοειδούς, ενός ενδιάμεσου οφθαλμικού ιστού. Η διάγνωση και η θεραπεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υποκείμενη αιτία.
Ραγοειδίτιδα: Ποια είναι η διάγνωση και ποια η θεραπεία της

Τελευταία ενημέρωση: 15 Απριλίου, 2021

Η ραγοειδίτιδα είναι μια παθολογία που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ραγοειδούς – το ενδιάμεσο στρώμα του οφθαλμικού ιστού που βρίσκεται μεταξύ του σκληρού και του αμφιβληστροειδούς. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται ως ερυθρότητα, θολή όραση και πόνος. Επίσης, τείνει να επιδεινωθεί αρκετά γρήγορα.

Ορισμένες ιατρικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η χρόνια μορφή αυτής της διαταραχής οδηγεί σε επιπλοκές όπως το γλαύκωμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εξοικειωθείτε με τα σημεία, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τι είναι η ραγοειδίτιδα;

Η ραγοειδίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονής των ματιών. Το uvea είναι το ενδιάμεσο cribrosa ελασμάτων του ανθρώπινου ματιού και ποτίζεται ιδιαίτερα με τριχοειδή αίμα. Στην πραγματικότητα, ακριβώς μέσω αυτών των καναλιών μπορούν να εισέλθουν τα ανοσοκύτταρα που προκαλούν την ανεπιθύμητη φλεγμονώδη απόκριση.

Η ιατρική σελίδα του Portal Clínic Barcelona παρέχει μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τη διανομή της ραγοειδίτιδας. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Αυτή η διαταραχή των ματιών θεωρείται μια σπάνια ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
 • Η ραγοειδίτιδα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στην ενεργή ομάδα ηλικίας εργασίας μαζί με σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως, μεταφράζεται σε υψηλό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
 • Το 10% όλων των περιπτώσεων τύφλωσης στις ΗΠΑ προκαλούνται από ραγοειδίτιδα. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι 47.000 άτομα επηρεάζονται από αυτήν την ασθένεια σε ορισμένες χώρες.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι είναι μια πολύ πιο διαδεδομένη διαταραχή από ό, τι θα σκεφτόταν πρώτα. Επιπλέον, η προαναφερθείσα πύλη επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ραγοειδίτιδας ανάλογα με την πληγείσα περιοχή.

Για παράδειγμα:

 • Ιρίτιδα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ματιού και εκδηλώνεται ως ερυθρότητα, πόνος και φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως).
 • Ενδιάμεση ραγοειδίτιδα. Σε αυτό, η ζελατινώδης ουσία που δίνει τη δομή στο μάτι και γεμίζει την υαλώδη κοιλότητα (υαλώδες χιούμορ) γίνεται φλεγμονή. Έτσι, σχηματίζονται σμήνη «χιονόμπαλων» σε αυτήν την ουσία – συστάδες πλωτών φλεγμονωδών κυττάρων, δηλαδή.
 • Οπίσθια ραγοειδίτιδα. Αυτό είναι μια φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς ή χοριοειδών.
 • Πνευμονοειδίτιδα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η ασθένεια εκδηλώνεται τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος του ματιού.

Περιγράψαμε την επίπτωση αυτής της νόσου στον γενικό πληθυσμό και τους πιθανούς υποτύπους. Τώρα ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της παθολογίας.

εξέταση ματιών
Η ραγοειδίτιδα είναι μια οφθαλμική νόσος που σχετίζεται με τη τύφλωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την αναφέρει ως «σπάνια» ασθένεια.

Διάγνωση και θεραπεία για τη ραγοειδίτιδα

Πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τις αιτίες της ραγοειδίτιδας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών (NIH) υποδεικνύει τους πιθανούς λόγους που οδηγούν στην εμφάνιση ραγοειδίτιδας. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Αυτοεπιθέσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος (αυτοάνοσες διαταραχές)
 • Λοιμώδεις διεργασίες μέσα στο μάτι
 • Όγκοι που σχετίζονται με την οφθαλμική συσκευή
 • Βλάβη στα μάτια και τραυματισμοί
 • Η είσοδος τοξικών ουσιών στο μάτι
 • Ορισμένες ασθένειες, όπως ο HIV, η τοξοπλάσμωση, η φυματίωση και πολλές άλλες

Διάγνωση

Η διάγνωση της ραγοειδίτιδας απαιτεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η εξέταση των ματιών είναι συνήθως το πρώτο βήμα, καθώς η παθολογία συνδέεται με την απώλεια όρασης.

Επομένως, ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει διάφορες εξετάσεις όπως:

 • Οπτική οξύτητα
 • Εξέταση στο πίσω μέρος του ματιού
 • Μέτρηση της πίεσης των ματιών
 • Επιθεώρηση οφθαλμών με χρήση λυχνίας σχισμής

Δυστυχώς, μπορεί να είναι απαραίτητες δοκιμές για την αξιολόγηση του κεντρικού νευρικού συστήματος σε άτομα με ενδιάμεση ραγοειδίτιδα. Γιατί; Επειδή αρκετές μελέτες το έχουν ήδη αναγνωρίσει ως σύμπτωμα σκλήρυνσης κατά πλάκας στα αρχικά του στάδια.

Η κλινική Mayo δηλώνει επίσης ότι μια εξέταση αίματος μπορεί να διευκολύνει τη διάγνωση αυτής της ασθένειας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχουν διάφορες επιπλοκές όταν εντοπιστούν. Ωστόσο, το πρώτο βήμα πρέπει πάντα να είναι να διαφοροποιήσουμε εάν πρόκειται για μολυσματική ή μη μολυσματική αιτία.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία της ραγοειδίτιδας βασίζεται στην εξάλειψη της φλεγμονής της ραγοειδίτιδας, στην ανακούφιση του τοπικού πόνου και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης των ιστών. Ωστόσο, η αιτία θα καθορίσει το φάρμακο επιλογής. Αυτό συμβαίνει επειδή μια βακτηριακή λοίμωξη στο μάτι δεν έχει καμία σχέση με μια αυτοάνοση διαταραχή. Έτσι, υπάρχουν τρεις ομάδες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται γενικά για το σκοπό αυτό:

 1. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα στεροειδή φάρμακα συνήθως με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων
 2. Τα αντιβιοτικά ή τα αντιιικά επικεντρώνονται στην καταπολέμηση και την εξάλειψη της ιογενούς ή βακτηριακής πηγής μόλυνσης που προκαλεί πόνο
 3. Οι ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς
σταγονα στα μάτια
Η θεραπεία για ραγοειδίτιδα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Πρώτον, ένας γιατρός πρέπει να εξακριβώσει εάν η προέλευσή της είναι μολυσματική ή ιική.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την ραγοειδίτιδα

Όπως μπορείτε να δείτε, η ραγοειδίτιδα είναι μια οφθαλμική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονώδη διαδικασία με πολλαπλές αιτίες. Κάποιος μπορεί να εξηγήσει αυτήν την παθολογία με μολυσματικές διεργασίες όπως ο βακτηριακός αποικισμός στο μάτι και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες τόσο περίπλοκες όσο η σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταξύ άλλων.

Γι ‘αυτό το λόγο η διάγνωση και η θεραπεία αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι περίπλοκη. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος στα μάτια σας δεν εξαφανιστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.