9 μηνύματα από τις κόρες των ματιών σας

Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που σας αρέσει, οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται. Κι αν βλέπετε κάτι δυσάρεστο, ασυναίσθητα συστέλλονται για να δείτε όσο το δυνατόν λιγότερα.
9 μηνύματα από τις κόρες των ματιών σας
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Τι λένε για σας οι κόρες των ματιών σας; Πιθανώς έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές την παρακάτω έκφραση: “τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής”. Πόσο συχνά πήρατε αποφάσεις με βάση αυτό που σας έλεγαν τα μάτια κάποιου; Ειδικότερα, τι λένε οι κόρες των ματιών σας στους άλλους;

Η αλήθεια είναι ότι τα μάτια σας φανερώνουν τις σκέψεις σας. Όμως ένα μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων πληροφοριών μεταδίδεται από τις κόρες τους. Το αν διαστέλλονται ή συστέλλονται παρέχει πολλές ενδείξεις στους άλλους για όσα λέμε ή δεν λέμε.

Όπως πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Και μην πιστέψετε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι 100% ακριβής και αξιόπιστη. Παρόλα αυτά οι κόρες των ματιών σας έχουν πολλά να πουν και είναι ενδιαφέρον να μάθουμε να τα διαβάζουμε και να τα ερμηνεύουμε.

1. Συγκεντρώνεστε σε κάτι

Οι κόρες των ματιών σας αποτελούν αληθινό καθρέφτη όσων συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας. Όταν κάτι απαιτεί να συγκεντρωθείτε σε κάποια δραστηριότητα, οι κόρες διαστέλλονται.

Αυτό παρατηρήθηκε σε μια μελέτη του 1964, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο από τους ψυχολόγους Eckhard Hess και James M. Polt, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν κατά τα χρονικά διαστήματα στα οποία οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν όλο και πιο δύσκολα έργα.

Από την άλλη πλευρά, όταν ασχολούνταν με λιγότερο πολύπλοκες δραστηριότητες, οι κόρες των ματιών τους συστέλλονταν ελαφρά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 τεχνικές για τη μνήμη και την πνευματική ευελιξία.

κόρες των ματιών σας

2. Είστε εξαντλημένοι

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ήθελαν να μάθουν πώς αντιδρούν οι κόρες των ματιών στην πνευματική υπερφόρτωση, δηλαδή όταν το άτομο δεν έχει πλέον διανοητική ενέργεια ή όταν έχει φτάσει στα όρια της γνωστικής του ικανότητας.

Το ενδιαφέρον τους για το θέμα τούς έκανε να ζητήσουν από τα μέλη μιας ομάδας εθελοντών να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων, που εμφανίζονταν σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Οι συμμετέχοντες έπρεπε απλώς να επιλέξουν μία από τέσσερις πιθανές απαντήσεις για την κάθε ερώτηση.

Όμως, αν και το τεστ αρχικά φαινόταν αρκετά απλό, υπήρχε μια κρυμμένη παγίδα. Συγκεκριμένα, η σειρά των ερωτήσεων δεν τελείωνε ποτέ και κάθε νέα ερώτηση εμφανιζόταν πολύ γρήγορα μετά την προηγούμενη.

Αυτό εξάντλησε τους εθελοντές σε τέτοιο βαθμό που έπρεπε να εγκαταλείψουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ο εγκέφαλος κάποιου συμμετέχοντος υπερφορτωνόταν, οι κόρες των ματιών του συστέλλονταν ελαφρά.

3. Κάτι τραβάει την προσοχή σας

Το 1977 οι ψυχολόγοι White και Maltzman ενδιαφέρθηκαν για τις αλλαγές στις κόρες των ματιών όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν αποσπάσματα από τρία διαφορετικά είδη βιβλίων: ένα ερωτικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο πάνω στα βασανιστήρια και ένα βιβλίο πάνω σε κάποιο ουδέτερο θέμα.

Στην αρχή της μελέτης, επειδή συνήθως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με ενδιαφέρον και προσοχή σε κάποιο καινούργιο ερέθισμα, παρατηρήθηκε διαστολή στις κόρες των ματιών όλων των συμμετεχόντων. Όμως παρέμειναν διεσταλμένες μόνο στους συμμετέχοντες που άκουγαν το ερωτικό μυθιστόρημα ή το βιβλίο πάνω στα βασανιστήρια, ενώ το επίπεδο ενδιαφέροντος μειώθηκε στους συμμετέχοντες που άκουγαν την ουδέτερη ιστορία, όπως μειώθηκε και το μέγεθος της κόρης των ματιών τους.

4. Κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλό σας

Η εξέταση του μεγέθους της κόρης του ματιού με ένα φακό από το γιατρό είναι κάτι συνηθισμένο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το νευρολογικό σας σύστημα λειτουργεί κανονικά. Αν οι κόρες των ματιών δεν έχουν το ίδιο μέγεθος, αυτό μπορεί να φανερώνει νευρολογική διαταραχή, όπως εγκεφαλικό ή κάποιο πρόβλημα όρασης, για παράδειγμα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Οι 10 εντολές για νέο και υγιή εγκέφαλο.

κόρες των ματιών σας και ερωτας

5. Οι κόρες των ματιών σας δείχνουν αν αισθάνεστε σεξουαλική έλξη για κάποιον

Πώς ξέρετε αν ένας άντρας αισθάνεται έλξη για μια γυναίκα και το αντίθετο; Οι κόρες των ματιών και των δύο διαστέλλονται μέχρι τα όριά τους.

Ωστόσο, ενώ οι μελέτες του Bernick πάνω σε αυτό το θέμα το 1971 φαίνεται να δείχνουν ότι η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να προκαλέσει διαστολή της κόρης των ματιών, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η σωματική έλξη που προκαλεί αυτή την αντίδραση και όχι το άτομο.

6. Οι κόρες των ματιών σας δείχνουν αν αισθάνεστε αποστροφή

Και πάλι, μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διεξήγαγε μια έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες μια σειρά από εικόνες που ήταν σχεδιασμένες να προκαλούν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Καθώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις διαφάνειες, η δραστηριότητα της κόρης των ματιών τους καταγραφόταν κάθε δευτερόλεπτο. Όταν έβλεπαν εικόνες κακοποίησης παιδιών, βασανιστήρια ή άλλες βίαιες σκηνές, αντιδρούσαν με αηδία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.

Όμως οι ερευνητές πρόσεξαν επίσης ότι, καθώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν αυτές τις φρικτές εικόνες, οι κόρες των ματιών τους αρχικά διαστέλλονταν και αμέσως μετά συστέλλονταν, σαν οι συμμετέχοντες να προσπαθούσαν ασυναίσθητα να μη δουν τις εικόνες.

7. Αισθάνεστε πόνο

Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 1992 από τον ψυχολόγο Alex Chapman διαπιστώθηκε ότι, όταν οι συμμετέχοντες αισθάνονταν μικρό σωματικό πόνο, οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν.

Μάλιστα διαστέλλονταν περισσότερο από 0,2 χιλιοστά. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό για την εκτίμηση της έντασης του πόνου και του κατωφλιού του πόνου που κάθε άτομο είναι ικανό να αντέξει.

8. Έχετε κάνει χρήση ναρκωτικών ή οινοπνεύματος

Ορισμένες ναρκωτικές ουσίες όπως το οινόπνευμα και τα οπιούχα (π.χ. η μορφίνη) κάνουν τις κόρες των ματιών να συστέλλονται. Όμως οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη και το LSD έχουν την αντίθετη επίδραση, κάνοντας τις κόρες των ματιών να διαστέλλονται σημαντικά. Για το λόγο αυτό η αστυνομία συνήθως ελέγχει τις κόρες των ματιών των οδηγών όταν τους σταματάει τυχαία για αλκοτέστ.

Όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών, είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη αντίδραση δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ, ακόμα και με μέτρια χρήση. Ωστόσο σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης ή μέθης οι κόρες των ματιών συνήθως παρουσιάζουν την αντίθετη αντίδραση.

9. Οι κόρες των ματιών σας μπορούν να αποκαλύψουν την προσωπικότητά σας… ακόμα και τις πολιτικές σας πεποιθήσεις!

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι άτομο είστε με βάση μόνο την κατάσταση της κόρης των ματιών σας. Όμως ο καθηγητής Matt Larsson του Ινστιτούτου Karolinska (Σουηδία) διαπίστωσε ότι οι γραμμές στην ίριδα του ματιού σας μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους να αποκαλύψουν κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Αν κοιτάξετε το χρωματιστό μέρος του ματιού κάποιου ατόμου -την ίριδα- και προσέξετε ένα μεγάλο αριθμό στριφογυριστών γραμμών ή αυλακιών, που ακτινοβολούν προς τα έξω, το άτομο αυτό τείνει να είναι μάλλον ευαίσθητο, ειλικρινές και φιλικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Larsson πρόσεξε ότι ένας αριθμός ευδιάκριτων αυλακώσεων ή κυκλικών γραμμών γύρω από τις άκρες της ίριδας, μπορεί να φανερώνει ένα παρορμητικό ή νευρικό άτομο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό εύρημα που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κόρες των ματιών μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες το κλειδί είναι το γονίδιο Pax6, το οποίο εμπλέκεται στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των ιστών των ματιών και του φλοιού της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου του εγκεφάλου, που ευθύνεται για τη ρύθμιση της διάθεσης και του αυτοελέγχου.

Επιπλέον, σε μια μελέτη που διεξήχθη το 1969, ο ερευνητής Barlow παρατήρησε ότι οι κόρες των ματιών των συμμετεχόντων διαστέλλονται όταν τους παρουσιάζεται η φωτογραφία ενός φιλελεύθερου ή ενός συντηρητικού υποψήφιου πολιτικού και οι ατομικές τους αντιδράσεις αντιστοιχούν στις ιδεολογικές και στις πολιτικές κλίσεις τους.

Μπορεί κάποιος να προσέξει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες στις κόρες των ματιών σας;

Μπορεί να νομίζετε ότι τέτοιου είδους λεπτομέρειες ξεφεύγουν, επειδή είναι πολύ ασήμαντες για να τραβήξουν την προσοχή σας. Όμως σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Dartmouth College βρέθηκε ότι, αν και μπορεί να μην προσέχετε συνειδητά αυτές τις μικρές μεταβολές, αυτές δεν ξεφεύγουν από το υποσυνείδητό σας.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λέγεται ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των συναισθημάτων σας μπορούν να αντιλαμβάνονται αυτές τις ελάχιστες λεπτομέρειες, προετοιμάζοντας το σώμα σας να αντιδράσει.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pupil Size in Relation to Mental Activity during Simple Problem-Solving. BY ECKHARD H. HESSJAMES M. POLT. SCIENCE13 MAR 1964 : 1190-1192
  • Juris, M., & Velden, M. (1977). The pupillary response to mental overload. Physiological Psychology. https://doi.org/10.3758/BF03337847
  • Chapman, C. R., Oka, S., Bradshaw, D. H., Jacobson, R. C., & Donaldson, G. W. (1999). Phasic pupil dilation response to noxious stimulation in normal volunteers: Relationship to brain evoked potentials and pain report. Psychophysiology. https://doi.org/10.1017/S0048577299970373
  • Richman, J. E., McAndrew, K. G., Decker, D., & Mullaney, S. C. (2004). An evaluation of pupil size standards used by police officers for detecting drug impairment. Optometry. https://doi.org/10.1016/S1529-1839(04)70037-8
  • Larsson, M., Pedersen, N. L., & Stattin, H. (2007). Associations between iris characteristics and personality in adulthood. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2007.01.007

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.