8 συμπτώματα όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Ξέρατε ότι το συκώτι σας μπορεί να σας στείλει σήματα που σας προειδοποιούν ότι είναι υπερφορτωμένο μέσω του δέρματός σας; Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμό ή επανεμφανιζόμενα ξεσπάσματα ακμής, ελέγξτε την υγεία του ήπατος.
8 συμπτώματα όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

8 συμπτώματα όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες. Το ήπαρ είναι το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα σας και οι λειτουργίες του είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή σε οποιοδήποτε σύμπτωμα που μπορεί να βιώνετε για λόγους πρόληψης και για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση των τοξινών.

Είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος ώστε να απομακρύνει τα απόβλητα που δεν χρειάζεται το σώμα σας. Ταυτόχρονα, παίζει ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες και στην έκκριση ορισμένων ορμονών.

Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση υδατανθράκων και λιπιδίων, εκτός από την αποθήκευση διαφόρων βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία.

Ωστόσο, όπως και άλλα όργανα, εκτίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του.

Επειδή πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα για να διατηρείται καθαρό, μια ενδεχόμενη συσσώρευση τοξινών μπορεί να το εμποδίσει να κάνει τη δουλειά του με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί εάν κάτι φαίνεται ασυνήθιστο, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να επισημάνουμε τα κορυφαία 8 συμπτώματα, ώστε να μην διστάσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες.

Σημάδια ότι το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες


1. Αλλαγές στα ούρα και τα κόπρανα


ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων και των περιττωμάτων μπορεί να είναι ένα σημάδι που σας προειδοποιεί για δυσλειτουργία του ήπατος.

Ενώ οι πεπτικές ή ουρολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αλλαγές, ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων έχει να κάνει με τα προβλήματα του ήπατος.

  • Τα ούρα ενός υγιούς ατόμου είναι ανοιχτό κίτρινο, ενώ το χρώμα ενός ασθενούς με ίκτερο είναι σκούρο κίτρινο.
  • Με τον ίδιο τρόπο, τα περιττώματα που είναι πολύ σκούρα ή ανοιχτά μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

2. Οίδημα στην κοιλιά, όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Ενώ το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με πολλές καταστάσεις υγείας, δεν θα πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα προβλήματος στο ήπαρ.

  • Οι επίμονες κράμπες στο στομάχι, η συσσώρευση αερίων και η αίσθηση βάρους είναι κοινές στους ανθρώπους που έχουν υπερβολικές τοξίνες.

3. Δερματικά προβλήματα

ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Η περίσσεια τοξινών που συσσωρεύονται στο ήπαρ συνήθως έχει αρνητικές και προφανείς επιπτώσεις στο δέρμα.

  • Ο ανεξήγητος ερεθισμός, η ξηρότητα και η ακμή είναι προειδοποιητικά σημάδια των προβλημάτων που πλήττουν το ήπαρ λόγω υπερβολικής ποσότητας αποβλήτων.
  • Αν και κάποιες εξωτερικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα, το ήπαρ πρέπει να αποτοξινωθεί για να τα θεραπεύσει τελείως.

4. Οξύ και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το οξύ στο στομάχι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κοινά συμπτώματα μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν άφθονα ή υπερβολικά γεύματα.

Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να διερευνήσετε την πραγματική προέλευση της παλινδρόμησης δεδομένου ότι μπορεί να είναι μια αντίδραση στο συκώτι που συγκρατεί τις τοξίνες.

 

5. Φυσική και διανοητική κόπωση

ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Η σωματική και διανοητική κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθημερινής σωματικής υπερέκθεσης ή ανθυγιεινών συνηθειών.

Ωστόσο, αν η κόπωση επανεμφανίζεται και είναι ανεξήγητη, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που σηματοδοτεί τα προβλήματα του ήπατος.

  • Ο λήθαργος, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και σωματικής αδυναμίας μπορεί να είναι αποτελέσματα των επιπλοκών που προκαλούνται από τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος.

6. Κατακράτηση υγρών

Μια περίσσεια φλεγμονής του ιστού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών που προκαλείται από δυσλειτουργία του ηπατικού συστήματος.

  • Αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά συνηθισμένο στους ασθενείς με νεφρική νόσο, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις περιπτώσεις ενός ήπατος που δουλεύει ‘σε υπερωρίες’.
  • Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων παρατηρείται εμφανής διόγκωση τόσο στα άκρα όσο και στην περιοχή της κοιλιάς.

7. Κίτρινο δέρμα, όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

 

Το κίτρινο δέρμα είναι μια διαταραχή γνωστή ως ίκτερος και προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης.

  • Η χρωστική αυτή ουσία παράγεται από τη χολή, η οποία είναι βασική στη διαδικασία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματος όταν είναι πολύ δύσκολο για το ήπαρ να φιλτράρει τα απόβλητα του αίματος.

8. Απώλεια της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές ασθένειες ή συναισθηματικές καταστάσεις.

Ωστόσο, είναι καλό να είστε προσεκτικοί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς μερικές φορές μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, επειδή οδηγεί σε ανεπάρκεια διατροφής.

  Βιώνετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα; Εάν ναι, σκεφτείτε μια δίαιτα αποτοξίνωσης για να καθαρίσετε το σώμα σας και πιείτε περισσότερο νερό μαζί με ροφήματα αποτοξίνωσης.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hígado: anatomía y funciones. Health Library. UC Chicago Medicine. [Avaiable online].

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.