Νανοϊατρική: Εξελίξεις, οφέλη και συνεισφορές

Οι εξελίξεις στη νανοϊατρική οφείλονται στις τρέχουσες γνώσεις μας για τη νανοτεχνολογία. Η νανοτεχνολογία κατευθύνεται στον ασθενή ιστό, χωρίς να βλάπτει τα υγιή μέρη.
Νανοϊατρική: Εξελίξεις, οφέλη και συνεισφορές

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, οι εξελίξεις στη νανοϊατρική έχουν συμβάλει στις επιστήμες υγείας που εστιάζουν στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πληθυσμό. Αυτός ο κλάδος της ιατρικής χρησιμοποιεί τις γνώσεις της νανοτεχνολογίας για να θεραπεύσει νοσούντες ιστούς χωρίς να βλάψει τον υγιή ιστό.

Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο και τον χειρισμό υλικών σε κλίμακα μικρότερη από 1 micron. Έτσι, δημιουργεί υλικά και συστήματα με μοναδικές ιδιότητες, ικανές να εκτελούν οποιαδήποτε λειτουργία.

Σας συστήνουμε να διαβάσετε: Οι ειδικοί προτείνουν 9 τρόπους για να αποφύγετε τον καρκίνο

Πεδία της νανοϊατρικής

Συνολικά, αυτός ο κλάδος της ιατρικής περιλαμβάνει τρεις τομείς:

  1. Εξελίξεις στη διαγνωστική

Βασίζεται στη χρήση νανοσυσκευών και συστημάτων αντίθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί μπορούν να επιτύχουν γρήγορη και ακριβή ανίχνευση ασθενειών στα αρχικά τους στάδια. Οι νανοδιαγνωστικές συσκευές μπορούν να είναι είτε in vitro είτε in vivo.

  1. Νανοθεραπεία ή ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων

Στη συνέχεια, αυτό το μέρος της νανοϊατρικής χρησιμοποιεί νανοδομές που επιτρέπουν τη συσσώρευση και την ελεγχόμενη απελευθέρωση μιας δραστικής ουσίας αποκλειστικά σε νοσούντα κύτταρα.

Συνολικά, οι νανοδομές πρέπει να είναι:

  1. Αναγεννητική πρόοδος νανοϊατρικής

Οι γιατροί μπορούν ακόμη και να επιδιορθώσουν ή να αντικαταστήσουν κατεστραμμένους ιστούς και όργανα εφαρμόζοντας νανοτεχνολογία. Κατά συνέπεια, είναι τώρα δυνατό να διεγερθούν οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του ανθρώπινου σώματος.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές αναπτύσσουν θερμοστατικά συστήματα βασισμένα σε νανοδομές. Και, αυτά συνδυάζουν στοιχεία εντός του ίδιου νανοσωματιδίου για την ανίχνευση και την τοπική θεραπεία μιας ασθένειας. Παρομοίως, αυτά τα συστήματα θα επιτρέψουν την οπτικοποίηση και αξιολόγηση των κινήσεων και την αποτελεσματικότητα μιας δεδομένης θεραπείας.

Η νανοϊατρική προχωρά στην ογκολογία

καρκινικό κύτταρο

Στον τομέα της ογκολογίας, η χρήση νανοϊατρικής εστιάζει κυρίως σε δύο προβλήματα που είναι κοινά σε κάθε τύπο καρκίνου: τη διάγνωση και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Μια πρώιμη διάγνωση καρκίνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θεραπείας. Ένα από τα κύρια βοηθητικά προγράμματα της νανοϊατρικής σε αυτόν τον τομέα είναι η δυνατότητα ανίχνευσης καρκινικών κυττάρων στα πρώτα στάδια αυτής της ασθένειας. Από αυτή την άποψη, μελέτες σε ζωικά μοντέλα αποκάλυψαν ότι τα μαγνητικά νανοσωματίδια που σχετίζονται με δείκτες όγκων επιτρέπουν τη σωστή ανίχνευση καρκίνου. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν τα επίπεδα αυτών των δεικτών είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα που ανιχνεύονται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Νανοϊατρική για την πρόληψη των παρενεργειών της χημειοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία είναι μια εξαιρετικά επιθετική θεραπεία. Περιλαμβάνει την καταστροφή καρκινικών κυττάρων και έχει πολλαπλές παρενέργειες που σχετίζονται με αυτά, επειδή καταστρέφει επίσης υγιή κύτταρα. Στη θεραπεία του καρκίνου, η νανοτεχνολογία επιτρέπει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν «ενθυλακωμένα» φάρμακα στη χημειοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την αποτελεσματικότητά τους ενώ μειώνει την τοξικότητά τους στον οργανισμό του ασθενούς.

Πρόσφατα, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών δημιούργησαν νανοσφαίρες που είναι ικανές να διεισδύσουν μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Έτσι, οι αρνητικές συνέπειες της χημειοθεραπείας θα ανήκουν παρελθόν. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, σωματική αδυναμία και τριχόπτωση,

Η νανοϊατρική προχωρά στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Επίσης, για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, υπάρχουν πολλές λύσεις. Συνολικά, ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα είναι η δυνατότητα ταχείας αναγνώρισης αλλοιώσεων της αρτηρίας στις πρώτες φάσεις της.

Επίσης, οι ερευνητές διεξάγουν μελέτες στις οποίες ορισμένα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμεύσουν ως ασφαλή οχήματα για τη χορήγηση φαρμάκων. Στη συνέχεια, μπορούν να τα οδηγήσουν απευθείας στις πληγείσες περιοχές.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες

νευρώνες που συνδέονται

Επίσης, οι γιατροί μπορούν τώρα να θεραπεύσουν πιο αποτελεσματικά ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και την αρθρίτιδα. Ομοίως, τα νανοσωματίδια στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και / ή των ιστών.

Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν τον προοδευτικό θάνατο των νευρώνων. Έτσι, οι επιστήμονες σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν νευρώνες χρησιμοποιώντας υπάρχοντα βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο μέσω αυξητικών παραγόντων.

Συμπέρασμα

Συνολικά, η νανοϊατρική θα επιτρέψει σύντομα την καλύτερη και ταχύτερη διάγνωση ασθενειών. Επίσης, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τοπικές και εξατομικευμένες θεραπείες. Ως εκ τούτου, θα είναι δυνατόν να υπάρχει ακριβής παρακολούθηση της εξέλιξης μιας ασθένειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lechuga, L. M. (2010). Nanomedicina: ampliación de la nanotecnología en la salud. Biotecnología Aplicada a La Salud Humana. https://doi.org/10.1007/BF00852089

  • Santa, C. F., & López Osorio, B. L. (2013). Materiales Poliméricos En Nanomedicina: Transporte Y Liberación Controlada De Fármacos. Revista de La Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. https://doi.org/10.1007/s10570-013-9863-0

  • Bea, D. B., Alain, P. T., Arlenis, A. P., & Jenry, C. C. (2011). Nanomedicina: aspectos generales de un futuro promisorio. Revista Habanera de ….


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.