Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως κολίτιδα, είναι μια πάθηση που προσβάλλει το παχύ έντερο, προκαλώντας φλεγμονή, έντονο πόνο, ακόμα και αιμορραγία.
Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου! Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως κολίτιδα, είναι μια πάθηση που προσβάλλει το παχύ έντερο, προκαλώντας φλεγμονή, έντονο πόνο, ακόμα και αιμορραγία. Αν το σύνδρομο αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει καρκινώδη έλκη. Επιπλέον, όταν ο οργανισμός ενός ατόμου πάσχει από αυτή τη νόσο, αρχίζει να απορρίπτει ορισμένες τροφές και ορισμένα ποτά, κάτι που επιτείνει τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει βέβαιη θεραπεία για αυτή την πάθηση, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας. Για το λόγο αυτό φτιάξαμε μια λίστα τροφών που θα πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έτσι θα συνεισφέρετε στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων σας και θα αποφύγετε τις ενοχλήσεις. Μάθετε ποιες είναι οι Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναλυτικά:

Σοκολάτα

Η σοκολάτα, που προέρχεται από τους αποξηραμένους σπόρους του κακάο, διεγείρει το νευρικό καθώς και το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας στομαχικές κράμπες και διάρροια σε ανθρώπους που πάσχουν από κολίτιδα.

Σιτηρά και όσπρια

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τα φασόλια, τον αρακά, τα λευκά ζυμαρικά, τις φακές και τα ρεβίθια. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σίδηρο και σε μη διαλυτές ίνες, οι τροφές αυτές προκαλούν δυσκοιλιότητα και κράμπες στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κάτι που τις καθιστά μια κακή επιλογή για όσους υποφέρουν από αυτή τη νόσο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, μια από τις θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - γαλα

Τα γαλακτοκομικά είναι ένας από τους κύριους εχθρούς του πεπτικού συστήματος για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κολίτιδα, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λακτόζη, το γάλα και τα προϊόντα του χωνεύονται δύσκολα από τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να αδυνατίσετε με το γάλα ρυζιού.

Εσπεριδοειδή, από τις θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συγκεκριμένα μιλάμε για τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Αν και η επίδραση των φρούτων αυτών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο εκείνη άλλων τροφών, έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν ενόχληση στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συνιστούμε να αποφεύγετε τους χυμούς τους.

Λίπη

Όταν μιλάμε για λίπη, αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε είδος τηγανητής τροφής. Επίσης, αν και μιλήσαμε ήδη για το γάλα στην παράγραφο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η υγρή τροφή είναι αρκετά λιπαρή, γεγονός που κάνει δύσκολη την απορρόφησή της από τα τοιχώματα του εντέρου.

Μπανάνες, ακόμα μια από τις θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - μπανανα

Οι πράσινες μπανάνες, πλούσιες σε κάλιο και υδατάνθρακες, βρίσκονται στη λίστα των τροφών που εμποδίζουν περαιτέρω την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, επειδή μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Έτσι η αφόδευση γίνεται δυσκολότερη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται αιμορραγία.

Τροφές με συντηρητικά

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα συντηρητικά, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στις επεξεργασμένες τροφές, στις κονσέρβες και στους εμφιαλωμένους χυμούς, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα συντηρητικών προκειμένου να παραμείνουν φρέσκα στο ράφι για περισσότερο καιρό. Τα πρόσθετα αυτά προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ενόχληση στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οινόπνευμα

Εννοείται ότι τα οινοπνευματώδη ποτά είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του ευερέθιστου εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οινόπνευμα ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους ανθρώπους που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο να αποφεύγουν την κατανάλωση ποτών όπως το κρασί, η μπίρα, το ρούμι και το ουίσκι, μεταξύ άλλων, επειδή μπορούν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα.

Αναψυκτικά

Θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - αναψυντικο

Τα αναψυκτικά βρίσκονται στη λίστα των μη συνιστώμενων τροφών, επειδή το ανθρακικό που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο στομάχι. Επομένως συνιστούμε στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα.

Καφεΐνη

Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει μόνο ο καφές, αλλά και τα ενεργειακά ποτά. Τα συγκεκριμένα ποτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά δεν προσφέρουν στον οργανισμό σας κανένα θρεπτικό στοιχείο. Τα ποτά αυτά τείνουν να προκαλούν δυσκοιλιότητα και γρήγορη απώλεια νερού.

Μάθετε να φτιάχνετε τα δικά σας ενεργειακά ποτά.

Κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη…

Αν και η λίστα αυτή ίσως μοιάζει μεγάλη και σας κάνει να σκέφτεστε ότι η ζωή είναι δυσάρεστη για τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα πρέπει να δείτε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά: χάρη σε αυτή τη λίστα, μπορείτε να αναπτύξετε μια κατάλληλη διατροφή που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες σχετικά με νέους τρόπους προετοιμασίας των τροφών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιδράσεις ορισμένων από αυτές (ή να μειωθεί ο βαθμός στον οποίο βλάπτουν το σώμα) για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κολίτιδα, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα σαφές παράδειγμα είναι το γάλα χωρίς λακτόζη, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ και είναι ευκολότερο να απορροφηθεί από τα τοιχώματα του εντέρου, χάρη στην απουσία λακτόζης. Βγείτε λοιπόν έξω και ανακαλύψτε περισσότερα πράγματα σχετικά με αυτή και άλλες καινοτόμες μεθόδους προετοιμασίας των τροφών για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Burriel, JI García, A. Pereda Pérez, and Sociedad Española de Gastroenterología. “Trastornos intestinales funcionales (equivalentes del colon irritable).” Anales de Pediatría. Vol. 57. No. 3. Elsevier Doyma, 2002.
  • Rodríguez Magallán, Alfredo, et al. “Tratamiento del colon irritable con lidamidina y psicoterapia de apoyo.” Rev Gastroenterol Mex 62.1 (1997): 7-13.
  • Schmulson, M. “Síndrome de colon irritable:¿ Hay una terapéutica eficaz.” Valdovinos M, Milke P, Uscanga L. Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Basadas en Evidencias. México: Masson (2002).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.