Νεκρωτική απονευρωσίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση Μόλις εμφανιστεί αυτή η λοίμωξη, ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλός εάν δεν ληφθούν μέτρα γρήγορα και επιθετικά. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Νεκρωτική απονευρωσίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Αυτό που γνωρίζουμε ως νεκρωτική απονευρωσίτιδα έχει και άλλα ονόματα, όπως η γάγγραινα του Fournier ή η αέρια γάγγραινα. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όσων πάσχουν από αυτήν.

Πρόκειται για μόλυνση των μαλακών ιστών που σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος, το υποδόριο κυτταρικό στρώμα, ακόμη και τους μυς. Τα βακτήρια που προάγουν αυτόν τον κυτταρικό θάνατο κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και καθιστούν δύσκολη την αρχική διάγνωση.

Οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος μέσω ενός τραύματος ή ανοίγματος που μπορεί να είναι ελάχιστο. Ωστόσο, μόλις μπουν μέσα, πολλαπλασιάζονται με διάφορους τρόπους. Μερικά παράγουν τοξίνες και άλλα κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεταξύ των ασθενών με νεκρωτική απονευρωσίτιδα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η θνησιμότητα φτάνει περισσότερο από το 20%. Σε ορισμένα στελέχη, έχει αναφερθεί θνησιμότητα έως και 40%.

Δεν εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά, οπότε οι ειδικοί το θεωρούν σπάνιο στην παιδιατρική. Αντίθετα, ομάδες κινδύνου είναι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα εξελίσσεται αθόρυβα στην αρχή, και μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και να περιπλέξει την πορεία και την πρόγνωση. Τα πρώτα συμπτώματα τείνουν να μην καθοδηγούν στο το τι συμβαίνει.

Οι ασθενείς τείνουν να υποφέρουν από πυρετό που αυτοί ή οι γιατροί τους μπορεί να αποδώσουν σε άλλες αιτίες κατά την εξέταση. Ο πόνος στην περιοχή όπου εισήλθαν τα βακτήρια είναι πολύ ισχυρός, αλλά η εμφάνισή του δεν είναι άμεση. Το οδυνηρό σημάδι γίνεται εμφανές όταν ο κυτταρικός θάνατος έχει προχωρήσει.

Τα νεύρα σε εκείνη την περιοχή γίνονται φλεγμονώδη και οδηγούν ακόμα και σε έμφραγμα. Θρόμβωση των μικρών αγγείων που περιβάλλουν τη λοίμωξη από νεκρωτική απονευρωσίτιδα υπήρξε σε αυτοψίες νεκρών ασθενών.

Η σήψη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια ή οι τοξίνες φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Μόλις η παθολογική πορεία προχωρήσει σε σήψη, τα συμπτώματα θα είναι αυτά του σοκ, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Η περιοχή του δέρματος με νεκρωτική απονευρωσίτιδα εξελίσσεται επίσης σε πιο πολύπλοκες βλάβες. Μερικοί ασθενείς έχουν αιματώματα και άλλοι φουσκάλες. Ένα κλασικό σημάδι είναι η κρεπίτιδα, ο ήχος που ακούγεται όταν ένας γιατρός ψηλαφεί την περιοχή λόγω του αερίου που εναποθέτουν τα βακτήρια κάτω από τον δερματικό ιστό.

Ένα χέρι με γάζα τυλιγμένο γύρω από μια αιμορραγία πληγή στην παλάμη.
Μια πληγή του δέρματος μπορεί να είναι η πύλη για τη νεκρωτική απονευρωσίτιδα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 6 οφέλη από την εξάσκηση με πιλάτες κάθε εβδομάδα

Η δυσκολία της διάγνωσης

Όταν οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η πρόγνωση βελτιώνεται. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αυτό είναι δύσκολο στην αρχή. Κατά τις πρώτες 5 ημέρες της νόσου, τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και η διάγνωση είναι περίπλοκη.

Ούτε στο εργαστήριο υπάρχουν ακριβείς δείκτες. Οι παράμετροι φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται. Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει μια κλίμακα-LRINEC-, η οποία βαθμολογεί βιοχημικές τιμές για τη βελτίωση της ανίχνευσης πιθανής συνεχούς νεκρωτικής απονευρωσίτιδας.

Μόλις διαπιστωθεί η υποψία, ο γιατρός διατάζει μια καλλιέργεια αίματος. Μέσω αυτής της δοκιμής, τα βακτήρια που θα μπορούσαν να αποικίσουν το αίμα του ασθενούς αναπτύσσονται για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία σήψης ή όχι.

Οι απεικονιστικές μελέτες δεν παρέχουν μεγάλη βοήθεια στη διάγνωση. Ίσως το κάνουν με την εξέλιξη, μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, αλλά ούτε η αξονική τομογραφία ούτε ο υπέρηχος είναι ακριβείς. Και οι δύο συμπληρωματικές μέθοδοι είναι μη ειδικές και εξαρτώνται από την τεχνογνωσία του χειριστή.

Βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα βακτήρια μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος από το δέρμα, οδηγώντας σε σηψαιμία.

Διαβάστε ακόμη: Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια

Θεραπεία της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας

Αυτή η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να κινηθεί γρήγορα και επιθετικά για να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών. Τα αντιβιοτικά και η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας, καθώς και για τη στήριξη της ζωής εάν υπάρχει σοκ.

Τα αντιβιοτικά στοχεύουν τα βακτήρια πίσω από αυτή τη σοβαρή λοίμωξη του δέρματος. Τα φάρμακα ευρέως φάσματος συνταγογραφούνται σε συνδυασμό για να καλύψουν πολλούς μικροοργανισμούς ταυτόχρονα.

Η χειρουργική προσέγγιση είναι η αποκόλληση, δηλαδή το άνοιγμα της μολυσμένης περιοχής για να επιτρέψει στο οξυγόνο να εισέλθει και να σκοτώσει τα αναερόβια βακτήρια που ζουν χωρίς αυτό. Μακροπρόθεσμα, περαιτέρω πλαστικές και επανορθωτικές επεμβάσεις θα είναι απαραίτητες για το κλείσιμο του δέρματος.

Εάν υπάρχει σηψαιμικό σοκ, ο ασθενής θα εισαχθεί στην εντατική και θα λάβει τα πρωτόκολλα αυτής της ακραίας περίπτωσης. Σε περίπτωση αναπνευστικής ανεπάρκειας, ο ασθενής θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει αναπνευστήρα. Εάν συμβεί καρδιακή ανακοπή, οι γιατροί θα χορηγήσουν φάρμακα.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα δεν είναι μόνο μια δερματική νόσος

Συνολικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα δεν είναι ούτε απλή κυτταρίτιδα ούτε δερματίτιδα που περνά. Ακόμη και με έγκαιρη θεραπεία, αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Εάν έχετε μια δερματική βλάβη που δεν επουλώνεται ή δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά αν συνοδεύεται από πυρετό και πόνο που δεν μπορείτε να ανακουφίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Navqi G, Malik S, Jan W. Necrotizing fasciitis of the lower extremity: a case report and current concept of diagnosis and management. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2009;17:28.
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Escala LRINEC en la Fascitis necrosante.¿ Una herramienta diagnóstica útil?.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 236-243.
  • Sultan, Helen Yasmin, Adrian A. Boyle, and Nicholas Sheppard. “Necrotising fasciitis.” Bmj 345 (2012).
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Fascitis necrosante. Actualización del tema.” MediSur 16.6 (2018): 920-929.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.