Οδοντικός τριγμός: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Ο οδοντικός τριγμός μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σωστός εντοπισμός του υποκείμενου προβλήματος βοηθά στην επακόλουθη θεραπεία.
Οδοντικός τριγμός: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου, 2022

Ο οδοντικός τριγμός είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη γνάθο. Οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα αισθάνονται σαν να έχει παγώσει αυτή η περιοχή του προσώπου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μασήσουν ή να εκτελέσουν φυσιολογικές κινήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο σύσπαση της γνάθου όταν πρόκειται για οδοντιατρικό τριγμό. Η κλινική εικόνα συνοδεύεται επίσης από έντονο πόνο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες αυτής της πάθησης. Σε αυτό το άρθρο, θα τις αναλύσουμε και θα δούμε ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υγείας. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα!

Τι είναι ο οδοντικός τριγμός;

Η λέξη “τριγμός” σημαίνει “τρίξιμο των δοντιών”. Αν και ορισμένοι ορισμοί θεωρούν ότι πρόκειται μόνο για ένδειξη μόλυνσης από τέτανο, η έννοια είναι ευρύτερη στις μέρες μας.

Συγκεκριμένα, ο οδοντικός τριγμός είναι η σύσπαση των μυών της γνάθου που εμποδίζει το σωστό άνοιγμα του στόματος. Ως εκ τούτου, ο ασθενής δεν μπορεί να μασήσει, για παράδειγμα, καθώς η δύναμη της σύσπασης εμποδίζει το επαρκές άνοιγμα της στοματικής κοιλότητας.

Σε περιπτώσεις τετάνου, ο τριγμός συνδέεται με το λεγόμενο σαρδόνιο χαμόγελο. Πρόκειται για μια εξαναγκασμένη έκφραση του προσώπου λόγω ακούσιας σύσπασης των μυών του προσώπου, που περιλαμβάνει ένα πολύ πλατύ χαμόγελο, με κλειστά χείλη και ανασηκωμένα φρύδια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας ενήλικας θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιεί άνοιγμα του στόματος μεταξύ 40 και 50 χιλιοστών. Περισσότερα από 35 χιλιοστά είναι επαρκή. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από οδοντικό τριγμό δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους αρκετά.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να περιοριστεί σε λίγες ημέρες αλλά μπορεί επίσης να διαρκέσει για μήνες. Όλα εξαρτώνται από την αιτία και τους σχετικούς παράγοντες. Ωστόσο, συνήθως θεωρείται ήπια όταν διαρκεί λίγες ώρες ή τείνει να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, η πάθηση μπορεί να γίνει χρόνια και να επιφέρει επιπλοκές που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Η μάσηση είναι μια λειτουργία του στόματος που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Εφόσον δεν μπορούμε να την εκτελέσουμε φυσιολογικά, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει δυσφορία, ακόμη και διατροφικά προβλήματα, αν δεν μπορούμε να μασήσουμε σωστά.

Οδοντικός τριγμός: Τα αίτια

Ο οδοντικός τριγμός έχει διάφορες αιτίες, από συστηματικές ασθένειες που επηρεάζουν τη μυϊκή σύσπαση του προσώπου και άλλων τμημάτων του σώματος μέχρι δευτερογενείς αντιδράσεις στην εξαγωγή οδοντικών κομματιών.

Εφόσον η μυϊκή σύσπαση αφορά διαφορετικούς ιστούς, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να υποστεί βλάβη από ασθένεια, πάθηση ή μόλυνση που επηρεάζει τελικά τη σύσπαση της γνάθου. Στην περίπτωση της μάσησης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον ίδιο τον μυϊκό ιστό, τα νεύρα στη συγκεκριμένη περιοχή, τους τένοντες και τους συνδέσμους.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις συχνότερες αιτίες οδοντικού τριγμού και ποια συμπτώματα συνοδεύουν κάθε κλινική εικόνα.

1. Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Η κροταφογναθική άρθρωση αποτελείται από τον κόνδυλο της κάτω γνάθου και τα οστά του κρανίου. Βρίσκεται μπροστά από το αυτί, σε κάθε πλευρά, και παίζει καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος.

Τα άτομα με δυσλειτουργία στην περιοχή συχνά υποφέρουν από χρόνιο πόνο που επιδεινώνεται υπό ορισμένες συνθήκες. Η κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι διαταραχές του ύπνου, οι ξαφνικές κινήσεις του αυχένα και του κεφαλιού, ακόμη και το άγχος αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την επιδείνωση του προβλήματος.

Υπάρχουν πολλές πιθανές υποκείμενες αιτίες μιας διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν αρθρίτιδα των οστών που αποτελούν την άρθρωση, για παράδειγμα, ή να έχουν φλεγμονώδεις καταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αυτί. Το τραύμα στο πρόσωπο και ο βρουξισμός είναι επίσης πιθανές αιτίες.

Dolor ATM que causa trismo dental.
Τα προβλήματα στη γνάθο δημιουργούν διάφορα σημάδια. Μεταξύ αυτών είναι και ο τριγμός.

Μπορεί να θέλετε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Είναι ασφαλές να λευκαίνετε τα δόντια στο σπίτι;

2. Οι στοματικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν οδοντικό τριγμό

Μια λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν το στόμα ή μέσα στην ίδια την κοιλότητα μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικό τριγμό. Αυτός είναι πιο συχνά εμφανής όταν υπάρχει απόστημα ή φλεγμονή.

Τα αποστήματα είναι συλλογές πύου από μια λοίμωξη οπουδήποτε στο σώμα. Στη στοματική κοιλότητα, η μη θεραπευόμενη νόσος μπορεί να αναπτύξει ένα περιτονιστικό φλεγμαίο, δηλαδή ένα απόστημα στην περιοχή γύρω από τις αμυγδαλές.

Αυτό το συσσωρευμένο πύον ασκεί πίεση στις γειτονικές ανατομικές δομές και προκαλεί ερεθισμό των νεύρων και των μυών που διέρχονται. Συνέπεια είναι ο οδοντικός τριγμός λόγω ακούσιας σύσπασης του μυϊκού ιστού που είναι υπεύθυνος για τη μάσηση.

3.Οδοντικός τριγμός: Ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων

Υπάρχουν ορισμένα δραστικά συστατικά που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τον τριγμό. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ακούσιες μυϊκές συσπάσεις σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ωστόσο, μπορεί να εντοπίζονται στη γνάθο.

Η μετοκλοπραμίδη, η οποία χρησιμοποιείται για τη μείωση της ναυτίας και του εμέτου, σχετίζεται σπάνια με δυστονία. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει κάθε ακούσια σύσπαση που προκαλεί περίεργες κινήσεις στο σώμα.

Η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι δυνατή στα παιδιά, κυρίως, και όταν υπερβαίνονται οι συνιστώμενες δόσεις ανάλογα με το βάρος του ασθενούς. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας, αλλά είναι μια κατάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν τα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και χορηγούνται μεγαλύτερες ποσότητες του φαρμάκου ενδοφλεβίως.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα αναισθητικά είναι ικανά να δημιουργήσουν κακοήθη υπερθερμία. Πρόκειται για μια ανεπιθύμητη αντίδραση που εμφανίζεται επίσης σπάνια σε ασθενείς που χρειάζονται αναισθησία για μια επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και υπάρχουν μυϊκοί σπασμοί, συμπεριλαμβανομένου του οδοντικού τριγμού.

4. Καρκίνος και ακτινοβολία

Οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τριγμό ως δευτερογενές σύμπτωμα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την πίεση που ασκεί ο όγκος στα νεύρα της περιοχής ή από τον ερεθισμό όταν το νεόπλασμα μεγαλώνει και έρχεται σε επαφή με τους μύες που εμπλέκονται στη μάσηση.

Επίσης, έχει τεκμηριωθεί ότι ορισμένες θεραπείες για οποιονδήποτε καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν οδοντικό τριγμό ως μεσοπρόθεσμη επιπλοκή. Ο συνδυασμός με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι αυτός της ύπαρξης νεοπλάσματος στο κεφάλι ή τον τράχηλο και της θεραπείας με συνεδρίες ακτινοθεραπείας.

Το πρόβλημα με την ακτινοβολία για την ογκολογική θεραπεία είναι ότι διεγείρει την παραγωγή ουλών μέσα στους μύες. Αυτός ο ινώδης ιστός εμποδίζει τη σωστή σύσπαση των μυών. Για το λόγο αυτό, προωθείται ολοένα και περισσότερο η χρήση της μικρότερης δυνατής δόσης ακτινοβολίας με βελτιωμένη ακρίβεια εφαρμογής για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτής της παρενέργειας.

5. Ο τέτανος μπορεί να προκαλέσει οδοντικό τριγμό

Ο τέτανος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο: το Clostridium tetani. Στην πραγματικότητα, η άμεση αιτία είναι η νευροτροπική τοξίνη που παράγεται από τον μικροοργανισμό.

Το κύριο σύμπτωμα της λοίμωξης είναι οι μυϊκοί σπασμοί. Αυτοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της πάθησης. Η μαζική εφαρμογή του παγκοσμίως επέτρεψε τη μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες, οπότε θεωρείται πλέον σπάνια ασθένεια.

6. Στοματική χειρουργική

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα οδηγούν σε ερεθισμό των παρακείμενων δομών, με αποτέλεσμα τον οδοντικό τριγμό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση εξαγωγών δοντιών που παρουσιάζουν δυσκολίες για τον οδοντίατρο. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί όταν πρέπει να εξαχθούν χτυπημένοι φρονιμίτες .

Εκτός από τον ερεθισμό, υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο ασθενής να έχει αναγκαστεί να κρατήσει το στόμα του ορθάνοιχτο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να εργαστεί ο οδοντίατρος. Αυτή η υπερέκταση μπορεί να διεγείρει τον τριγμό.

7.Οδοντικός τριγμός: Άλλες αιτίες

Λιγότερο συχνά, οι ακόλουθες καταστάσεις αποτελούν αιτίες οδοντικού τριγμού:

 • Υποασβεστιαιμία: Αυτό αναφέρεται σε μειωμένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει τη συσταλτικότητα των μυών σε όλο το σώμα.
 • Σύνδρομο δύσκαμπτου προσώπου: Πρόκειται για μια πολύ σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί μυϊκούς σπασμούς. Συνήθως εμφανίζεται με άλλες διαταραχές που περιλαμβάνουν επιθέσεις αντισωμάτων, όπως η λεύκη.

Οδοντικός τριγμός: Τα συμπτώματα

Ο οδοντιατρικός τριγμός εμφανίζεται συνήθως γρήγορα και φτάνει στη μέγιστη σύσπαση σε λιγότερο από μία ημέρα. Σχεδόν πάντα, επηρεάζονται και οι δύο πλευρές της γνάθου.

Είναι σύνηθες, ένα μέρος του στόματος να παραμένει ανοιχτό και τα χείλη να μην είναι τελείως κλειστά. Αυτό διαφέρει ελαφρώς όταν παρουσιάζεται ως σαρδόνιο χαμόγελο, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συνήθως επαφή των χειλιών.

Ο πόνος στην περιοχή του κεφαλιού και του αυχένα εμφανίζεται λόγω του τριγμού και εκφράζεται με τη μορφή πονοκεφάλου και ωταλγίας. Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι οι πιο συχνές που σχετίζονται με την ωταλγία.

Σπανιότερα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου, γνωστή ως βλεννογονίτιδα.
 • Ξηροστομία του στόματος.
 • Δυσκολίες στην ομιλία.
 • Κράμπες σε μύες εκτός από τους μασητικούς μύες του προσώπου.

Επιπλοκές

Εάν ο οδοντιατρικός τριγμός παραμείνει και γίνει χρόνιος, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι οι ακόλουθες:

 • Υποσιτισμός: Η ανικανότητα να τρώτε καλά οδηγεί σε χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και μεταβολή των ωρών των γευμάτων. Εάν επιμένει για μήνες, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας βάρους.
 • Βρουξισμός: Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της γνάθου που οδηγεί σε τριβή, αλλά είναι επίσης μια επιπλοκή όταν πρώτα υπάρχει οδοντικός τριγμός που γίνεται χρόνιος. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστούν οι συνέπειες του οδοντικού τριξίματος, όπως η φθορά του σμάλτου.
 • Τερηδόνα: Οι κοιλότητες είναι η πιο συχνή πάθηση της στοματικής κοιλότητας και οι ασθενείς με τριγμό έχουν έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή τους. Η υγιεινή γίνεται πιο δύσκολη λόγω της σύσπασης της γνάθου, συχνά δεν βουρτσίζουν σωστά και το οδοντικό νήμα μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στα οπίσθια δόντια. Αυτό ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Μπορεί να βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον: Πώς να αφαιρέσετε την πέτρα από τα δόντια σας με φυσικό τρόπο

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τον επαγγελματία υγείας, η διάγνωση του οδοντιατρικού τριγμού είναι μια κλινική πράξη. Σε μια φυσική εξέταση, είναι δυνατόν να σημειωθεί η σύσπαση των μασητικών μυών και οι δυσκολίες του ασθενούς να ανοίξει το στόμα του με φυσιολογικό τρόπο.

Επίσης, υπάρχει ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο γνωστό ως το Ερωτηματολόγιο του Γκέτεμποργκ. Ωστόσο, αυτό το ερωτηματολόγιο δεν έχει πραγματικά μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πρακτική για τη διάγνωση. Ορισμένοι οδοντίατροι το χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Η μέτρηση του ανοίγματος του στόματος που είναι δυνατό να γίνει είναι επίσης ένα αντικειμενικό σημείο. Εάν το άτομο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά όταν οι γνάθοι του είναι χωρισμένοι, τότε μπορεί να υπάρχει οδοντικός τριγμός σε εξέλιξη.

Το βασικότερο είναι να διερευνηθεί και να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχοι), ακόμη και τα ηλεκτρομυογραφήματα μπορεί να ενδείκνυνται εάν υπάρχει υποψία τραυματισμού της σύνδεσης νεύρου-μυός.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για τον οδοντικό τριγμό

Πρέπει πρώτα να βρεθούν τα αίτια του οδοντικού τριγμού για να αντιμετωπιστούν και να διορθωθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Χωρίς αυτό το απαραίτητο βήμα, η κλινική εικόνα δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Ωστόσο, ορισμένα μέτρα και ορισμένα φάρμακα ενδείκνυνται γενικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας καθυστερεί ή παρατηρείται αισθητή μείωση της ποιότητας ζωής.

Masajes para el trismo dental.
Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει ορισμένες τεχνικές για την υποστήριξη των ασθενών με τριγμό.

Μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σε συνδυασμό με τα μυοχαλαρωτικά, μπορούν να μειώσουν την ένταση της γνάθου. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί να ανοίξει λίγο περισσότερο τη στοματική του κοιλότητα για φαγητό και υγιεινή.

Όσον αφορά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα μη στεροειδή και τα στεροειδή φάρμακα μπορούν να συνταγογραφούνται εξίσου. Όσον αφορά τα μυοχαλαρωτικά, η κύρια προφύλαξη που πρέπει να λαμβάνεται είναι ότι προκαλούν υπνηλία και επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή.

Μετά από μια περίπλοκη ή χρονοβόρα οδοντιατρική επέμβαση, η συνταγογράφηση ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης που θα λαμβάνεται τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να καθοριστεί από τον θεράποντα οδοντίατρο.

Φυσικοθεραπεία και μασάζ

Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή είναι πολύ σημαντική σε ασθενείς με οδοντικό τριγμό. Ο επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ασκήσεων χαλάρωσης και διάτασης της γνάθου.

Τα άτομα με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία συνήθως συνοδεύουν την προσέγγιση αυτή με προγραμματισμένες συνεδρίες φυσιοθεραπείας για ασκήσεις της γνάθου. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τριγμών σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Μια συσκευή διάτασης της γνάθου

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να προσθέσουν στο μασάζ μια συσκευή που τοποθετείται μεταξύ της κάτω και της άνω γνάθου. Αυτή συμπληρώνει τις μαλάξεις και διεγείρει το μεγαλύτερο άνοιγμα που επιτυγχάνεται μόνο με τις χειροκίνητες τεχνικές.

Οδοντικός τριγμός: Ένα πρόβλημα παραπέμπει σε μια άλλη πάθηση

Ο οδοντικός τριγμός δεν αποτελεί από μόνος του ασθένεια. Συνδέεται πάντα με μια άλλη υποκείμενη αιτία που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να επιλυθεί η σύσπαση της γνάθου.

Υπό αυτή την έννοια, αν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας όπως πριν ή αν έχετε έντονο πόνο κατά τη μάσηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή οδοντίατρο. Μετά από μια φυσική εξέταση και τις αντίστοιχες εξετάσεις, θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη λειτουργία που έχει χαθεί και σας εμποδίζει να μασάτε και να μιλάτε κανονικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Prego, M. Ríos, et al. “Infección por Clostridium tetani: sospecharla para diagnosticarla.” Galicia Clínica 77.4 (2016): 175-176.
 • Garrigós Portales, Diana Denisse, Alejandra Paz Garza, and José L. Castellanos. “Bruxismo: Más allá de los dientes. Un enfoque inter y multidisciplinario.” Revista ADM 72.2 (2015).
 • Santiago-Rosado LM, Lewison CS. Trismus. 2020 Dec 7. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 29630255.
 • Khan NU, Razzak JA. Abdominal pain with rigidity secondary to the anti-emetic drug metoclopramide. J Emerg Med. 2006 May;30(4):411-3. doi: 10.1016/j.jemermed.2005.07.013. PMID: 16740451.
 • Martins CA, Goldenberg DC, Narikawa R, Kowalski LP. Trismus and oral health conditions during diagnosis of malignant oral neoplasms. Braz J Otorhinolaryngol. 2020 Sep-Oct;86(5):552-557. doi: 10.1016/j.bjorl.2019.02.004. Epub 2019 Mar 18. PMID: 30962143.
 • Cho H, Lynham AJ, Hsu E. Postoperative interventions to reduce inflammatory complications after third molar surgery: review of the current evidence. Aust Dent J. 2017 Dec;62(4):412-419. doi: 10.1111/adj.12526. Epub 2017 Jun 14. PMID: 28498604.
 • Musha A, Shimada H, Kubo N, Kawamura H, Okano N, Miyasaka Y, Sato H, Shirai K, Saitoh JI, Yokoo S, Chikamatsu K, Ohno T. Evaluation of Carbon Ion Radiation-Induced Trismus in Head and Neck Tumors Using Dose-Volume Histograms. Cancers (Basel). 2020 Oct 25;12(11):3116. doi: 10.3390/cancers12113116. PMID: 33113829; PMCID: PMC7693287.
 • Salazar, Cristofer, Daniela Vicencio, and Lara Fernández. “Otalgia secundaria o referida, lo que el clínico debe saber.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 80.4 (2020): 531-539.
 • Johansson M, Karlsson T, Finizia C. Further validation of the Gothenburg Trismus Questionnaire (GTQ). PLoS One. 2020 Dec 17;15(12):e0243805. doi: 10.1371/journal.pone.0243805. Erratum in: PLoS One. 2020 Dec 31;15(12):e0245106. PMID: 33332402; PMCID: PMC7746186.
 • Karlsson O, Karlsson T, Pauli N, Andréll P, Finizia C. Jaw exercise therapy for the treatment of trismus in head and neck Cancer: a prospective three-year follow-up study. Support Care Cancer. 2021 Jul;29(7):3793-3800. doi: 10.1007/s00520-020-05517-7. Epub 2020 Nov 24. PMID: 32435968; PMCID: PMC8163667.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.