Ανθοκυανίνες: Τα 4 οφέλη τους για την υγεία

Θα σας πούμε μια σειρά από λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας τρόφιμα με ανθοκυανίνες. Πρόκειται για πολύ ευεργετικές ουσίες!
Ανθοκυανίνες: Τα 4 οφέλη τους για την υγεία
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου, 2022

Οι ανθοκυανίνες είναι φυτοχημικά με πολλά οφέλη για την υγεία. Βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και καταφέρνουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των σωματικών διεργασιών. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωσή τους συνιστάται για την πρόληψη μεταβολών που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Μάλιστα, είναι δυνατή ακόμη και η λήψη τους με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη σημασία της διασφάλισης της παρουσίας τροφίμων φυτικής προέλευσης στη διατροφή. Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ποικιλία. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολλά σημαντικά φυτοθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνδέονται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, επομένως θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε δίαιτας.

Τα οφέλη από τις ανθοκυανίνες

Ακολουθούν τα κύρια οφέλη των ανθοκυανίνων. Να θυμάστε ότι για να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις. Διαφορετικά, ο οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει ανεπάρκεια στη λειτουργία του. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφής για ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

Βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης

Οι ανθοκυανίνες δρουν ως αντιοξειδωτικά. Είναι σε θέση να εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Η επίδραση αυτή σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό γήρανσης, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioMed Research International . Είναι σημαντικό να διατηρείται υπό έλεγχο η οξείδωση και η φλεγμονή στο εσωτερικό περιβάλλον, ώστε οι ιστοί να μην χάνουν τη λειτουργικότητά τους.

Οι ανθοκυανίνες ποτρέπουν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών

Πολλές σύνθετες ασθένειες προκαλούνται από μια ανισορροπία στην κατάσταση της ομοιόστασης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις κακές συνήθειες και στη χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Επομένως, η συμπερίληψη ανθοκυανίνων στη διατροφή μπορεί να είναι καθοριστική για τη διόρθωση του προβλήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alternativa Therapies in Health and Medicine, η τακτική κατανάλωση αυτών των ενώσεων θα βοηθούσε στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθολογιών.

Είναι αποτελεσματικές για ορισμένους τύπους καρκίνου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιοξειδωτική δύναμη των ανθοκυανίνων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις βλάβες στο κυτταρικό DNA, γεγονός που αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών στοιχείων που μπορούν να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά όλα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αντιοξειδωτικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εμφάνισης διαφόρων τύπων όγκων στον οργανισμό.

Ανθοκυανίνες: Τα 4 οφέλη τους για την υγεία
Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες και επομένως θα πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή σας.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Η διατροφική αξία των κόκκινων φρούτων και λαχανικών

Βοηθούν στη βελτίωση της αθλητικής αποκατάστασης

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες στις διαδικασίες αθλητικής αποκατάστασης. Η άσκηση υψηλής έντασης αυξάνει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συσσώρευσή τους στους ιστούς.

Είναι αλήθεια ότι το ίδιο το σώμα διαθέτει μια σειρά μηχανισμών για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας. Ωστόσο, συχνά δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο θα περίμενε κανείς. Για να ενισχύσετε τη λειτουργία, η εναλλακτική λύση είναι να συμπεριλάβετε εξωγενή αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψή τους. Εάν καταναλώνονται χρόνια, οι προσαρμοστικές διεργασίες, όπως η υπερτροφία, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health το επιβεβαιώνει αυτό.

Τα αντιοξειδωτικά σε μεγάλες ποσότητες παρεμβαίνουν στα μονοπάτια σηματοδότησης των κυττάρων, οδηγώντας σε μεταβολές της εσωτερικής φυσιολογίας. Έτσι, θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε περιόδους υψηλού στρες ή υψηλού φορτίου και όχι σε χρόνια βάση.

Πού βρίσκονται οι ανθοκυανίνες;

Γνωρίζετε ήδη τα κύρια οφέλη των ανθοκυανίνων. Τώρα ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πού βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία. Πρόκειται για μια σειρά από ουσίες που υπάρχουν συνήθως σε κόκκινα ή σκούρα μοβ λαχανικά. Ένα τυπικό παράδειγμα θα ήταν τα βατόμουρα. Επίσης, η συγκέντρωσή τους είναι υψηλή στα τεύτλα, τα βατόμουρα και τα κεράσια.

Μελιτζάνες πανέ - Πλυμένες μελιτζάνες

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσετε την παρουσία αυτών των ενώσεων στη διατροφή σε τακτική βάση. Ακόμη και οι μελιτζάνες αποτελούν καλή πηγή τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα στην αγορά που είναι διαθέσιμα στον καταναλωτή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς την επίβλεψη ειδικού, ειδικά όταν πρόκειται να διασφαλίσετε ότι κάνετε και υγιεινή άσκηση.

Ανθοκυανίνες: Αντιοξειδωτικά που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό

Όπως είδατε, οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με πολλά οφέλη για την υγεία. Διαμορφώνουν την οξείδωση στο εσωτερικό περιβάλλον, ευνοώντας την αποκατάσταση των ιστών μετά την άσκηση και μειώνοντας πιθανές βλάβες στο κυτταρικό DNA. Είναι σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη χρόνιων και σύνθετων ασθενειών. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να αποτελούν μέρος της διατροφής σας σε τακτική βάση.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η διατροφή μας που έχει σημασία όταν επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε μια σειρά καλών συνηθειών στο σύνολό τους. Μεταξύ όλων αυτών, η άσκηση σε τακτική βάση είναι το κλειδί. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μυϊκή δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, η φλεγμονή στο σώμα μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • Gaiz, A. A., Mosawy, S., Colson, N., & Singh, I. (2018). Potential of Anthocyanin to Prevent Cardiovascular Disease in Diabetes. Alternative therapies in health and medicine24(3), 40–47.
  • Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health17(22), 8452. https://doi.org/10.3390/ijerph17228452

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.